Търси

Семир Османагич: Душата има свое собствено пътешествие от живот в живот (ИНТЕРВЮ)

18.03.2019 г.
10151
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Д-р Османагич, от гледна точка на историята Босна е страната, в която учението на богомилите не просто е разцъфтяло, но е станало официална религия. Мислите ли, че това е свързано с пирамидите и енергиите, които просветените, мъдри хора са използвали и контролирали?
Днес Босна е много малка страна. Преди Османската окупация е била малко кралство, малка независима държава. Но аз бих казал, че винаги е била много важна. Според някои записки богомилите са дошли тук след X-ти век. Преди това са се намирали по-далеч на изток, в България, а дори и още по-далеч на изток.

Семир Османагич

Не бих нарекъл богомилите и учението им „религия“ в общоприетия смисъл. „Религия“ е система от вярвания, в която човек трябва просто да приеме някакви вярвания, а не да ги поставя под въпрос. Бих казал, че учението на богомилите е било по-скоро относно природата, Създателя, по начин, който не е бил догматичен. Вместо да имат църкви, синагоги или джамии, те са се събирали на красиви места в природни местности, до реки, в гори или по върхове на планини.

При тези срещи те са разисквали теми, свързани с техния физически и духовен живот.
Относително рано, между XIII и XV век, Босна също е била място, където учени от Европа са идвали, срещали са се и са обменяли идеи и знания в областта на науката, астрономията, математиката и др. Трудно е да се каже дали богомилите имат нещо общо с пирамидите. Аз лично не мисля, че е така. Но дали са можели да усетят енергията на пирамидата - толкова приятна, окуражаваща, разширяваща?! Бих казал: да!

Първите османци, които са дошли тук, в по-голямата си част са били дервиши. Те избрали две места в Босна за дервишките си центрове. Едното е в днешна Херцеговина, Буна, близо до красив природен извор в една пещера – много силно енергийно място. Второто място е Високо – там, където се намират пирамидите. Очевидно през времето хората са разпознали ценността на долината във Високо, но дали са знаели за пирамидите – не бих казал.

Във Вашите лекции вие предавате посланието, че пирамидите по света повдигат глобалното съзнание. Можете ли да ни кажете повече за връзката между човешкото съзнание и пирамидите?
Какво е глобално съзнание? Как да го повдигнем? Трябва да се върнем назад по нашия физически и духовен път. През XXI век 99% от населението имат материални цели пред себе си. За съжаление, това е общество, в което парите и банкерите управляват хората. Но ако спрем за секунда, ще разберем, че ние не сме само едно физическо, материално тяло, а много повече от това. Използваме физическото тяло само в този живот. Но ние имаме душа, вътре в нас, ... която е почти завинаги с нас.

Душата има свое собствено пътешествие от живот в живот, от вид във вид, от цивилизация в цивилизация, от планета в планета. Веднъж осъзнаем ли това, ще разберем, че няма нужда да се страхуваме. За съжаление, страхът е в основата на всички наши действия – страхът да загубим живота си, страхът да загубим любимите си, страхът да загубим домовете, притежанията, работата си.

Веднъж осъзнаем ли, че няма нужда от страх – защото в основата на всеки страх е страхът от смъртта, който е ирационален, тогава можем да започнем да живеем като свободни мъже и жени. И не само това, тогава ще разберем колко е важно да развиваме своите духовни сетива. А започнем ли да ги развиваме, следващата стъпка е да балансираме физическото и духовното в себе си. Чак след като постигнем това, можем да кажем – да, най-после имаме хора, които са на по-високо глобално съзнание.

Защо е важно откритието на босненските пирамиди? Защото те ни носят знание от миналото. Те не само ни казват, че историята, която са ни преподавали, е грешна, но също така, че в миналото е имало по-напреднали цивилизации и ние можем да се учим от тях. Имало е същества, които са познавали Планетата ни по-добре от нас. Когато започнем да се учим от миналото, ще можем да променим към по-добро нашето настояще и бъдеще.

Мислите ли, че има липсваща връзка между науката и духовността и къде трябва учените да я търсят – в каква посока и в кои области?
От XVI век, когато се е получило разделението между религия и наука ние сме на грешен път. Дори и преди това ние сме били на грешен път само с религиозния аспект на живота ни. Днес все още има последствия от това. Проблемът с физическите науки, който не можем да разрешим е, че когато говорим за света, учените нямат въображение да разрешат предизвикателствата. Те нямат указания. А те биха могли да ги намерят в духовния аспект.

Някои хора наричат духовния аспект „Акаша“ или „Акашови записи.“ Това е цялото знание от миналото и бъдещето на нашата Планета и дори на цялата Вселена, записано в своего рода духовна библиотека или енергийно поле. Има начин за всеки един от нас да се потопи в това необятно знание – Акашовите записи, духовният аспект.

Проблемът, който имаме днес, е как да проверим информацията, която получаваме от този духовен аспект. Проблемът по принцип с духовната наука е, че тя всъщност все още не е наука, защото не прилага научна методология. Приложим ли я, ще можем да комбинираме духовната и физическата наука.

Но в реалността няма различни науки – има само едно знание! Може да има различни начини, по които да постигнем това знание, но то е само едно, както има и само една Истина. Но по време на нашите духовни пътешествия в различни животи, ние научаваме за различни истини, за да може по-късно да изберем правилната.

Можем ли да разтълкуваме войната в Босна през 90-те години, извън логиката на геополитическите интереси, че е с по-дълбоко значение за интереса на САЩ?
През последните 7 000 години записана история за шумери, вавилонци, та до днес, хората са били едно общество, което непрекъснато води войни. Имали сме повече от 15 000 войни. Това означава, че всяка година някъде има война. Въпросът е: това част ли е от нашата личност? Бих казал, че е много повече от това. Изглежда, че последните няколко хиляди години ние просто сме програмирани да генерираме насилие, енергия на войната, завист, его, егоизъм, глад за власт, доминиране, контрол – цялата негативна енергия.

Не мисля, че нашата истинска природа е такава. Позитивната енергия би трябвало да преобладава, а ние трябва да бъдем същества на светлината, не на тъмнината. Защо ни се случва това? Изглежда, че тези, които управляват обществото, са елитът. А когато говорим за елит, националността и религията нямат никакво влияние върху обществото. Изглежда, че за елита единственото важно нещо е да има един непрестанен поток от негативна енергия.

Възможно ли е тези двамата, които стоят на върха на пирамидата, банкерите от САЩ и Европа, в продължение на стотици години насам.. Наистина ли това е целта им - да контролират хората по такъв начин?! Аз бих казал „не“. Вероятно има някой над тях.

Говорейки за силата на пирамидите над обикновените хора, има организации като илюминати, масони, Комитетът с 300 членове, Семейството с 8 членове и накрая, двамата водещи банкери в света. Вярвам, че има някои над човешката пирамида, в чийто интерес е да получават непрекъснат потокът негативна енергия, който използат за свои цели. Във вселената винаги става въпрос за енергия.

По Ваше мнение има ли връзка между босненските пирамиди и енергийните центрове в България, като Белинташ и Мадарския конник?
Територията на България е много вълнуваща, защото тя е иеално място за живот – земята е плодородна, има красиви гори, море, много реки, добра енергия, южна Европа. Когато продължим на запад – Македония, Сърбия, Босна, Хърватска – красиви земи! Лично на мен ми се иска след 1944 г. да е имало различен сценарий и Югославия и България да са станали една държава. Мисля, че това щеше да даде нужната сила на славянския народ в южна Европа.

Вашият въпрос е дали има връзката между енергийните центрове в България и Босна. Трудно е да се каже. Но това, което знаем е, че древните са познавали енергиите и подземните пространства по-добре, отколкото ние. А при тях винаги е ставало въпрос за най-полезните енергийни полета и честоти. За древните растоянието не е било от значение – Босна, България, Филипините или Мексико.. Те са познавали планетарната енергийна решетка и са познавали различните енергийни линии, които пресичат Земята.

Ще Ви видим ли скоро в България на среща с Вашите последователи?
За последно бях в България преди три години. Имах серия от лекции, участия в телевизиионни предавания и интервюта с вестници. Трябва да кажа, че стотиците хора, които дойдоха на лекциите ми, ме посрещнаха много топло и бих се радвал да се върна отново. Мисля, че трябва да изследваме няколко български места. Не съм виждал пирамиди там, но познавам някои мегалитни обекта, които са важни за изследване, както и много могили. Мисля, че най-старата датира много по-назад във времето, от това което конвенционалната наука би разпознала. Така че, да! Надявам се ако не тази година, то следващата да се върна в България.  

Благодаря Ви за интервюто.
Разбира се!
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12