Търси

Силвия Тодорова: Монтесори ученето дава свобода за развитие на интелигентността у децата (ВИДЕО)

24.04.2016 г.
2000
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В рамките на фестивала Здравей Здраве 2016, който се проведе в Пловдив, разговаряме с г-жа Силвия Тодорова по темата за монтесори образованието.  Пред камерата на Портал12, педагогът сподели, че интересът към този алтернативен тип обучение е много силен и в Пловдив е на път да се открие Монтесори направление в еко-училище Слънчев лъч.

"При монтесори метод в училище се дават традиционните свободи на децата, а именно най-важното: свободата на движение. Детето има възможност да се движи по време на учебния процес, да учи на място, което му е приятно, което може да бъде различно от чина му. За тази цел има килим в стаята или меки удобни възглавници. ", обясни г-жа Тодорова и допълни:

"Монтесори метод вярва, че движението е пряко свързано с детската интелигентност. Другата основна свобода на детето е поощряването да изказва собственото мнение по всички въпроси. Третата много важна свобода е - свободата да избира това, което иска да учи и времето, което да отдели в този процес."

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ:

 

Свързани публикации

Мария Монтесори - грижа и възпитание на децата
08.02.2016 г.
2426
3

12 напътствия от Мария Монтесори за грижа и възпитание на децата

Мария Монтесори (1870 – 1952) е родена в Италия, в края на XIX век. Тя е първата жена - доктор по медицина в Италия, също така е психиатър и педагог. Разработва метод за обучение, който помага на децата да се оформят като свободни личности. Когато той се прилага по правилния начин, децата са щастливи и са ненаситни за още и още занимания.
Виж повече
обучение по метода Монтесори
03.04.2016 г.
1576

Цветя и билки помагат на деца в нова ботаническа градина Монтесори в Добрич

 В градината децата научават повече за растенията като се насърчава любопитството им по метода на  италианската лекарка и световноизвестна педагожка д-р Мария Монтесори. 
Виж повече
световно известни монтесори възпитаници с иновативен подход
06.04.2016 г.
1396

Едни от най-известните знаменитости в света са монтесори възпитаници

По-известни монтесори възпитаници са Бил и Хилъри Клинтън. Принц Джордж – дете, което в един момент може да бъде част от управлението на Великобритания, е записан в монтесори детска градина. Създателите на Wikipedia, amazon.com и google, известни като успешни и иновативни хора, също са монтесори ученици.
Виж повече
Монтесори обучение, училище Монтесори
06.04.2016 г.
2660
2

Десислава Стоева: Монтесори методът трябва да влезе в държавните училища (ИНТЕРВЮ)

По темата Портал12 ви представя интервю на БНР с Десислава Стоева – асистент във факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийски университет. Интервюто бе излъчено в програма „Хоризонт“ във връзка с кръгла маса на тема “Иновативно образование в България – Монтесори педагогика”
Виж повече
Коментари 1
  • Силвена
    26.04.2016 г. 10:29
    А до колко ще е достъпно това училище в София, при положение, че таксите обикновено в частните училища са от 3 до 6 хиляди лева на година?:| Щом е по програма на МОН, не трябва ли да има държавна субсидия за училището, което да определи и по-ниски такси! Ако не дават от държавния бюджет, защо задължават програма от МОН!?!:O:|

Коментари:

Спонсори на Портал 12