Търси

Ровърът Curiosity откри доказателства, че на Марс е имало много кислород и вода

28.06.2016 г.
1261
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Ровърът на НАСА- Curiosity откри доказателства, че на Марс е имало кислород. Изследователите са открили високи нива на манганови оксиди с помощта на лазерно изследване чрез инструмент на марсохода. 

Това изследване също така добавя важен контекст за други улики за атмосферен кислород в миналото на Марс. Манганови оксиди са открити в минерали по цялата повърхност на Марс. 

"Единствените начини на Земята, които ние знаем които водят до образуването на тези манганови материали включват атмосферен кислород или микроби", заяви Нина Ланза, планетарен учен в Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико. "Сега ние виждаме манганови оксиди на Марс и все още се чудите как те биха могли да са се образували? То е ясно!"

Марс Ровър - кислород вода

"Освен това тези високи манганови материали не могат да се образуват без много вода в течно състояние и силно оксидиращи условия.", добавя тя.

Ланза е водещият автор на нов доклад за марсианските манганови оксиди в Американския геофизичен съюз. Тя използва лазерна камера, която изстрелва лазерни импулси от върха на мачтата на подвижния приемник и отбелязва спектъра на получените проблясъци на плазмата и тяхното химическо съответствие.

Присъствието на едни и същи видове материали на Марс, както на Земята показват, че нивата на кислорода са нараснали там, прекалено рязко, преди да спаднат до сегашните им стойности. 

Една от причините за загубването на кислорода на Марс е загуба на магнитното поле на планетата. Със слабо магнитно поле, йонизиращото лъчение започва да разделя водните молекули на водород и кислород. Тъй като на Марс е с ниска гравитация, планетата не е в състояние да задържи най-многото леки водородни атоми, но по-тежките кислородните атоми влизат в скалите, което води до образуването на ръждиво червен прах, който покрива повърхността днес на цялата планета. Докато известните червени железни оксиди на Марс изискват само леко окислителна среда, за да се образуват от своя страна мангановите оксиди изискват силно оксидираща среда, повече, отколкото са предполагали учените досега. Това води до разсъждението, че на Марс е имало много кислород и много вода.


ВИЖТЕ ОЩЕ НОВИНИ ЗА МАРС:

Свързани публикации

вулкан на Марс
04.05.2016 г.
1382
1

НАСА откри на Марс сходни минерали с тези от Земята

Преди милиони години на Марс може да е имало условия за живот и там да е съществувала древна цивилизация, много близка до тази на Земята.
Виж повече
извънземни цивилизации
05.05.2016 г.
1997

Защо са ни новини, че на Марс има вода, след като цялата Вселена кипи от разум, но това се прикрива?!

Принизяването на научното говорене до темите за химическия състав на близките небесни тела, изглежда иска да подтисне вътрешните усещания на земляните за богатството на Вселената
Виж повече
SOFIA - аеро обсерватория за изследване на Космоса
08.05.2016 г.
1979
1

НАСА откри атомен кислород в атмосферата на Марс! Какво означава това?

Атомният кислород е изключително разтворима алотропна форма на кислорода. Освен че е много разтворим във вода, той има свойството да прониква навсякъде
Виж повече
изследване на Марс
25.05.2016 г.
1104

Астрофизици: Короналната маса от Слънцето изкривява космическото време на Марс

Короналната маса от Слънцето изкривява космическото време на Марс. Това установиха астрофизици от Европейската космическа агенция. Те стигнали до откритието след като изследвали  загадката на тайнствения шлейф, възникващ периодично над повърхността на Марс
Виж повече
Екзо Марс
17.06.2016 г.
1266

ЕкзоМарс измина 500 млн. километра с БГ техника по пътя към Марс

Преди няколко дни е тествана коуникационната връзка със Земята и е изпратена първа експериментална снимка от камерите на борда на космическия кораб.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12