Търси

Самолети ще възстановяват обезлесени гори с бомби-фиданки

11.05.2016 г.
1572
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Вместо да пускат смъртоносни бомби, военните самолети биха могли да създават живот. Много ефективно залесяване може да бъде извършено с бомби със семена и разсади, а за целта могат да бъдат използвани военни самолети – както нови, така и ремонтирани стари.

Обезлесяването в световен мащаб се разраства все повече. Белите дробове на планетата изнемощяват от ден на ден. Все по-трудно е да се садят дървета на ръка и не можем да наваксаме изгубеното.

Интелигентна бомбардировка с фиданки
Използвайки стари военни самолети, можем да засаждаме близо милиард дървета годишно. Тези самолети ще използват „бомби-фиданки“, за да залесят горски площи, оголени в следствие на законна и незаконна сеч. Самолетите могат да достигнат много отдалечени райони, включително и пустини. По този начин саденето на ръка няма да е толкова жизнено важно и необходимо, както е сега, и дефицитът на хора няма да е проблем.

Вече има разработена програма за авио-залесяване с някои от най-бързорастящите дървесни видове, които растат с по 3 метра годишно. Тези дървета могат напълно да компенсират негативните ефекти от обезлесяването в рамките на няколко години.

Каква е технологията?
Използвани и изведени от експлоатация товарни военни самолети първоначално създадени, за да пускат мини, ще бъдат преустроени в залесители. Самолетите ще пускат конусовидни фунии, пълни с почва и фиданки. При пускането им, конусите ще се забиват в земята на такова разстояние един от друг, каквото би било разстоянието при засаждане на ръка. Бомбата-фиданка не експлодира при удара в земята, а се забива и обвивката й се разгражда с течение на времето. В обвивката се съдържа известно количество тор и достатъчно влага, които гарантират, че дървото ще успее да се вкорени.

Самолетите могат да пускат повече от 3 000 фунии в минута, приблизително по 900 000 на ден. Така горите ще бъдат възстановени за много по-кратко време, отколкото ако садим дървета на ръка.

 

Свързани публикации

Как природата ни влияе
18.07.2019 г.
4021

Времето прекарано сред Природата създава нужния баланс за мозъка

Времето прекарано сред природата позволява на префронталния кортекс – командният център на мозъка – да забави темпото и да си почива, както претоварен мускул.
Виж повече
Ловеч - Башбунар
27.03.2016 г.
3751
5

Дарител инициира голямо залесяване и почистване на парк Стратеш в Ловеч

Дарението включва няколкостотин храста, 200 хибискуса, 200 туи, 60 кедара, 50 липи, 15 дървета гинко билоба, които са уникално красиви и около 70 храста люляци
Виж повече
засаждане на гора - село Локорско
11.04.2016 г.
2015
1

Доброволци засадиха хиляди дръвчета до село Локорско

В инициативата се включиха около 150 доброволци, които засадиха близо 4000 дръвчета за създаването на широколистна гора от дъб, ясен, акация и явор
Виж повече
Ден на залесяването
28.04.2016 г.
1067

Гражданска инициатива възражда ‘Денят на залесяването’

Днес, когато българската гора е застрашена, имаме отново нужда този прекрасен празник да се възобнови. За да се случи това, няколко човека решават да инициират петиция, която да помогне за възраждането на празника.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12