Търси

Силните чувства или за културата да посетим психолог

28.01.2016 г.
2333
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Случва се в ежедневието изневиделица да изригнем от ярост, да се свием от болка, да изкрещим и хвърлим предмет от напрежение. Все крайно силни чувства и емоции, които ни сварват неподготвени и ужасяват с ненадейната си поява и сила, сякаш ни се стоварват като „гръм от ясно небе“. И поставят недвусмислено въпросите: какво беше това, откъде се появи, какво да го правя? Отговорът е, че зад всяко чувство стои неудовлетворена наша потребност.

Хубаво е в такъв момент да се запитаме от какво имаме нужда, каква важна потребност сме потиснали и изтласкали. Всяка болка отминава, важно е да я отработим по най-добрия начин, за да я излекуваме. Изтласканите силни чувства и емоции остават и болят дълго във времето, въпреки че много от нас не си дават сметка за това. Лошото е, че често по закона за Защитния механизъм „изместване“ изригват ненадейно и се стоварват върху този, който не трябва, често върху по-беззащитните – човека на улицата, детето в магазина, жената в автобуса.

Много често при проблеми в семейството, в работата хората имат навика да се допитват до приятел, роднина, често до личната фризьорка и зъболекар за решение на проблема си. Моята фризьорка редовно споделя случаите на нейни клиенти, които й се налага „кризисно да психотерапевтира“. И както се казва във вица, даденият съвет обикновено е от рода „бе я се стегни, я виж какъв мъж си станал, а плачеш“, или „и ти ще я оставиш да те прави на будала...“. Каква е разликата с психолога? Тя е, че психологът ще те изслуша, релаксира и успокои, защото е чувал и работил с какви ли не човешки мъки и проблеми.                                                                                                  
Психологът помага да се изговорят (вербализират) проблема, болката и страданието, приемайки без осъждане, безусловно човешките чувства и страдание. Опитният психолог не дава готови рецепти за справяне, той води умело клиента, така че той сам да достигне до проблема и до потиснатата потребност.

Веднъж вербализиран проблемът, това отнема голяма част от неговата сила и мощ и вече не е така плашещ и страховит, както ни е изглеждал в нашите глави, и това е първата стъпка към неговото разрешаване. Когато го таим в себе си, той нараства неимоверно много и един ден се стоварва като лавина върху нас. Възникват напрежение, тревожност, панически атаки. И хукваме на психиатър за хапчета, които да ни решат проблема с „болните нерви“... Е, да, ама нервите не са стомах, черва, бъбреци, нервите не болят по същия начин. Боли Душата! Напълно нормално е да посетим психолог, психотерапевт, когато имаме или сме преживели психологическа травма, при семеен проблем със съпруг, деца, и в работата, при проблеми на възрастта. Или във всички случаи, когато уж безпричинно ни се плаче или искаме да се свием в ъгъла и да се скрием от света, когато посягаме да ударим или да изкрещим.

Съветът ни е - да, говорете за проблема, но го правете с когото трябва, за да го разрешите успешно, неусетно и навреме!

Автор: Ивалина Денева
 

Свързани публикации

допамин - ключът към психическото състояние на съвременния човек
23.01.2016 г.
42290
17

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност - трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта - убиват!
Виж повече
Кубрат Томов за човешките ценности
23.01.2021 г.
16127
3

Кубрат Томов: Има йероглиф за криза, който е с два смисъла – единият за опасност, а вторият за промяна към добро

В психологията е посочено, че именно ценностната система управлява всеки човек и всяко общество, но тя при нас е сбъркана. Това заяви в последното си интервю преди да си отиде от този свят философът и еозтерик Кубрат Томов.
Виж повече
Тимен Тимев - избрани мисли
28.01.2016 г.
7402
4

Тимен Тимев (Материус Розенкройцер) - 12 избрани мисли

Като практикуващ психиатър и психолог зная, че със свободата може да анулираме това зло. Какво ни води към нея? Първо да осъзнаем, че ние самите сме виновни с всяка мисъл, емоция и действие за личния си живот и да престанем да изнасяме стрелката на вината навън към други хора и действия
Виж повече
Антропософска терапия чрез пеене
25.01.2016 г.
890

Антропософска терапия чрез пеене (въвеждащ семинар)

Виж повече
Пети психодрама фестивал
27.01.2016 г.
688

Пети психодрама фестивал

Виж повече
Преоткрий себе си - програма за усъвършенстване на личността
27.01.2016 г.
770

Преоткрий себе си - програма за усъвършенстване на личността

Виж повече
Коментари 5
 • Ангелина Златева
  29.01.2016 г. 19:19
  Наистина много хубав материал. Консултациите с психолог са необходими на много хора и това никак не е срамно. Намерете специалист, на когото да се доверите, да се усетите спокойни в присъствието му. Направете това за себе си и за близките си!
 • Гергана Апостолова
  28.01.2016 г. 21:00
  Да, лесно е да си дзен в усамотение, но всички ни завладява от време на време битовизъм, професия, социални случки навън.... Трябва да се говори за това. Аз лично предпочитам да е с някой познат - но човек, който е достатъчно безпристрастен, гледа много отстрани като професионалист, който авализира, изключително разумно, миролюбиво, справедливо. Малко са хората такива, които едновременно не са ви в живота, обаче могат да дадат разумно напътствие. Иначе си има психолози :)
 • Daniel
  28.01.2016 г. 19:53
  Хората ги е срам да ходят на психолог, а в много случаи това би им спестило много тежки емоционални усложнения
 • Катя
  28.01.2016 г. 19:05
  Много добър материал
 • Дилмана Гюрова
  28.01.2016 г. 15:52
  Най-добре е да се говори и с хората, които са замесени в проблема (ако той е свързан с хора). А преди или след това, трябва да има и разговор със специалист, за да не се трупат негативните емоции. Трупат ли се, човек става нещастен.

Коментари:

Спонсори на Портал 12