Търси

Сакрално място за ритуали на посвещение, видяха българи в пътуващ семинар до Босна (ПЪТЕПИС)

28.07.2016 г.
2112
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Фондация „Български Център Просветление“ проведе едно поредното вълнуващо пътуване до Босна. Този път то бе по-особено, поради откритията, които го съпътстваха. Екип на Портал12 също присъстваше и ще ви направи съпричастни с него в поредици от репортажи. Няма как в началото да не дадем думата на проф.Дамян Попхристов, който след завръщането споделя с нашите читатели:


Започвам този репортаж с особено вълнение! За шести път съм в Босна и винаги, при всяко посещение, изпитвам особено чувство на близост със страната и хората там, никак не е неточно, макар и да звучи малко банално – чувствам се „у дома си“. И сега е същото – след току-що завършилото вълнуващото пътуване в Босна и Хърватско, организирано от Фондация „Български Център Просветление“. Пътуващият ни семинар беше на тема: „Богомилското Учение и присъствието му на Балканите“. Посетихме станалите вече традиционни места – храмът-богомилска църква в катакомбите на Яйце, новооткритите тунели и „Пирамидата на Слънцето“ във Високо, очарователния град Сараево, основан от богомилите, после незабравимия Мостар със стария си мост, след това и Благай с действащия Суфи манастир; после нощувка в Меджугорие в „прегръдката“ на Св. Богородица и неповторимата енергия на мястото на нейното явяване, но…..Този път имаше нещо ново – стечките! Не тези, които са събрани пред музея в Сараево, не и тези в полето при Столац, и едните и другите са вече много, много изследвани, снимани, обсъждани…Този път тръгваме да открием стечки в Хърватия, оставени непокътнати от времето на Богомилите.

Имам указания за тях от приятели хървати, но се оказва, че за тях не знаят нито екскурзоводите, нито дори историците в Мостар и Столац…вървим, както се казва с „Божията благословия“ и … и ги откриване по данни и оказания на местните хора, появяват се неочаквано…на няколко места…много са, много са и изображенията по тях. Йорданка Хаджийска с огромно въодушевление започва да ги разглежда, изучава, вълнува се като истински откривател…тя сама ще разкаже за тях…

Босна - пътуващ семинар

Докато Йорданка захласнато се спира пред всяко ново изображение, аз поглеждам към подножието на хълма….и дъхът ми спира – пред мен са 5 огромни каменни басейна, приличат на кладенци. Никой дори не ми беше споменал за такова нещо. Втурвам се към тях и виждам прекрасно оформени големи каменни кръгли съоръжения…и ясно изградени стълби, които водят надолу към водата…


кладенец със стълби

Значи това не са точно кладенци, а басейни, в които се е влизало…Защо? Подредени са прецизно…в търсене на отговор за тяхното предназначение съм привлечен от висок папур…оказва се шести кладенец…Поглеждам обратно и виждам ясно оформен кръст от пет от тях и малко в страни е шестият басейн…Всичко това съвсем не е случайно,  започва да наподобява ритуално място…, но тогава би трябвало да има и седми кладенец-басейн…Ако съм прав, той трябва да се намира в срещуположната страна, по диагонал на шестия басейн, за да оформят всичките седем една перфектна спирала. Погледът ми обаче вижда само треви…Не, трябва да има и седми басейн…и хуквам през тревите в посоката, където е логично да се намира той…почти пропадам в него…напълно тревясал е, полупресъхнал. Защо не е почистен като останалите не знам, но това няма значение, по-важното е, че кладенците–басейни са точно седем, оформят перфектна спирала, която завихря енергията, в тях очевидно се е влизало по нарочно направените стълби… Вълнението нараства неимоверно…

Босна - кладенци

Оказва се, че се намирам на сакрално място за ритуали на посвещение, със седем степени, точно каквато е традицията във всички езотерични школи, спиралата съдържа в себе си и равнораменен кръст, оформен от пет от басейните, значи са работили с четирите основни елемент, а петият в средата е етерният елемент. Ако сега и ориентацията им е точно по посоките на света няма да има никакво съмнение, че това не е просто място за събиране на вода, а култов комплекс…Нямам компас, но поглеждам към слънцето и проследявам сенките…ориентацията наистина съвпада…За пореден път ми спира дъхът!Сега ми трябва и още едно доказателство – така наречения „пазител“, и той трябва да е някъде тук…и тогава уж „случайно“ погледът ми попада на една малка стечка в тревата, точно над поляната с басейните…Тичам към нея.

стечка - Босна

На четирите й стени са розетата - слънчевият символ, женската фигура на посветена, мъжката фигура на посветен и…конника. Тук всякакво съмнение изчезва – намирам се на древен култов комплекс, как, кога и от кого е използван е трудно да се каже, но най-вероятно много древен.

Още по-интересното е, че той се оказва „обграден“ от богомилски стечки с познатите, но и с много нови образи…най-неочакваният е огромен пречупен кръст…Думите тук са излишни.
Едва сега се оглеждам наоколо…хората от нашия автобус са се разпръснали по целия терен и всеки снима, ахка, обсъжда, коментира, задава въпроси, тълкува, вълнува се….

Босна - туризъм - пътуващ семинар

Поглеждам нагоре към ясното синьо небе, към пекналото слънце и благодаря за този неочакван и толкова специален подарък.

Автор: Дамян Попхристов

Очаквайте още интересни пътеписи от пътуването до Босна и Хърватия.
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Свързани публикации

Босненска пирамида на Слънцето
29.06.2016 г.
8206

Пирамидите в Босна стимулират духовните сетива и активират здравето на човек (ИНТЕРВЮ)

Чрез георадар открихме, че вътре в тези блокове има кварцови кристали. А под тези блокове има потоци от подземни води. Знаем, че когато водата се движи, тя освобождава енергия. Тази енергия се удря в кварцовия кристал и го активира. Той е обграден от керамика, която резонира и това резониране генерира електро-магнетични полета, обясни Д-р Османагич
Виж повече
духовно развитие - осъзнатост - история
01.07.2016 г.
4871
1

Семир Османагич: Душата има свое собствено пътешествие от живот в живот (ИНТЕРВЮ)

Какво е глобално съзнание? Как да го повдигнем? Трябва да се върнем назад по нашия физически и духовен път. През XXI век 99% от населението имат материални цели пред себе си.
Виж повече
Коментари 2
  • Дилмана Гюрова
    30.07.2016 г. 15:49
    Преди години съм ходила в Босна и се чувствах особено чудесно, тогава не знаех защо... Сега искам да отида пак - вече ще гледам с други очи!
  • Павел
    30.07.2016 г. 08:53
    Сараево е основан от Богомили?!? :O Това трябва да се проучи :|;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12