Търси

Само при чистота на душата ние разбираме какво изисква Бог от нас

03.09.2019 г.
5500
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Бог е Любов, Разумно Начало, Което е вложило всичко в живота. Държим ли тази мисъл постоянно в ума си, ние ще имаме съзнанието, че умът, сърцето, душата и духът ни са дадени от Бога.

И ние обичаме Бога заради онова, което ни е дал. Какво ни е дал? Дал ни е богат ум, който хиляди години ще изучаваме; дал ни е отлично сърце, което хиляди години ще изучаваме; дал ни е необятна душа, която с никакво богатство не може да се сравни; дал ни е мощен дух, който хиляди години ще ни поддържа.

Какво нещо е душата?
Необятно пространство, което включва всичко в себе си.
Какво е духът?
Необятна сила, която твори и съгражда.
А умът?
Необятна светлина, чрез която идат благата в живота. Сърцето? Необятни условия, в които се раждат плодовете на живота.

Човек има дух, който е мощен, способен да твори. Човек има душа, която е широка, готова да обхване всичко в себе си. Човек има ум, способен да възприема светлина и знание. Най-после човек има сърце, което възприема топли и благородни чувства.

Сега вярвайте в онова, което Бог е вложил във вашия ум, във вашето сърце, във вашата душа и във вашия дух. В тях се крие Великият в света. Те произлизат от Него.

Когато говоря за служене на Бога, разбирам онзи Свещен момент на нашата душа, когато пристъпваме към Бога с всичката си чистота и съвършенство...Само при съвършенство на духа и чистота на душата ние разбираме какво изисква Бог от нас в даден момент.

Писанието казва, че ще влезем в един напълно уреден живот...Но за да влезете в този свят, трябва да притежавате 4 неща: душата ви трябва да бъде свободна, духът ви трябва да бъде силен, умът ви трябва да бъде светъл, а сърцето ви трябва да бъде пълно с добрина.

Онзи, който иска да бъде брат, сестра...на Христа, той трябва да бъде първостепенен герой в света. Първостепенен герой не само в обикновения смисъл, но да бъде герой и по ум, и по душа, и по дух. Той трябва да има едно сърце като кристал; в ума да има светлина като Слънцето; да има една Възвишена и Благородна широка душа като цялата Вселена, един крепък дух като Бога!

Учителя Петър Дънов
Из Словото на Учителя - Божествено Учение за Себепознанието - том 1

Който е познал себе си, знае, че човек за човека е Съкровен Дар.
Който е познал себе си, е заживял с Бога, а не със себе си. Това е Човекът Дух.

Елеазар Хараш
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12