Търси

С новолуние в Дева и слънчево затъмнение започва септември - най-знаменателният месец за 2016

01.09.2016 г.
4390
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Гъсто населен със знаменателни небесни събития, септември ще се окаже най-невралгичният и изискващ интензивна концентрация на вниманието месец. Ще започне с новолуние и слънчево затъмнение на 1 септември в 11:04 и ще приключи отново с новолуние на 30 септември. Междувременно обаче ще усетим промяна в пулсациите на вселената, когато:

- на 9 септември Юпитер смени знака и от Дева, неговия знак на падение, премине във Везни, където определено се чувства по-удобно, предлагайки ни в продължение на година стабилно рамо в сферата на интимните и професионалните партньорства.

- около 10-15 септември ретроградният Меркурий прави квадратура към Марс, като нажежава атмосферата, спъва ни на пътя и слага прът в колелата на автомобилите, изостря езиците и размахва меч на справедливостта или отмъщението, а в някои случаи и скалпела на оздравяването.

- на 16 септември пълнолунието е придружено от лунно затъмнение в Риби - силно емоционален транзит, по време на който духовете от миналото ще разстройват здравия разум и покоя на опитващите се да забравят и да подредят животите си.

- на 22 септември Меркурий тръгва директно, Слънцето влиза във Везни, а на 23.09. Венера преминава в Скорпион.

- на 26 септември Плутон става директен, а Слънцето е в съвпад с Юпитер - един от най-прекрасните дни в годината. На 27.09. Марс се премества в Козирог - знака на неговата екзалтация. Втората половина на месеца се очертава като доста по-блага, релаксирана и възнаграждаваща.

Слънчево затъмнение

Но да се върнем на слънчевото затъмнение днес, тъй като неговата енергетика ще оцвети цялостно и ще зададе основния тон на предстоящия месец, генерирайки напрежения и предизвикателства не само за представителите на подвижните знаци - Дева, Стрелец, Риби и Близнаци - но и за всички нас.

То се случва в 10-ия градус на Дева - знак, който винаги гласно или негласно е понасял снизходителното отношение на привлечените към астрологията заради неговата скромна персона, която привидно не блести с никакъв колорит, сексапил или драматизъм като Лъва и Скорпиона например. Но това отношение е несправедливо и фината незаменимост на Девата в живота на индивида и общността можем най-добре да усетим чрез митологията, където колективната психическа истина е кристално чиста.

Слънчевото затъмнение поставя под съмнение закостенелите вярвания, убеждения и съзнателни нагласи, спускайки булото на сумрака пред здравия разум и подтиквайки ни да потърсим решения на други места, встрани от утъпкания път. Най-добре смисълът на слънчевото затъмнение в Дева, който ще се разгръща през септември, можем да усетим чрез мита за Аристей.

Аристей е древногръцки бог, син на бляскавия слънчев Аполон. Той бил ученик на мъдрия кентавър Хирон, но не е прочут с храбри подвизи. Аристей не е героят, който отсича главата на дракона, не побеждава немейския лъв и не избожда окото на циклопа, но има своите заслуги, без които човешката цивилизация не би оцеляла.

Аристей цени земята и нейните плодове. Неговият подвиг е опознаването на земните природни процеси и трансформацията им в блага за хората. Учил людете как да използват маслиненото дърво, да гледат пчели, да се грижат за стада, да произвеждат сирене, да ловуват успешно и да засаждат земята. Аристей отразява необходимостта ни да овладеем умения за продуктивен живот.

Той получава звездна слава чрез своите лечителски умения и проникновен ум, които му подсказали, че жителите на остров Кеос били жертва на черна чума, понеже сред тях се криели много убийци.

Историята за Аристей осветява дребните наглед ценности, на които се опираме всекидневно, за да можем да живеем пълноценно. Те са онези дадености, на които не обръщаме внимание, но без тях настъпва апокалипсис - здравето и благополучието, които нерядко биват подронвани от черната чума на неизживените болки и тайните рани, от несъзнавания саботаж на вътрешни убийци като страх, гняв, завист, ниска самооценка.

А нерядко тези “болести” се лекуват, когато започнем да произвеждаме сами благата в живота си, без да чакаме като жертвени агнеци заколението или спасителя - когато построим къща - може и за птици, засадим дърво, отгледаме цвете, погрижим се за животно, приготвим храна, ушием си дреха...

Тези девешки занимания на някои може да се струват досадни, но те ни поддържат живи, докато гоним абстрактни цели и витаем в розови облаци. Те са и добрите феи, които търпеливо канализират голямото в малки стъпки, докато порасне. Те са и крайъгълните камъни, на които се опираме във време на криза, за да запазим разсъдъка си.

Също като Аристей ще бъдем изправени пред септемврийската задача да идентифицираме източника на “чумата” в живота ни. Тя може да вилнее в интимната, финансовата, здравословната, професионалната или друга сфера.

Но без смелата откровеност на аналитичния ум, който да назове “убийците” с истинските им имена, парирайки изкушението да посочи с пръст и да обвини другите за несгодите си, не можем да се справим с провокациите на месеца. Жертвеническата психика не е на почит.

Слънчевото затъмнение в Дева беше предизвестено ден по-рано от преминаването на Меркурий, управителя на Дева, в ретроградно движение. И слава Богу. Да, правилно прочетохте. Ретроградният Меркурий е най-верен съмишленик на деликатното аристеево време, което ни предстои. Той подсилва (особено бидейки на трон в своя знак Дева) способността ни за задълбочено мислене, прецизен анализ, саморефлексивност и трудолюбие.

Препятствията спрямо този процес няма да са малки, понеже новолунието затваря тау-квадратура към квадратурата между Сатурн и Нептун. На индивидуално ниво тя отразява активната вътрешна работа, която се налага да свършим, преодолявайки инерцията, самосаботажа, себезалъгването, и закостенели защитни механизми като отричане и проектиране. Въпреки всичко имаме подкрепата на Венера и Юпитер във Везни, които ще създадат благоприятни условия за свързване със себе си, мислите и чувствата си, както и с тези на другите в името на консенсус и баланс.

В глобален план слънчевото затъмнение предвещава напрежения, които от години жужат в ефира, но през септември много клапани ще избият. Съществена ще бъде ролята на малките камъчета, които ще преобърнат колата, в лицето на чиновници, административни кадри, никому неизвестни личности, които в името на истината и собствената си съвест ще изнесат (неудобна) информация пред широката публика. Немалко големи на деня ще пострадат от уличаване на “убийците”.

 Автор: Милена Вълканова - дипломиран астролог от Astrological Psychology Association, UK

Свързани публикации

наука - астрофизика - Вселена - квантова механика - Теория на всичко
28.01.2016 г.
1744
1

Нов научен метод предполага обяснение за началото на Вселената

Как се е зародила Вселената? Какво е било преди Големия взрив? Космолозите търсят отговори на тези въпроси още от откриването, че нашата Вселена се разширява. Отговорите не са лесни за определяне, а началото на космоса е забулено и скрито от най-мощните телескопи или научни теории. Нови изследвания показват нов начин за изследване на пространството и времето, с цел да се определи, кои от теориите са верни
Виж повече
Луната
01.02.2016 г.
4430
4

Споровете за произхода и влиянието на Луната продължават с нов научен доклад

Макар учените да продължават да разработват теории за произхода на Луната, остава въпросът: защо при супер напредналите технологии, с които Земята разполага, мисиите до Луната са преустановени
Виж повече
Хъбъл - снимка на Вселената - отдалечени галактики
04.03.2016 г.
2295
1

Учени заснеха най-старата галактика, когато Вселената е била едва 3% от днешната (HD СНИМКА)


"Направихме огромна крачка назад във времето, като преминахме с телескопа "Хъбъл” много повече от очакваното”, каза специалистът от Йейлския университет Паскал Оуеш. „Видяхме галактика, която регистрирахме като GN-z11, в момент, когато възрастта на Вселената е била едва 3% от днешната"
Виж повече
Биоенергийна съвместимост с растенията във вашата градина
16.04.2016 г.
3175

12-те зодиакални знаци и растенията, които ги обичат

В съответствие с астрологичните  принципи всичко в света изпитва влиянието на планетите и звездните закономерности. Използвайки мъдростта, натрупана от астролозите, може да съставим прогноза за астрологичната съвместимост на човека и посадените от него растения.
Виж повече
черна дупка
26.04.2016 г.
3094
2

Учени откриха, че сърцето на Вселената е масивна спирала и всички черни дупки се движат в една посока

Нишките, които свързват галактиките дават възможност да се тълкува най-важния въпрос - за свързаността в разклоняване на времето и пространството като в космическа паяжина
Виж повече
Коментари 2
  • Нерина Арменти
    02.09.2016 г. 10:37
    По всичко личи, че периодът изисква абсолютно спокойствие, концентрация и осъзнатост на действията и мислите.
  • Светлана Величкова
    02.09.2016 г. 09:22
    Не забравяйте обаче Ретроградния меркурий 30.08.2016 - 22.09.2016

Коментари:

Спонсори на Портал 12