Шокираща кампания в защита на животните кара хората да осъзнаят какво купуват (ВИДЕО)

19.05.2016 г.
6251
Добавена от: Портал12
5 коментара
Индустрията с кожи противоречи на Вселенския закон за ненасилие. За да помогнат на хората да осъзнаят каква отговорност носят, вече има най-различни организации по света и у нас, които провеждат все по-интересни и провокиращи информационни кампании. Наскоро азиатският клон на световната организация за защита на животните PETA (People for the Ethical Treatment of Animals - Хора за етично отношение към животните) започна шокираща информационна кампания в защита на екзотичните животни и против използването им в модната индустрия - Behind the leather - Зад кожата.

В един от търговските центрове на Банкок е монтирана изложба, която много прилича на действително изложени кожени дрехи и аксесоари. В момента, в който клиентът отваря ципа на чанта или яке, вътре вижда сърдечната дейност на животното, чиято кожа е използвана.

Вижте кратко видео, с което е представена кампанията:

Кожената индустрия в България и по света
Много хора смятат, че материалите за кожени изделия са остатъчен продукт от месарската индустрия. В някои случаи наистина е така, но не изцяло. Отдавна минаха времената, когато всеки в двора си отглеждаше по няколко животни за прехрана и обработка на кожа за собствени нужди.

Индустриалната кожа се прави от селскостопански животни - крави, прасета, кози и овце; диви животни - лисици, елени; екзотични животни като алигатори, змии, щрауси, кенгуру. В Китай дори използват котки и кучета за техните кожа и месо, а кожите им се изнасят за редица страни по света. Това далеч не е пълният списък от животни, използвани в кожената индустрия.

Сред най-скъпите кожи в света са тези от норки. В България официално има 2 ферми за норки - едната е в село Маджерито край Стара Загора, а другата е във варненското село Любен Каравелово. Фермите не са нови, както много хора предполагат, а функционират от години. В сайта на  Animal Hope Варна откриваме просто обяснение на това как и защо се отглеждат норки в България:

Фермите за норки се оказват просто цикъл от работата на големите птицекланици в страната или завършващо звено от този цикъл. Норките се хранят с остатъчните продукти от птиците, които се отглеждат в птицекланиците. Малките бозайници се развъждат, после се дерат и носят допълнителни печалби на собствениците на птицефермите.

Какъв е технологичният процес за “добив” на кожа?
Животните, отглеждани за кожа, преминават през същия ужас, който изживяват тези, отглеждани за месо. Всички живеят в клетки с метални решетки и бетонен под. Рядко влизат светлина и свеж въздух. Клетките са претъпкани с животни дотолкова, че животните едва успяват да помръднат и да стигнат до съдовете с храна и вода. Това им причинява много психическа и физическа болка, проблеми със ставите, костната система, мускулите.

Никое животно не може да легне, а тези, които се сгромолясват от изтощение, обикновено биват стъпквани от останалите. Всички са подложени на жигосване, рязане на опашки, човки и рога, и всичко това има се причинява без обезболяващи средства. Когато някое животно роди, рожбата се отнема почти веднага, а майката дълго след това отчаяно зове и търси малкото. Почти винаги на животните им прерязват гърлата и ги дерат, докато са в съзнание.

Същото се случва и с норките. Животинките са в миниатюрни клетки, където са принудени да се размножават, за кратко време да отглеждат потомствата си, които след това им биват отнемани. Работниците във фермите приспиват норките в газови камери, цепват им лапичките и със специални машини ги одират в съня им. Животинките на са умъртвявани преди одиране, защото най-качествената и скъпа кожа се получава, когато животното е живо. Всичко това се прави, за да бъдат произведени много скъпи палта.

Законите за отглеждане на животни за кожа се променят в световен мащаб
По данни на организацията “Четири лапи” през 1999 Съветът на Европа отправя препоръка относно отглеждането на животни във ферми за кожа. За съжаление тя не е достатъчна, тъй като позволява държането на животни в тесни клетки. Освен това се толерират решетъчните подове и липсата на възможности за катерене, копаене или плуване.

В много европейски държави няма други норми за фермите за кожа с косъм. Няколко страни обаче дават пример, като защитават животните със строги национални регулации. В Австрия и Великобритания фермите за кожи с естествен косъм са забранени.

Швейцарският закон за защита на животните гласи, че дивите животни като норки и лисици трябва да бъдат отглеждани в условия, в каквито биха живели в зоопарк. Техните изисквания обаче са толкова високи, че в Швейцария вече няма ферми за кожа с косъм. В Холандия отглеждането на лисици и чинчили за производство на кожа с косъм е забранено. Норките, най-важните животни за кожа в Холандия, не са достатъчно защитени. В ЕС вносът и търговията с тюленска кожа, както и с кожа от кучета и котки, са забранени.

По информация на българския сайт Stop Animal Cruelty - Bulgaria, забрани има и в Хърватия, Дания, Словения, Швеция. Вносът на тюленови кожи е забранен в 34 страни: 28-те страни-членки на ЕС, САЩ, Русия, Казахстан, Беларус, Мексико и Тайван.

Люксембург ще реформира закона за защита на животните от 1983 година и ще забрани отглеждането на животни за кожа, съобщи в началото на месец май местното издание L’essentiel. Законът ще засили санкциите при нарушаване на наредбите. Правителството увеличава както административните, така и наказателните санкции, които ще достигнат 3 години лишаване от свобода и глоба до 200 хиляди евро.

Интересно е, че законодателството в България също забранява производството на кожа с косъм, както и вноса и износа на такива кожи (само кожи, не продукти), но очевидно все още има действащи ферми за производство на кожа.

Има ли алтернатива?
В социалната мрежа фейсбук е създадена общността “Не купувам стоки, тествани върху животни” - тук можете да намерите подробна информация по темите: защо производството и потреблението на кожени изделия е жестоко, по какъв начин вреди на околната среда, каква отговорност носи всеки един от нас, как да участваме в решението на проблема.

Изложената до момента информация няма за цел да критикува и да внуши вина у производителите и потребителите на месни и кожени изделия, а да информира заинтересованите по темата. Факт е, че 50 милиона животни са убивани всяка година в името на модата и това далеч не е хуманно, но е факт също така, че всеки от нас е на различен етап от живота си и има право на свободна воля.

Много хора биха стигнали до извода, че купувайки месни и кожени продукти от ферми за животни, пряко участват в грубото нарушение на вселенския закон за ненасилие. За тези от вас, които искат да променят потребителските си навици, представяме алтернативи на естествената кожа.

Като за начало може да започнете с изхвърляне на всички изделия от естествена кожа, които сте ползвали до момента. След това може да ги замените с такива от изкуствена кожа или както още я наричат - еко кожа. Тя е по-евтина от естествената и не е енергийно пропита с кръв и болка.

Други достъпни и много приятни материи за дрехи и обувки са тези от памук, лен и коноп. Наскоро световноизвестна спортна марка пусна на пазара обувки от индустриален коноп. Също така технологиитe и човешкият интелект са толкова напреднали, че през 2013 г. на една TED конференция бе представена компания за печат на 3D изображения на тъкани и органи. Тази компания вече принтира месо и кожени изделия без да е пострадало и едно животно.

Изгледайте видеото от конференцията с български субтитри. Достатъчно е да видите първите 2 минути, за да се уверите, че човешките способности са безгранични, когато сме решили да уважаваме правото на живот на всяко живо същество.

 
Свързани събития

Свързани публикации

07.03.2016 г.
1936

Мирно шествие за освобождение на животните се проведе във Велико Търново

Участниците държаха плакати, изработени специално за протеста, и ги показваха на минувачите. По този начин активистите искат да помогнат на хората да се замислят за съдбата на всички животни, които са жертви на убийства, насилие и търговия за човешки цели.
22.04.2016 г.
899

‚Покажи ми дивото‘ търси подкрепа за образование в дивата природа

Образователният център за едри хищници във Влахи е създаден от Сдружение за дива природа „Балкани“ благодарение на множество индивидуални и проектни дарения. „Въпреки дългогодишните ни труд и усилия, все още не сме постигнали всичко, за което мечтаем“ .
Коментари: 5
 • Боби
  20.05.2016 г., 09:25 ч.
  1     0

  Че и две...

 • Боби
  20.05.2016 г., 09:25 ч.
  1     0

  Не знаех, че в Бг има ферма за норки?!?!

 • Анна
  19.05.2016 г., 21:37 ч.
  1     0

  Ние вегетата и защитниците на животните сме ясни - знаем си как трябва и не трябва да се отнасяме към тях, и нямаме нужда от провокация. Обаче такива картини са в помощ на онези, които имат потенциал, но все още не са се замислили и им трябва едно леко побутване.

 • Tanya Borisova
  19.05.2016 г., 20:43 ч.
  1     0

  За да има събуждане и осъзнаване е нужна провокация и показване на нещата ,защото иначе чантите и обувките са много красиви

 • Веселка
  19.05.2016 г., 17:14 ч.
  1     0

  добре де, можеше поне да не слагате за заглавна снимка кървавица. И аз съм от защитниците на животните и съзнателна вегетарианка, но тези картини ми идват в повече...

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12