Търси

Синята птица на Морис Метерлинк ще полети на 30-и Декември в Народния театър

27.12.2017 г.
5096
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Синята птица на Морис Метерлинк ще полети из мислите и сърцата на зрителите на 30-и Декември (19.00ч.) в Народния театър "Иван Вазов" в София. Най-известната драматургия на белгийския мистик и писател Метерлинк ще достигне до публиката благодарение на инициативата и режисурата на Мариус Куркински.
Морис Метерлинк:
На сцената бих искал да покажа хора, поставени в съвсем обикновени и реално възможни житейски обстоятелства, но така, че с едно едва доловимо изместване на обичайната гледна точка към живота на човека и действителността ясно да се проявят техните връзки и взаимоотношения с Неизвестното.
 
Мариус Куркински:
Посвещавам този спектакъл на онзи човек, който помни своя детски сън. Онзи сън, който го е накарал да обикне светлината. Този сън е сънуван на Бъдни вечер, в чистата нощ преди Рождество Христово.
Персонажите в Синята птица, потвърждават възгледа на Морис Метерлинк, че истинското щастие се крие в простите неща, особено в топлината на семейна любов. Типично за своя стил, Метерлинк акцентира върху мистерията на живота, в която човекът играе роля, неподатна за неговия разум, но достижима за вътрешното му чувство.

Метерлинк казва, че само Бог може да разбере Бога, и че днешния човешки разум е замъглен от хиляди измислици полепвали и натрували се по тъканите на историята и човешкия разум. Именно заради това, всеки от нас следва да отключи онова вътрешно чувство и усещане за Бога, което да му даде пряко откровение за Мистерията на битието, Бога и Гласът на Истината. Дори човек да успее да премине всички еволюционни фази от несъществуване в съществуване, от духа в материята, от виртуалното в действителното, от злото обратно в духа и т.н., приключвайки цялата еволюция на съзнанието и духа, то той накрая пак няма да знае дали това поглъщане в Абсолюта е поглъщане в Нищото или в безкрайното блаженство. "Върховният не му го разкрива", посочва Метерлинк и добавя, че за да разбереш Творението, да кажеш от къде е дошло и накъде се е запътило, трябва да бъдеш негов автор.

Великата тайна, единствената тайна е, че всички неща са тайни. И единственото сигурно нещо, което ни остава е да търсим Неведомото и само онова, което има в Него, а това е сигурността, че всички неща са от Бога, че всички неща съществуват в Него, че трябва да завършат добре, и че единственото Божество, което можем да се надяваме да познаем, се намира в дълбините на нашите собствени души. 
"Непознатото става достъпно само на Чистотата" / Метерлинк
Метерлинк има вроден мистицизъм и освен това той е търсач на простота и яснота. Тези две неща са белега на мъдростта. "Който познава мълчанието, придобива яснота", посочва още Метерлинк и допълва: "Смирението помага да уловиш Тайната на своята съдба."

ВИЖТЕ ВИДЕО ЗА ТВОРЧЕСТВОТО НА МЕТЕРЛИНК:

 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12