Търси

Шевицата изгражда ценностната система за красота у детето (ИНТЕРВЮ)

23.06.2016 г.
3796
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес, 23.06 от 12 ч. в Младежки дом - Силистра започва награждаването за детския конкурс “Слънчеви руни”. Портал12 проведе разговор с организаторите на конкурса Росен Чолаков - председател на Фондация "Азгард" и Йонка Господинова - координатор. Те ни разказаха как се е появил конкурсът, как е повлиял на участниците и защо е важно днес да разбираме и да носим шевици с древни символи на дрехите си.

В края на интервюто вижте списък с наградените участници и програма на събитието по награждаването.

Какви послания носят шевиците и слънчевите руни?
Йонка Господинова: Ние не сме професори, ние сме обикновени хора. Търсим всеки ден информация за въздействието на българската шевица, в която има много елементи от шевици на народите по целия свят – и на изток, и на запад. Българската шевица е идентичността на българския корен, на българската мъдрост, която е космическа мъдрост. Чрез българската шевица ние виждаме общи елементи по целия свят. Разбираме, че тези символи, знаци, букви, руни са от времето, когато цялата земя е била един континент – от Евразия, след което във всеки континент са останали от тези шевици.

Хората не са можели, а и не им е било нужно, да пишат на хартия, а са писали върху дрехите си. Тези символи са ги предпазвали. Тази мъдрост трябва да остане и занапред във времето. Особено сега в днешните трудни времена имаме нужда от българските си корени.

дете с българска носия с руни

Класическата музика възпитава у децата имунитет срещу чалгата и грозното в живота

А от какво са се пазили хората преди – от това, от което се пазим и днес ли?
Йонка Господинова: Това, от което и днес, разбира се, нищо не се е променило. От болести, от уроки, от зли очи... Шевицата носи енергията, носи семантиката на една мъдрост, към която рядко поглеждаме в нашето съвремие, а тя ни е нужна най-много сега. И сегашните хора са изтъкани от същите гени, клетки, както и хората преди много векове.

А ако сами бродираме или шием?
Йонка Господинова: Още по-хубаво! Когато сами бродираме, шием или тъчем, ние сами си вграждаме собствената енергия в тази шевица. След това тази шевица на каквато и да е дреха, на чанта, на килимче, на което да стъпваш или на постелката на леглото, тази енергия, която сме съградили, тя ни пази, зарежда ни и ни помага.

И крайно време е вече и в България и навсякъде по света да се сетим за първокорените на живота, за мъдрите корени, за мъдростта и любовта, които са божествени и идват от Твореца... Това ще ни пази, това ще ни зарежда и ние всички ще може да живеем голямата любов, което е най-най-важното както в миналите години и векове, така и в бъдещите. Няма друго. Бог е любов. Това е.

българска носия

Ние също правим към училищата с иглички и конци малки бродерийки с децата, малки кръжоци, за да може детето само да усети наистина какво става. Детето вече чувства отвътре една друга естетика. Защото самата шевица, тя изгражда системата на красотата в душата на детето, в душата на възрастния.

Защо са предели, шиели и тъкали денонощно? Кое ги е карало? Каква е тази сила? То е същото и когато са танцували и пеели. В крайна сметка изкуството е една енергия, една медитация, една силна, голяма любов, която идва от Бог, минава през човека и се разнася в космоса отново. И какво по-хубаво и силно от това?..

Ако да речем искаме да трансформираме някаква негативна енергия, заключваме ли тази негативна енергия в това, което правим или можем да я трансформираме, докато творим?
Йонка Господинова: Не съм специалист, но по принцип една домакиня като е ядосана, кексът й не става, супата й извира и т.н. Така че отрицателното си е отрицателно, положителното си е положително. Има равновесие, но кога идва то – то е мъдростта, то е средата, когато човек тръгне с радост, с любов, щастие, молитва, с отворена душа, с много чистота, тогава и лошото става хубаво.
 
Защо е важен конкурсът „Слънчеви руни“ и каква е неговата цел – какво иска да събуди?
Йонка Господинова: Слънчевите руни минават през сърцата на хората в миналото и в бъдещето. Всъщност ние всички сме едно голямо семейство – с много любов, истина и красота заредени. Това се вижда в българската шевица. Усеща се не само като красота за очите, а и като красота за душата. Затова ще продължим да правим конкурса, за да може по този начин да зарадваме още деца, още българи, където и да са те по света, да ги подсетим да погледнат една шевица и да се почувстват добре. А ако могат всеки ден да си ходят с шевицата, ще бъде най-добре, защото тя наистина зарежда и пречиства душата.

конкурс Слънчеви руни

Тоест апелирате към българските мъже, жени и деца в ежедневното си облекло да започнат да носят шевици?
Да. По какъвто и да е начин, някъде да има вградена шевица. Колкото и да е осъвременена – дали на чанта, на лента, колан, пола... защо не. Правят го вече много българи.

Като цяло нараства ли интересът към конкурса?
Йонка Господинова: Освен, че има всяка година постоянни участници, които са едни и същи, има и нови. Тази година участват и училища от чужбина – Българско училище "Св.св. Кирил и Методий" в Бостън, САЩ, ПБНУ" Св. Иван Рилски" Палма де Майорка, Испания, ПБНУ "Васил Априлов" Кастейон, Испания , също и от Украйна.

Но за нас не е критерий да има много рисунки. Ние сме имали на едно от изданията 10-15 хиляди рисунки, експонати, приложно изкуство и тогава спряхме. Нямаше къде да ги събираме. И затова решихме от миналата 2015 година конкурсът да бъде онлайн. Всички творби от 5-те жанра се изпращат на имейл.  

Росен Чолаков: Електронният вариант се оказа по-удачен, понеже сваля от плещите на участниците бремето да пътуват – деца с родители, декларации и прочие.

Как се роди идеята за конкурса и защо се нарича именно „Слънчеви руни“?
Росен Чолаков: Тазгодишният конкурс е посветен на Еньовден. Започнахме на Андреевден 2005 година. Конкурсът възникна спонтанно. Аз работех в етнографски музей. Понеже всяка година имахме една техническа процедура за напичане на вълнените артикули, които са над 5 000 единици, и когато в една голяма площадка всички тези тъкани се разпрострат, виждаш богатството от инкрустации на елементи. И тогава през 2005 г. беше един слънчев ден, пред нас виждахме многото руни, и самото понятие излезе „Слънчеви руни“.


Награждаването на класираните участници ще се състои на 23 юни 2016 г. в град Силистра - Младежки дом, ул.Симеон Велики № 135, със следната програма :
11.00ч. - 12.00ч. - Регистрация на участниците
12.00ч. - 13.00ч. - Откриване на изложбата с наградени
творби, приветсвия, награждаване
13.00ч - 13.30ч. - Фолклорна програма - поздрав към
участниците
13.30ч. - Свободна програма по избор на участниците:
посещения на Художествената галерия,
Археологически музей, Дунавския парк,
Природен резерват "Сребърна", крепостта
"Меджиди табия"
Председател Фондация "Азгард" - Росен Чолаков
Координатор - Йонка Господинова
GSM : 087 66 92 880
ЖИВОПИС И ГРАФИКА :
първа група
1м.-Айлин Бесмати-12г.-гр.Силистра
1м.-Дияна Рускова-12г.-гр.Карнобат
2м.-Даная Петрова-9г.-гр.Силистра
2м.-Христо Георгиев-9г.-гр.Варна
3м.-Добромир Господинов-10г.-гр.Силистра
3м.-Цветомира Стелиянова-9г.-В.Търново
втора група
1м-Кристина Ангелова-13г.-гр.Русе
2м.-Десислав Димитров-13г.-гр.Попово
3м.-Милица Драганова-16г.-гр.Силистра
ФОТОГРАФИЯ С НАРОДНА НОСИЯ :
първа група
1м.-Антония Иванова-12г.-гр.Силистра
-Сияна Георгиева-12г.-гр.Силистра
2м.-Деница Стоянова-9г.-гр.Бургас
3м.-Дебора тодорова-8г.-Велики Преслав
втора група
1м.-Ванеса Атанасова-13г.-гр.Варна
2м.-Петър Стайков-18г.-гр.Пловдив
2м.-Павлина Ковачева-14г.-гр.Чепеларе
3м.-Емина Есева-13г.-с.Драгиново, общ.Веленград
КОМПЮТЪРНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ И РИСУНКИ :
първа група
1м.-Мария Сиракова-11г.-гр.Кърджали
2м.-Георги Савов-10г.-гр.Бургас
3м.-Маринела Коджаниколова-6г.-гр.Пловдив
3м.-Ирена Гроздева-6г.-гр.Лясковец
втора група
1м.Борислав Димитров-15г.-гр.Варна
ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО :
първа група
1м.-Кристина Ангелова-10г.-гр.Дряново
2м.-Франческа Максимова-12г.-гр.Видин
3м.-Валентина Йоргакиева-12г.-гр.Варна
-Мина Найденова-12г.-гр.Варна
втора група
не се присъждат награди
РОДОСЛОВНО ДЪРВО :
1м.Мира Цветанова-6г-гр.Свищов
няма други награди
ДЕЦА ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА :
1. Ясен Димитров-8г.-гр.Бостън, САЩ
Българско училище "Св.св.Кирил и Методий"
2.София Костова-8г.-гр.Палма де Майорка, Испания
ПБНУ"Св.Иван Рилски"
3.Габриела Димитрова-15г.-гр.Кастейон, Испания
ПБНУ"Васил Априлов"
4.Ева Шалик-10г.-с.Ботиево, Запорожска област, Украйна
Маргарита Стоянова-12г.

 

Свързани публикации

музика - деца - възпитание - усещания - психология - душевност
11.03.2017 г.
20869
9

Класическата музика възпитава у децата имунитет срещу чалгата и грозното в живота

За децата между 4 и 12 годишна възраст е важно да учат поне един класически музикален инструмент - пиано, цигулка или др., за да може да развият вътрешен усет към сложни музикални композиции
Виж повече
Коментари 2
  • Ваня Благоева
    29.06.2016 г. 17:43
    Прекласна инициатива! Изумена съм! Благодаря, че запалихте интереса ми към шевиците! Докато има такива хора, организиращи и участващи, бъдещето :N на Света ще е светло!
  • Мария Драгомирова
    24.06.2016 г. 11:43
    Благодарим на организаторите за възможността, която получаваме чрез конкурса да се чувстваме част от една голяма българска общност устремена към бъдещето и стъпила здраво върху традициите. Голяма част от децата от класа по изобразително изкуство при Народно читалище "Развитие 1869" град Дряново посещават и танцовия състав към читалището. Връщането към корените и възпитаването на децата в чувство на принадлежност и усет за красивото приемаме, като мисия!

Коментари:

Спонсори на Портал 12