Търси

Сбърканата еко-логика на България

13.01.2018 г.
8724
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
През последните седмици във всички конвенционални медии се говори и разисква темата за вторият лифт в Банско. Обсъждаха се гледни точки за вредите и ползите, за влиянието върху екологията и регионите. Паралелно с това в медийното пространство бяха публикувани данни за тежки замърсявания на въздуха в София и редица градове в страната. Представители на местната и централната власт, членове на екологични организации, експерти от всевъзможни институции и организации се изредиха да обикалят телевизионните студия, излагайки своите мнения. Социалните мрежи последваха подетата вълна, част от хората излязоха и на протести с призиви за спасението на Пирин планина. В тази публикация ще засегнем няколко теми, които обаче сякаш убегнаха на фона на всеобщата тютюмаха*.
 

1. Кой е основният замърсител на въздуха?

Основният замърсител на въздуха е породен от бедността, в която живеят голяма част от българите. И тук визираме както финансовата, така и мисловната бедност. За постигане на двата типа бедност, бяха вложени в продължение на редица години - комплекс от постоянни методики от страна на всички, които  пряко или непряко бяха ангажирани в провежданите политики. Те пък бяха управлявани от западн(ал)ите си подчинители.  Бедността докара хората до това, в годините на електричеството и зелените технологии, в градовете масово да се отопляват на дърва и въглища. Абсурдната гледка във всеки български град, особенно в по-бедните региони като Сливен, Търговище, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца, Свищов и т.н., показва хиляди кубици дърва, подредени пред входовете или под първите етажи на градските блокове. Дървата, които ежегодно се изгарят за отопление в панелните и тухлени блокове в градовете, се равняват на изсичането на гори, които по площ са около 2800 пъти по-големи от плануваната за изсичане дървесина в Пирин, за строителството на ненужният втори лифт. И тук не включваме цифрите, които спадат към контрабандата на дървесина, основно по направление Гърция. Масовото отопление на дърва в градовете стимулира още незаконната сеч, продажбата на частни гори от страна на бедните им собственици. Не е ли възможно отоплението на дърва и въглища в градовете да бъде забранено? Не е ли възможно да бъдат налагани глоби за това? Възможно е, стига да има воля.И докато малцина излязоха на протести, може би от любов към чистата Природа или най-малкото от някакво вътрешно желание за обществена сплотеност, то множеството от сънародниците ни остана да пали печки в апартаментите. Това второто множество сякаш живее в паралелен свят - свят на розови мечти, доставени от телевизорите. Свят на тревожни новини, които го успокояват за кратко, че има и "по-лошо". Свят на несбъднати желания, безнадеждно неразкриващи се под поредното изтъркано картонче на билетчето от лотарията. И както казваше актрисата Гергана Бърдарова: "Дай им пържен боб и чалга и това им стига. Те друго не искат." Жалка е тази мрачна картина, но тази безотговорност днес - е посяване за утре. Това всеобщо посяване ще донесе една доста неприятна за мнозина жътва. И времето ще го докаже.

 

2. Какъв е туризмът в Банско?

Да отидеш на планина - с уважение и респект. Да се вдъхновиш от Природата. Да се изкачиш пеш до върха и да се наслаждаваш на пейзажите. Това разбирам аз, когато говорим за туризъм в планината. Какво обаче видях 3 години подред, когато отивах да карам ски на Банско и защо повече кракът ми няма да стъпи в този "курорт"? Първо ски пистите са препълнени по същия начин както и в самото Банско (подобно на курорта 666 - Слънчев бряг) - с хиляди напушени и пияни "сноубордисти" и "скиори", придошли както от българските градове, така и от Западна(ла) Европа.  Да се снабдиш с поредната доза адреналин, към която си така пристрастен, както към опиатите, зомбиращата музика и нощния живот, това не мога да нарека спорт. Това е гавра с Природата. И това са болшинството от "туристите", а изключенията в общата картина на това безумие са много малко. Затова ако има 2-и лифт на Банско, той само ще увеличи целия наплив от пропаднали същества, налазващи останките от природа, така както се случи с останките от плажове по южното ни Черноморие. На територията на сегашния лифт в Банско през целия активен сезон - въздухът остро люти от отделеният серен двуокис и от това, че всички се отопляват на дърва, въглища и мазут. Практика на каква почивка и туризъм е това?

 

3. Пренаселването на градовете и бягството от селата

Освен тежкото замърсяване от отоплението с дърва и въглища в градовете, основен замърсител и според официалните данни е автомобилният трафик (за София и излитащите и кацащи през цялото денонощие самолети). Как може да се реши този проблем? Чрез адекватното, целенасочено и постоянно налагане на политики в икономиката и ценностната система на хората, които да възвърнат голяма част от неестествено придошлото население в градовете - обратно в селските региони. Връщането на хората в селата би се отразило изключително добре както на екологията, така и на битовото замърсяване в градовете. То би оказало огромен ефект върху облекчаването на пътния трафик, а и би възвърнало икономическия и трудов баланс в страната. Прилагането на такива политики обаче не е в интерес на налаганите у България западно-европейски практики (проекти), които целят сегашният модел на демографска поляризация и централизиран финансово-икономически и социален контрол. Те имат нужда масите да купуват това, което им се "сервира" като храни и продукти в западните търговски вериги. Те нямат изгода населението да произвежда самостоятелно на село, да е здраво, да се храни с истинска храна, защото не би купувало лекарствата на западните корпорации, а и не би стояло чинно в панелките да търка хазартни билетчета в търсене все на лесното и на щастиетоТа нима има държава в Света с аптека на всеки ъгъл? 

София или на село?
Остава персоналното решение на самостоятелните единици будни хора, които в правото си на избор могат да решат какъв ще е техния личен пример и принос в опазването на еколгията. Земята така или иначе ще се почисти. Тя сега дълго търпи, но всички тези човешки натрупвания не могат да останат като ненужна шлака на гърба на Природата, в която е вложено толкова много от Силите, които управляват Земята - нашето училище. Наближават крайните времена. Водата и огънят ще влязат в действие. А когато те действат - чистенето е из основи. Незасегнати ще останат само тези, които са на високо. Тълкувайте думата "високо" както искате - пряко или метафорично.
Само по високото ще се запази Чистотата.
Борислав Борисов, 13.01.2018. 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12