Търси

Семинар за емоционалната свобода разясни какви са връзките между подтиснатите чувства и здравето

21.02.2016 г.
2502
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
През седмицата на любовта Ценка Местанска гостува в град Варна и подари на всички варненци, с много любов, семинар на тема ТЕС. По професия Ценка Местанска е лекар хомеопат, тя е завършила образованието си в Лондон, специализирала е в Америка. Практикува психо енергийна медицина. Работи с пациенти по метода ТЕС, използва и прилага в работата си медитации, утвърждения. Питам я какво е ТЕС. Тя накратко ми разказва за метода и неговото въздействие върху човека.

„Методът ТЕС има голяма популярност и се практикува много във Великобритания и Америка. ТЕС е съкратеното наименование на Техника за емоционална свобода. Накратко ТЕС спомага за подобряване качеството на живота. Чрез него ние преодоляваме негативните емоции като страх, душевна болка, чувство за вина или гняв, които не ни позволяват да бъдем ефективни и да се наслаждаваме на живота“, казва д-р Ценка Местанска.

Според нея, чрез прилагането на метода буквално за секунди човек се освобождава от енергийния блокаж, предизвикан от негативните емоции в ежедневието. Тъй като отрицателните емоции като страх, паника, отчаяние, мъка и други стресират психиката и човешкото тяло. И образно казано, то на енергийно ниво, за да се защити, прави енергиен блокаж.

Всички вече знаем и сме чели в книги на Луиз Хей и редица други автори, как задържаните негативни емоции могат да блокират ред органи, например мъката блокира белия дроб, безпокойството и тревожността блокират стомаха, при чувство на ревност страда панкреаса, и т.н. Методът помага това блокиране да не настъпи. За целта се използва определена формула, която помага осъзнато човек да изчисти нанесените енергийни поражения. А тя е следната: „Въпреки, че изпитвам тревога и безпокойство, аз се приемам такава каквато съм и се обичам.“ Образно казано това успокоява разтревожените клетки, така че те не променят своята биохимична функция.

При метода леко се натискат (потупват) точно определени места по главата и тялото - началните точки на енергийни меридиани. Докосването на точките е един вид емоционална иглотерапия. В ТЕС се съчетават силата на думата с енергията на тялото. И то прецизираната дума. А потупвайки определени точки на тялото, ние правим един вид акупунктура на целия меридиан. Това вдига енергията на тялото.

„Ежедневно в социума сме атакувани от завист, страх, обида, стрес, любовни разочарования и други. Всеки човек ежедневно преживява редица стресови ситуации, но всеки един има различен праг на поносимост към екстремните емоционални преживявания. Като любовното разочарование, например е много тежко, то е шоково стресиращо за много жени и води до крайности, като силно напълняване или отслабване“ – споделя Ценка. Тежко е, когато след 20 годишен брак, съпругата разбира за паралелната връзка на съпруга си. И тогава жената бива тотално енергийно блокирана. Но фактът си е факт и не може да се промени. И тук идва на помощ методът ТЕС, за да може тя да приеме ситуацията и състоянието си.

Въпреки нанесената емоционална болка, аз се приемам такава, каквато съм. Освобождавам мъката, болката, стреса и им позволявам да си отидат от тялото ми. На тяхно място зареждам светлина, енергия и любов към себе си.“ – е ключовото утвърждение. Пациенти споделят за незабавно настъпваща лекота и облекчение – разказва Це, както я наричат близки, приятели и пациенти. Така ползвайки метода, човек се предпазва от болести, от емоционално токсикиране. В другия случай той започва да страда и да изпада в депресия, поемайки вината върху себе си. Настъпва пълен емоционален срив – месец, година, две, … и болести. А необходимо ли е това само защото си мислим, че не можем без другия?

От опита и работата си Ценка споделя, че предимно жени избират ролята на жертва. Много жени смятат, че трябва да са роби на мъжа, децата, шефа. Децата от друга страна често имат подтиснат гняв към майката, бащата. Но как на детето да се дава любов, спокойствие, сигурност, когато майката, сама не обича себе си. А необичта към себе си създава фалшива атмосфера. Такава майка не е щастлива и не е магнит на любовта.

ТЕС помага да осъзнаем, че всеки миг от нашия живот е ценен и трябва да намерим и да се свържем с вътрешната си сила и да я използваме, т.е. да браним нашето здраве и тяло. Да се осъзнае разумно ситуацията и да не се отива към дълбоки нива на страдание.

ТЕС помага за постигане на баланс и хармония, помага да се утвърдим творчески, да бъдем градивни, всеотдайни, да търсим радостта и щастието в живота. Да спрем да бъдем роби в собствения си затвор

Автор: Ивалина Денева

Свързани публикации

допамин - ключът към психическото състояние на съвременния човек
23.01.2016 г.
43415
17

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност - трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта - убиват!
Виж повече
размисли върху себеуважението
28.01.2016 г.
2386
4

Човек трябва да надмогва наследените поведенчески модели и да има повече себеуважение

Когато на човек му липсва себеуважението той трудно се справя в обществото, дори и в отношенията с най-близките, в ежедневното общуването с околните все нещо куца. Такъв човек е дисфункционален, не може да рзгърне потенциала си
Виж повече
психилог - оптини психолози - психология
28.01.2016 г.
2718
5

Силните чувства или за културата да посетим психолог

Психологът помага да се изговорят (вербализират) проблема, болката и страданието, приемайки без осъждане, безусловно човешките чувства и страдание. Опитният психолог не дава готови рецепти за справяне, той води умело клиента, така че той сам да достигне до проблема
Виж повече
Йога Айенгар
09.02.2016 г.
2863
4

Олга Звонцова: Йога помага на хората да осъзнаят и почувстват, че са духовни същества (ИНТЕРВЮ)

Йога Айенгар е много практична и се основава на това- всеки човек да може сам да почувства своето тяло, своето дишане, мислите си. Концентрирайки вниманието си  върху това, което е тук и сега, практикуващият повишава  своята осъзнатост за хармонично развитие на тялото, ума и духа
Виж повече
творческите занимания са вид медитация
17.02.2016 г.
4222
2

Занаятите са полезни за душевното здраве

Творческите занимания заедно с приятели подпомагат благоденствието на мозъка и съзнанието, като подобряват способността за решаване на проблеми, осъзнаването за себе си и света, способността за състрадание и милосърдие. Заедно с това помагат в развитието на координацията между очите и ръцете, и на пространственото съзнание. Също така придават чувство за гордост и постижения, учат ви на търпение и постоянство, стимулират активното творчество, улесняват формирането и връщането на паметта.
Виж повече
Коментари 3
 • Иво Игнатов
  01.02.2023 г. 15:00
  За съжаление малко са българите, които изобщо са чували за техника за емоционална свобода. А ТЕС има огромна сила да променя живота на хората.
 • Светлана Величкова
  22.02.2016 г. 14:10
  Това звучи прекрасно и логично всъщност. Та нали Християнството ни учи на Прошка. Прошката е един от най-силните инструменти на съзнанието, на духа, на душата, да градят реалност, да трупат или да изчистват карма.
 • Анна Поляна
  22.02.2016 г. 13:48
  Мъжете да не останат с грешно впечатление - ТЕС не е само за жени ;) На мен ми го показа мъж, а освен това имам приятел, който го практикува. Ако имате търпение да правите ТЕС, ако това е вашата техника - бъдете постоянни, защото само с постоянство ще преживеете истинския ефект.

Коментари:

Спонсори на Портал 12