Търси

Шокираща кампания в защита на животните кара хората да осъзнаят какво купуват (ВИДЕО)

19.05.2016 г.
3853
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Индустрията с кожи противоречи на Вселенския закон за ненасилие. За да помогнат на хората да осъзнаят каква отговорност носят, вече има най-различни организации по света и у нас, които провеждат все по-интересни и провокиращи информационни кампании. Наскоро азиатският клон на световната организация за защита на животните PETA (People for the Ethical Treatment of Animals - Хора за етично отношение към животните) започна шокираща информационна кампания в защита на екзотичните животни и против използването им в модната индустрия - Behind the leather - Зад кожата.

В един от търговските центрове на Банкок е монтирана изложба, която много прилича на действително изложени кожени дрехи и аксесоари. В момента, в който клиентът отваря ципа на чанта или яке, вътре вижда сърдечната дейност на животното, чиято кожа е използвана.

Вижте кратко видео, с което е представена кампанията:

Кожената индустрия в България и по света
Много хора смятат, че материалите за кожени изделия са остатъчен продукт от месарската индустрия. В някои случаи наистина е така, но не изцяло. Отдавна минаха времената, когато всеки в двора си отглеждаше по няколко животни за прехрана и обработка на кожа за собствени нужди.

Индустриалната кожа се прави от селскостопански животни - крави, прасета, кози и овце; диви животни - лисици, елени; екзотични животни като алигатори, змии, щрауси, кенгуру. В Китай дори използват котки и кучета за техните кожа и месо, а кожите им се изнасят за редица страни по света. Това далеч не е пълният списък от животни, използвани в кожената индустрия.

Сред най-скъпите кожи в света са тези от норки. В България официално има 2 ферми за норки - едната е в село Маджерито край Стара Загора, а другата е във варненското село Любен Каравелово. Фермите не са нови, както много хора предполагат, а функционират от години. В сайта на  Animal Hope Варна откриваме просто обяснение на това как и защо се отглеждат норки в България:

Фермите за норки се оказват просто цикъл от работата на големите птицекланици в страната или завършващо звено от този цикъл. Норките се хранят с остатъчните продукти от птиците, които се отглеждат в птицекланиците. Малките бозайници се развъждат, после се дерат и носят допълнителни печалби на собствениците на птицефермите.

Какъв е технологичният процес за “добив” на кожа?
Животните, отглеждани за кожа, преминават през същия ужас, който изживяват тези, отглеждани за месо. Всички живеят в клетки с метални решетки и бетонен под. Рядко влизат светлина и свеж въздух. Клетките са претъпкани с животни дотолкова, че животните едва успяват да помръднат и да стигнат до съдовете с храна и вода. Това им причинява много психическа и физическа болка, проблеми със ставите, костната система, мускулите.

Никое животно не може да легне, а тези, които се сгромолясват от изтощение, обикновено биват стъпквани от останалите. Всички са подложени на жигосване, рязане на опашки, човки и рога, и всичко това има се причинява без обезболяващи средства. Когато някое животно роди, рожбата се отнема почти веднага, а майката дълго след това отчаяно зове и търси малкото. Почти винаги на животните им прерязват гърлата и ги дерат, докато са в съзнание.

Същото се случва и с норките. Животинките са в миниатюрни клетки, където са принудени да се размножават, за кратко време да отглеждат потомствата си, които след това им биват отнемани. Работниците във фермите приспиват норките в газови камери, цепват им лапичките и със специални машини ги одират в съня им. Животинките на са умъртвявани преди одиране, защото най-качествената и скъпа кожа се получава, когато животното е живо. Всичко това се прави, за да бъдат произведени много скъпи палта.

Законите за отглеждане на животни за кожа се променят в световен мащаб
По данни на организацията “Четири лапи” през 1999 Съветът на Европа отправя препоръка относно отглеждането на животни във ферми за кожа. За съжаление тя не е достатъчна, тъй като позволява държането на животни в тесни клетки. Освен това се толерират решетъчните подове и липсата на възможности за катерене, копаене или плуване.

В много европейски държави няма други норми за фермите за кожа с косъм. Няколко страни обаче дават пример, като защитават животните със строги национални регулации. В Австрия и Великобритания фермите за кожи с естествен косъм са забранени.

Швейцарският закон за защита на животните гласи, че дивите животни като норки и лисици трябва да бъдат отглеждани в условия, в каквито биха живели в зоопарк. Техните изисквания обаче са толкова високи, че в Швейцария вече няма ферми за кожа с косъм. В Холандия отглеждането на лисици и чинчили за производство на кожа с косъм е забранено. Норките, най-важните животни за кожа в Холандия, не са достатъчно защитени. В ЕС вносът и търговията с тюленска кожа, както и с кожа от кучета и котки, са забранени.

По информация на българския сайт Stop Animal Cruelty - Bulgaria, забрани има и в Хърватия, Дания, Словения, Швеция. Вносът на тюленови кожи е забранен в 34 страни: 28-те страни-членки на ЕС, САЩ, Русия, Казахстан, Беларус, Мексико и Тайван.

Люксембург ще реформира закона за защита на животните от 1983 година и ще забрани отглеждането на животни за кожа, съобщи в началото на месец май местното издание L’essentiel. Законът ще засили санкциите при нарушаване на наредбите. Правителството увеличава както административните, така и наказателните санкции, които ще достигнат 3 години лишаване от свобода и глоба до 200 хиляди евро.

Интересно е, че законодателството в България също забранява производството на кожа с косъм, както и вноса и износа на такива кожи (само кожи, не продукти), но очевидно все още има действащи ферми за производство на кожа.

Има ли алтернатива?
В социалната мрежа фейсбук е създадена общността “Не купувам стоки, тествани върху животни” - тук можете да намерите подробна информация по темите: защо производството и потреблението на кожени изделия е жестоко, по какъв начин вреди на околната среда, каква отговорност носи всеки един от нас, как да участваме в решението на проблема.

Изложената до момента информация няма за цел да критикува и да внуши вина у производителите и потребителите на месни и кожени изделия, а да информира заинтересованите по темата. Факт е, че 50 милиона животни са убивани всяка година в името на модата и това далеч не е хуманно, но е факт също така, че всеки от нас е на различен етап от живота си и има право на свободна воля.

Много хора биха стигнали до извода, че купувайки месни и кожени продукти от ферми за животни, пряко участват в грубото нарушение на вселенския закон за ненасилие. За тези от вас, които искат да променят потребителските си навици, представяме алтернативи на естествената кожа.

Като за начало може да започнете с изхвърляне на всички изделия от естествена кожа, които сте ползвали до момента. След това може да ги замените с такива от изкуствена кожа или както още я наричат - еко кожа. Тя е по-евтина от естествената и не е енергийно пропита с кръв и болка.

Други достъпни и много приятни материи за дрехи и обувки са тези от памук, лен и коноп. Наскоро световноизвестна спортна марка пусна на пазара обувки от индустриален коноп. Също така технологиитe и човешкият интелект са толкова напреднали, че през 2013 г. на една TED конференция бе представена компания за печат на 3D изображения на тъкани и органи. Тази компания вече принтира месо и кожени изделия без да е пострадало и едно животно.

Изгледайте видеото от конференцията с български субтитри. Достатъчно е да видите първите 2 минути, за да се уверите, че човешките способности са безгранични, когато сме решили да уважаваме правото на живот на всяко живо същество.

 

Свързани публикации

мечка и малко мече, снимка: Anton Belovodchenko
08.12.2015 г.
2062

12 очарователни снимки, показващи как животните са грижовни родители и изпитват обич

Снимките, направени от професионални фотографи, са уловили моментите, които ясно говорят, че животните не само мислят, но чувстват, обичат и са грижовни.
 
Виж повече
Всеки копнее за свободата, животните също
07.03.2016 г.
1439
3

Мирно шествие за освобождение на животните се проведе във Велико Търново

Участниците държаха плакати, изработени специално за протеста, и ги показваха на минувачите. По този начин активистите искат да помогнат на хората да се замислят за съдбата на всички животни, които са жертви на убийства, насилие и търговия за човешки цели.
Виж повече
вълчицата Въчка - СДП Балкани
22.04.2016 г.
1034

‚Покажи ми дивото‘ търси подкрепа за образование в дивата природа

Образователният център за едри хищници във Влахи е създаден от Сдружение за дива природа „Балкани“ благодарение на множество индивидуални и проектни дарения. „Въпреки дългогодишните ни труд и усилия, все още не сме постигнали всичко, за което мечтаем“ .
Виж повече
Коментари 5
 • Боби
  20.05.2016 г. 09:25
  Че и две...
 • Боби
  20.05.2016 г. 09:25
  Не знаех, че в Бг има ферма за норки?!?! :G
 • Анна
  19.05.2016 г. 21:37
  Ние вегетата и защитниците на животните сме ясни - знаем си как трябва и не трябва да се отнасяме към тях, и нямаме нужда от провокация. Обаче такива картини са в помощ на онези, които имат потенциал, но все още не са се замислили и им трябва едно леко побутване.
 • Tanya Borisova
  19.05.2016 г. 20:43
  За да има събуждане и осъзнаване е нужна провокация и показване на нещата ,защото иначе чантите и обувките са много красиви
 • Веселка
  19.05.2016 г. 17:14
  добре де, можеше поне да не слагате за заглавна снимка кървавица. И аз съм от защитниците на животните и съзнателна вегетарианка, но тези картини ми идват в повече...

Коментари:

Спонсори на Портал 12