Търси

Сериозен скандал за останките на Никола Тесла се разраства в Сърбия

03.06.2016 г.
1557
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Сериозен скандал за останките на Никола Тесла се разраства в Сърбия. В Сърбия се води разгорещен дебат за това какво трябва да бъде направено с останките на Никола Тесла. В момента те се съхраняват в позлатена сфера в музея на знаменития изобретател в Белград.

Тесла е роден в сръбско семейство в днешна Хърватия и умира в Ню Йорк през 1943 г. По-късно останките му са пренесени в Сърбия. Повечето от неговите изобретения са създадени в САЩ, но в родината си е възприеман за национален герой.
 
Сръбската православна църква иска урната да бъде преместена в катедралата Св. Сава – една от най-големите православни църкви в света. В нейно съобщение се казва: „Сръбската православна църква винаги е присъствала в живота и делото на великия Тесла”.
 
Според други Никола Тесла е учен, чиито останки не трябва да принадлежат на никоя църква. От музея на изобретателя заявяват, че те не са били официално информирани за предложението урната да бъде преместена.
 
Някои виждат икономически причини зад идеята. Небойша Кръстич, съветник на бившия президент Борис Тадич пише в Twitter, че спора за урната с останките на Тесла е с цел привличането на туристи. 

Никола Тесла е роден на 10 юли 1856 година в село Смилян в Австрийската империя (днес Хърватия). Той е син на Милутин Тесла, сръбски свещеник, в Сръбската православна църква „свети Петър и Павел“ и Джука Мандич. Предполага се, че баща му произлиза от някое от племената от долината на Тара или е потомък на херцеговския войвода Павле Орлович, а майка му е дъщеря на сръбски православен свещеник от Бановина, но с по-далечен произход от Косово.

Никола Тесла изучава изменението на потенциала на Земята, ефекта на стоящите електромагнитни вълни, създадени след електрически разряд в атмосферата и възможността за предаване на електроенергия без проводници на големи разстояния. 

Вижте цялата биография на Тесла
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12