Самолети ще възстановяват обезлесени гори с бомби-фиданки

11.05.2016 г.
1207
Добавена от: Портал12
Вместо да пускат смъртоносни бомби, военните самолети биха могли да създават живот. Много ефективно залесяване може да бъде извършено с бомби със семена и разсади, а за целта могат да бъдат използвани военни самолети – както нови, така и ремонтирани стари.

Обезлесяването в световен мащаб се разраства все повече. Белите дробове на планетата изнемощяват от ден на ден. Все по-трудно е да се садят дървета на ръка и не можем да наваксаме изгубеното.

Интелигентна бомбардировка с фиданки
Използвайки стари военни самолети, можем да засаждаме близо милиард дървета годишно. Тези самолети ще използват „бомби-фиданки“, за да залесят горски площи, оголени в следствие на законна и незаконна сеч. Самолетите могат да достигнат много отдалечени райони, включително и пустини. По този начин саденето на ръка няма да е толкова жизнено важно и необходимо, както е сега, и дефицитът на хора няма да е проблем.

Вече има разработена програма за авио-залесяване с някои от най-бързорастящите дървесни видове, които растат с по 3 метра годишно. Тези дървета могат напълно да компенсират негативните ефекти от обезлесяването в рамките на няколко години.

Каква е технологията?
Използвани и изведени от експлоатация товарни военни самолети първоначално създадени, за да пускат мини, ще бъдат преустроени в залесители. Самолетите ще пускат конусовидни фунии, пълни с почва и фиданки. При пускането им, конусите ще се забиват в земята на такова разстояние един от друг, каквото би било разстоянието при засаждане на ръка. Бомбата-фиданка не експлодира при удара в земята, а се забива и обвивката й се разгражда с течение на времето. В обвивката се съдържа известно количество тор и достатъчно влага, които гарантират, че дървото ще успее да се вкорени.

Самолетите могат да пускат повече от 3 000 фунии в минута, приблизително по 900 000 на ден. Така горите ще бъдат възстановени за много по-кратко време, отколкото ако садим дървета на ръка.

 
Свързани събития

Свързани публикации

28.04.2016 г.
1078

Гражданска инициатива възражда ‘Денят на залесяването’

Днес, когато българската гора е застрашена, имаме отново нужда този прекрасен празник да се възобнови. За да се случи това, няколко човека решават да инициират петиция, която да помогне за възраждането на празника.
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай