Търси

Силните чувства или за културата да посетим психолог

28.01.2016 г.
2708
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Случва се в ежедневието изневиделица да изригнем от ярост, да се свием от болка, да изкрещим и хвърлим предмет от напрежение. Все крайно силни чувства и емоции, които ни сварват неподготвени и ужасяват с ненадейната си поява и сила, сякаш ни се стоварват като „гръм от ясно небе“. И поставят недвусмислено въпросите: какво беше това, откъде се появи, какво да го правя? Отговорът е, че зад всяко чувство стои неудовлетворена наша потребност.

Хубаво е в такъв момент да се запитаме от какво имаме нужда, каква важна потребност сме потиснали и изтласкали. Всяка болка отминава, важно е да я отработим по най-добрия начин, за да я излекуваме. Изтласканите силни чувства и емоции остават и болят дълго във времето, въпреки че много от нас не си дават сметка за това. Лошото е, че често по закона за Защитния механизъм „изместване“ изригват ненадейно и се стоварват върху този, който не трябва, често върху по-беззащитните – човека на улицата, детето в магазина, жената в автобуса.

Много често при проблеми в семейството, в работата хората имат навика да се допитват до приятел, роднина, често до личната фризьорка и зъболекар за решение на проблема си. Моята фризьорка редовно споделя случаите на нейни клиенти, които й се налага „кризисно да психотерапевтира“. И както се казва във вица, даденият съвет обикновено е от рода „бе я се стегни, я виж какъв мъж си станал, а плачеш“, или „и ти ще я оставиш да те прави на будала...“. Каква е разликата с психолога? Тя е, че психологът ще те изслуша, релаксира и успокои, защото е чувал и работил с какви ли не човешки мъки и проблеми.                                                                                                  
Психологът помага да се изговорят (вербализират) проблема, болката и страданието, приемайки без осъждане, безусловно човешките чувства и страдание. Опитният психолог не дава готови рецепти за справяне, той води умело клиента, така че той сам да достигне до проблема и до потиснатата потребност.

Веднъж вербализиран проблемът, това отнема голяма част от неговата сила и мощ и вече не е така плашещ и страховит, както ни е изглеждал в нашите глави, и това е първата стъпка към неговото разрешаване. Когато го таим в себе си, той нараства неимоверно много и един ден се стоварва като лавина върху нас. Възникват напрежение, тревожност, панически атаки. И хукваме на психиатър за хапчета, които да ни решат проблема с „болните нерви“... Е, да, ама нервите не са стомах, черва, бъбреци, нервите не болят по същия начин. Боли Душата! Напълно нормално е да посетим психолог, психотерапевт, когато имаме или сме преживели психологическа травма, при семеен проблем със съпруг, деца, и в работата, при проблеми на възрастта. Или във всички случаи, когато уж безпричинно ни се плаче или искаме да се свием в ъгъла и да се скрием от света, когато посягаме да ударим или да изкрещим.

Съветът ни е - да, говорете за проблема, но го правете с когото трябва, за да го разрешите успешно, неусетно и навреме!

Автор: Ивалина Денева
 

Свързани публикации

допамин - ключът към психическото състояние на съвременния човек
23.01.2016 г.
43361
17

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност - трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта - убиват!
Виж повече
Кубрат Томов за човешките ценности
23.01.2021 г.
16781
3

Кубрат Томов: Има йероглиф за криза, който е с два смисъла – единият за опасност, а вторият за промяна към добро

В психологията е посочено, че именно ценностната система управлява всеки човек и всяко общество, но тя при нас е сбъркана. Това заяви в последното си интервю преди да си отиде от този свят философът и еозтерик Кубрат Томов.
Виж повече
Тимен Тимев - избрани мисли
28.01.2016 г.
7895
4

Тимен Тимев (Материус Розенкройцер) - 12 избрани мисли

Като практикуващ психиатър и психолог зная, че със свободата може да анулираме това зло. Какво ни води към нея? Първо да осъзнаем, че ние самите сме виновни с всяка мисъл, емоция и действие за личния си живот и да престанем да изнасяме стрелката на вината навън към други хора и действия
Виж повече
Коментари 5
 • Ангелина Златева
  29.01.2016 г. 19:19
  Наистина много хубав материал. Консултациите с психолог са необходими на много хора и това никак не е срамно. Намерете специалист, на когото да се доверите, да се усетите спокойни в присъствието му. Направете това за себе си и за близките си!
 • Гергана Апостолова
  28.01.2016 г. 21:00
  Да, лесно е да си дзен в усамотение, но всички ни завладява от време на време битовизъм, професия, социални случки навън.... Трябва да се говори за това. Аз лично предпочитам да е с някой познат - но човек, който е достатъчно безпристрастен, гледа много отстрани като професионалист, който авализира, изключително разумно, миролюбиво, справедливо. Малко са хората такива, които едновременно не са ви в живота, обаче могат да дадат разумно напътствие. Иначе си има психолози :)
 • Daniel
  28.01.2016 г. 19:53
  Хората ги е срам да ходят на психолог, а в много случаи това би им спестило много тежки емоционални усложнения
 • Катя
  28.01.2016 г. 19:05
  Много добър материал
 • Дилмана Гюрова
  28.01.2016 г. 15:52
  Най-добре е да се говори и с хората, които са замесени в проблема (ако той е свързан с хора). А преди или след това, трябва да има и разговор със специалист, за да не се трупат негативните емоции. Трупат ли се, човек става нещастен.

Коментари:

Спонсори на Портал 12