Търси

Семейните констелации и болестите - какво трябва да знаем?

17.10.2019 г.
4305
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Семейните констелации и болестите
 
Един от основните системни подходи към заболяванията е да се гледа на болестта като на приятел, а не като на враг.  

Това, което много често стои зад болесттта е връзката на човека с някой или нещо, което не признава, например член от семейството т.е. връзката му с любовта (чрез симптома).

Зад болестта често има динамика на изключване: на хора, преживявания и събития. Затова въпросите, които си задаваме в Семейните констелации са „Какво ми дава това заболяване? С кого/какво ме свързва? Кой/какво е изключен? Кого следвам? и др. , и основния подход е на включване на изключените, тяхното признаване и почитане.

Семейните констелации нямат за цел да функционират като лечение на заболяването, макар  често болестта да е заявената тема. Целта не е да се пребори болестта, понеже болестта е интегрална част от човека, и тя го свързва с нещо дълбоко същностно. Това не значи, разбира се, човек да се отказва от лечение. По-скоро, това е въпрос на придобиване на вътрешна нагласа, с която човек посреща заболяването. Вътрешната нагласа може или да подкрепи лечебния процес, или да доведе до нарастване на вътрешното напрежение, което е по-вероятно да захрани болестта.

„Заболяването налага промяна и терапевтът винаги трябва да носи това в съзнанието си, като застава, в себе си, на страната на целта на заболяването. Например, терапевтът става съюзник на изключения човек, на отречената вина, на намразеното тяло, на забравената душа или на възможността, която се отваря от заболяването. Когато тези неща са доведени на техните места, клиентът ще може да живее по-пълноценно или да умре в покой, когато дойде това време."
Берт Хелингер

В констелационното интервю се случва клиентът да говори за тежкото си заболяване и да се  усмихва. Колкото и парадоксално да звучи на едно по-дълбоко ниво болестта дава много повече на болния отколкото му „отнема”.

Разбира се не всяко заболяване може да бъде редуцирано до системната логика. Някои болести са част от духовния път на душата, да изследва как е да живееш с тази болест.

Хелингер казва, че един силен лечебен фактор за душата (и понякога и за тялото) е когато човек е цялостен (събран в една посока, противоположното на това да е раздвоен – във вътрешен конфликт). От това събиране в себе си, често идва голяма вътрешна сила, и тогава тя работи за здравето и хармонията.

Във всеки един от нас има едно дълбоко ниво, на което човек иска да е здрав, щастлив и свободен!


Повече информация за метода и практическото му приложение:
https://vesiantaramrita.com/

Предстоящо събитие: https://www.facebook.com/events/2284830401615143/

Снимката е от личен архив.
 

Свързани публикации

Кармата има пряка връзка с нашите болести
09.08.2017 г.
7471

Доц.д-р Иванка Кирова: Съществува пряка връзка между Кармата, болестта и здравето

Когато човек се преражда за нов живот екстрактът от предишното му етерно тяло влиза в състава на новоизграденото етерно тяло. Затова при всяко ново раждане човек носи в етерното си тяло всички последици от миналия си живот.
Виж повече
болести - формули - Елеазар Хараш
12.01.2019 г.
32223

Елеазар Хараш - Списък с опасни болести и лекарствата за тях (ВИДЕО)

Универсалното лекарство срещу всички болести е когато човек избере съзнателно пътя на своето усъвършенстване. За да има усъвършенстване човекът и духът трябва да се слеят.
Виж повече
Елеазар Хараш: Здравето изисква да се грижиш много за своя невидим свят (ВИДЕО)
28.03.2018 г.
40521
1

Елеазар Хараш: Здравето изисква да се грижиш много за своя невидим свят (ВИДЕО)

Целта на болестите е да излекуват хората. Понеже болест означава слабост. Те индианците го казват, после ще започнем с индианската мърдост.
Виж повече
Най-тежките болести при човек се пораждат от егото и амбициите
17.01.2018 г.
15109

Най-тежките болести при човек се пораждат от егото и амбициите

Тежките болести винаги биват предхождани от малки "лампички" и предупреждения, които се появяват за да подсетят човек, че трябва да приложи промяна в начинът си на мислене и живот.
Виж повече
едни от най-опасните болести
27.06.2019 г.
13387
6

Кои са най-опасните болести и какви методи да приложим за изцеление? (СПИСЪК)


Най-важното лекарство за всички болести е стремежът към пречистване. Стремежът към пречистване е лекарство от най-висока степен. То наистина може да изкорени всички болести.
Виж повече
очите
19.06.2022 г.
8062
3

Очите са огледало на вътрешния ни живот. Важни упражнения за здраве

Според Беинса Дуно една от причините за отслабване на очите се дължи на това, че или сме вложили някаква отрицателна мисъл в ума си, която влияе върху очния нерв, или чрез внушение сме възприели тази слабост на очите от други хора. Каквато й да е причината, работете по обратен ред на внушението, под което сте се намирали, за да се освободите от него, съветва Всемировият Учител.
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12