Търси

С послание към българите, Мариус Куркински върна на сцена Синята птица на Морис Метерлинк

25.03.2016 г.
4074
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Една от най-забележителните драматургии на световната театрална сцена е пиесата Синята Птица (L'Oiseau Bleu, 1909) на Морис Метерлинк. Тази седмица в Народния театър Иван Вазов, Мариус Куркински върна на сцената тази забележителна пиеса, която пресъздадена днес, носи специално послание към българите и времето, в което живеем.

"Избрал съм тази пиеса, най-вече заради времето, в което живеем и заради това в какво превръщаме нашата Планета и взаимотношенията си, които с всяка изминала секунда стават все по-непонусими и по-нетърпими. Много хора страдат в момента заради политически игри и заради икономически интереси. Много хора умират в момента и избрах да посегна към темата за Надеждата", заяви Мариус Куркински преди минути в интервю за БНР.

Мариус Куркински

Според Мариус Куркински противостоенето на всички негативни събития и емоции, които се случват в ежедневието ни трябва да тръгне от една вътрешна сила във всеки човек, чрез отношението му към другия, ближните и обществото като цяло.

"Всъщност в тази пиеса е описано абсолютно всяко едно пространство в душата на човек. Това е душевно пътешествие на едно дете, невинно дете. На Бъдни вечер се развива действието, преди Рождество Христово,...вътре в себе си, то посещава спомените си, посещава ужаса на смъртта, посещава греховете на ужаса, посещава постепенно Градините на Щастието, които са земните човешки щастия, но които лесно се превръщат в нещастия...., след това вече посещава и Градините на Радостите, докато се издигне до висотата на майчината си обич и тази на неродените деца", обяснява режисьорът.

Завръщането на невинността при обикновените хора и във възрастните е едно от най-важните предизвикателства пред съвременното общество, според Куркински. "Аз съм обаче песимист, тъй като обществото е много грешно, то служи на дявола, но борбата продължава...", добавя артистът.

"Смятам, че вярващите хора не са паднали духоми, и че надеждата за преминаване от човешкото към по-търпимо пространство - вътрешно общо и взаимно, не е умряла. Аз виждам в най-обикновените хора, които са на земята, не са "управляващи", не са в "елит", не са в "публичното пространство"..., тези които създават своите малки общества - семейства, приятелски кръгове, които съхраняват някакви сили за живот, това са най-обикновените хора. В тях ми е надеждата..! Във възпитанието им към децата им", отбелязва Куркински.


"Трябват общи усилия, трябва обща борба! Ние днес сме в гордост и в суета много...(следва мълчание)", допълни след Премиерата на Синята птица, Мариус Куркински.

Морис Метерлинк е един от най-забележителните философи и мистици на Европа. В своята книга "Съкровището на смирените", той говори за силата на мълчанието и съзерцанието. Едни от най-забележителните му творби са "Животът на пчелите" (която той написва след 10 годишно съзерцаване на пчелни кошери), както и Разумът на цветята - все книги, носещи дълбоки познания, съдържащи много закодирани послания, които валидни и особено в днешно време.

През 1911 г. Морис Метерлинк получава Нобелова награда за литература, а през 1914 г. Римокатолическата църква включва всички негови произведения в Индекса на забранените книги.

Морис Метерлинк
 

Свързани публикации

Премиера в НДК на Някой посети душата ми
11.12.2015 г.
1873

Някой посети душите ни...благодарение на Мариус Куркински

„Някой посети душата ми“ не може да се сравнява със стандартните филми и определено трябва да се гледа още веднъж. Не всеки приема и разбира творчеството на Мариус Куркински, не всеки може да чете Достоевски, за това пък всички, които усетиха изкуството им си тръгнахме от залата просветлени
Виж повече
почвен интернет и свързаност на растенията | снимка: Портал12
05.02.2016 г.
1676
2

Биолози: Растенията комуникират помежду си чрез мрежа от мицели

„Почвеният интернет“ ни демонстрира един от най-великите уроци от природата: привидно отделни и независими организми често се оказват свързани и може да зависят един от друг
Виж повече
Коментари 2
  • Веселка Петрова
    27.03.2016 г. 19:19
    Наистина Мариус Куркински е светещ лъч в тъмнината! Достоен е да играе пиеси от такава висота! Наистина висока летва, малцина я преминават. Благодаря за статията!
  • Adi Seikova
    25.03.2016 г. 22:47
    БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ НА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ ЗА ПОРТАЛ 12 И НА МАРИУС КУРКИНСКИ - ТОЙ Е ЕДИН ДИАМАНТ И ОСВЕТЯВА ДУШИТЕ НИ.

Коментари:

Спонсори на Портал 12