Рудолф Щайнер: Духовният свят не може да бъде игнориран безнаказано!

30.05.2019 г.
8217
Добавена от: Борислав Борисов
Ако човек се стреми единствено към нещата от сетивния свят, ако се интересува от законите на сетивния свят, това означава, и то в един най-висш смисъл, че този човек спи.

Духовният свят не може да бъде игнориран безнаказано! Ако духовете бъдат игнорирани тук, в сетивния свят, ако духовете бъдат игнорирани от човека, те си отмъщават жестоко!...Сегашният хаос всред човечеството е всъщност самото отмъщение на духовете заради тяхното продължително игнориране от страна на хората.

→ Вижте още, специално подбрани книги на Рудолф Щайнер

Ако обаче човек бди над своето съзнание, ако не му позволи да се помрачи, тогава няма да се появят нито Ариман, нито Луцифер. Но щом бъде помрачено, в този момент ръцете на Ариман (Духът на Злото) - са развързани.

Хаосът идва преди всичко от действията на ариманическите същества, които успяха да се промъкнат в човешката душа поради помраченото съзнание на съвременните хора. 

Онези души, които през последните десетилетия не успяха да се включат в един истински духовен живот, просто копнеят за разрушителните процеси на физическия план, понеже от тези разрушителни процеси те черпят сили за духовно-душевния живот след смъртта.

Човекът трябва да срещне Христовия импулс тъкмо на физически план. Ако обаче човек не притежава необходимата воля, за да вникне правилно в антропософските (отнасящи се до всичко, което човешкият Дух може да възприеме в духовния свят)  истини, ако търси в тях лична изгода или задоволяване на псевдоелитарни стремежи - например стремежа да бъде включен в дадено "общество" - изобщо ако внася в една или друга общност предимно личните си стремежи, той скоро ще открие, че антропософските истини разбуждат низките, възможно най-низките и долни инстинкти.

Всички стремежи, които не идват от духовния свят, въвличат хората в хаоса.

* из лекции на Рудолф Щайнер
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12