Търси

Родово имение Изворче: Близо до природата се учим на търпение, смирение и всеотдайност

03.12.2019 г.
3681
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Благодарение на живота ни тук, започваме да долавяме по-ясно божествените напътствия 

Когато си съзнателен и отдаден на настоящия миг, всяко нещо може да се превърне в себеутвърждаваща, духовна практика


Дървета, билки и цветя, езерца и фонтанчета, с лъкатушещи пътечки, плодови дръвчета, нежна песен на птички и весел детски смях може да видите и чуете в родово имение „Изворче”, част от общност «Благодатие». Мястото се намира в полите на Странджа. Тук няколко семейства са създали общността в любяща, чиста и природна среда. Далеч от цивилизацията, разчитат единствено на собствените си сили и Божието благословение. Къщите им са построени от естествени материали, изградили са кладенец с чиста вода, садят дървета, сами приготвят лечебни мехлеми. Хората тук споделят мотото на американската етноложка Маргарет Мийд - 

“Никога не се съмнявай, че малка група осъзнати и решителни граждани може да промени света. Всъщност винаги е ставало точно така!” 

Косьо


Създателят на имението е 43-годишният Константин Стамболиев от София. Той е магистър по телекомуникации и се е занимавал с компютри. През 2006 г. напуска града и  оставя професията си, за да се посвети на проекта, наречен Родово имение до Елхово. „Като малък бях болнав. Майка ми - лекар вътрешни болести, почина, когато бях на 10. Тогава реших да спра да пия лекарства. Това решение промени живота ми - станах по-здрав и започнах да осъзнавам, че не всичко, което възрастните ми казват, е истина.

Пием негодна вода от чешмите, ядем замърсени храни, дишаме замърсен въздух, живеем в изкуствени жилища, имаме изкуствени „ценности”. Пращаме децата си в училища, където научават неща, които след това почти не използват. През това време консумираме ресурсите на планетата по такъв начин, че те се изчерпват. Твърде вероятно е за следващите 2-3 поколения да има сериозен недостиг на питейна вода и кислород, тъй като горите се изсичат безмилостно. И всичко това уж за наше добро.” 

Косьо си спомня, че един планинар му давал за четене езотерична литература. Когато му разкрил книгите на Владимир Мегре – «Звънтящите кедри на Русия», където е описана идеята за Родово имение, той разбрал какво иска да направи с живота си. «Зачетох първата книга в службата. Така ме грабнаха, че за няколко дни ги прочетох и на хартиен носител.  Вече носех отговора в сърцето си. Знаех как да изляза  от града. Трябваше да намеря и съмишленици”. „Много ми допадна това, че живееш сред природата, засаждаш незалесени места, береш от плодовете на тези дървета, грижиш се за земеделски земи, които така или иначе пустеят. Така правиш нещо добро и за другите хора на планетата. В същото време се създава пространство за семейството, да отглеждаме децата си спокойно и с любов. 

Днес родовото имение е вече факт създавано от 2006г.. В него има къща от сламени бали с двор от 14 дка, частна собственост на семейството и рода. Върху него се изгражда самоподдържаща се екосистема - гора, езеро, зеленчукова и плодна градина – Гора - градина, поляна, включваща домашните и горските животни. Тук имат чиста, прясна храна, жива вода и чист въздух

„Всичко това ни носи радост и здраве, запазва любовта в семействата ни и води до независимост от социални, религиозни и политически системи за поколения напред. Освен това отглеждането на децата в тази среда развива заложбите и дарованията, за да израснат мислещи и способни на щастие човеци”, разказва Косьо.


Александрина:
 Близо до природата се учим на търпение, смирение и всеотдайност

„Когато си съзнателен и отдаден на настоящия миг, всяко нещо може да се превърне в себеутвърждаваща, духовна практика.


Наред с разнородните медитации, дихателни упражнения, йога, паневритмия, разтягания, посрещане на изгрева, отглеждането, приготвянето и приемането на питателна храна, можем да поддържаме духа и тялото си с косене с ръчна коса. Това заедно с развиването на различни групи мускули спомага за съсредоточаване, изпразване на главата от мисли и заслушване в интуицията”, казва Александрина – жената на Косьо, която е родила и двете си деца – Индияна и Люблян, по естествен начин в домашна обстановка.

Тя обяснява, че отглеждането на градината, копане, садене и поливане, освен физическа поддръжка помага и за изграждането на други качества – търпение, смирение, наблюдателност, находчивост, съобразителност, всеотдайност, чувство за отговорност. 


„Играем с децата, за да не се вземаме твърде насериозно и най-вече – преживяване на радост и благодарност за живота, който ни е даден – в мисъл, слово и на дело. Ако сме настроени на положителната Вселенска честота, близостта до земята ни доближава до божествената ни същност. Започваме да си припомняме кои сме всъщност и какво е предназначението ни. Ставаме по-чувствителни към нуждите на останалите, защото осъзнаваме единението - че ние сме едно и разделението е една старателно поддържана илюзия. Благодарение на живота ни тук, започваме да долавяме по-ясно божествените напътствия и утвърждаваме силата си на творци на собствената си действителност.»Александрина сподели някой от любимите и утвърждения, които нарича по време на сутрешното тичане за здраве:

Ние живеем в братство, единство, творчество и красота. 
Нашите мисли, думи и дела са в хармонично единство! 
Себе си тук и сега одобряваме, а занапред се подобряваме. Ние следваме божествената си интуиция. Каквото и да правим, даваме най-доброто от себе си.


Събират знания и опит от възрастните хора в района
«Връзката между поколенията е прекъсната и сега опита за земеделие и начин на живот трябва да го събираме като скъпоценни перли, пръснати из различни източници. Слава Богу, имаме интернет, а там може да се намери достатъчно информация за строителството с естествени материали, плетенето на кошници, рециклирането, пермакултурата, семейните празници и традиции. Разпитваме и местни възрастни хора, които пазят в себе си безценни знания, които си струва да се запишат и да им се даде право на нов живот в новите екоселища”, разказва Константин.

Спомня си, че в началото му било трудно да отвикне от някои удобства на цивилизацията, като тока и течащата вода във вида, в който ги познаваме. Сега имат слънчев панел и вода от резервоар(събиращ речна и дъждовна вода) и кладенец. 

Имат черници, череши, сливи, ябълки, круши, дюли, вишни, смокини, райски ябълки ,нар, лещници, орехи, . Садили са ги от семки, резници или фиданки. От няколко години ашладисват диви круши, ябълки, глог и джанки. Мечтаят да имат кон и преки съседи с по-задълбочен интерес в споделеното отглеждане на кон с цел обработка на неголеми парцели земя, доставка на ресурси от реката, косене на трева, туризъм, хипотерапия (лечебна езда). «Отглеждаме част от храната си - плодове, зеленчуци, мед, ядки. В нашата храна е вложена енергията на любовта. Това означава че се отнасяме съзнателно с растенията и излишъците, които продаваме, за да имаме доход. Те носят същата енергия, тъй като ние не делим растенията на такива, които са  отгледани за нас и на такива, които са за пазара. Изкуствени торове и химикали не използваме”, твърди Косьо.


Можете да ги подкрепите ако желаете в този важен за тях момент, за да бъдат по устойчиви:

В момента Родово имение Изворче се нуждае от дарение в размер на около 2000 лв, за воден проект, в който се влагат собствени средства – 4500 лв. Идеята е да се изкопае сонда за вода дълбока около 50 м. Това се налага понеже последните две години са сравнително сухи и нивото на подпочвените води е силно понижено. За целия период на създаването на имението са изградени със собствени сили и средства, доброволци и дарения, следните водни съоражения:
- Кладенец(в момента почти пресъхнал).
- Помпа с хидравличен удар (Рам помпа) за доставяне на вода от реката с изключително чист и зелен метод на работа - захранвана от пада на движещата се вода на реката .(Не се ползва от края на септември поради пресъхването на реката.)
- Резервоар за вода в самото място за събиране на водата подавана от Рам помпите от реката и дъждовна вода.( Има няколко кубика вода от последните дъждове)
-Естествено езеро- за съжаление е пресъхнало тази година)
В момента се започва с изкопаването на сондажа. Точката, на която се копае е потвърдена от петима радиестезисти.

Дарението може да направите по следните начини:

- Превод по Еконт: гр. Елхово Ямболско, Константин Стамболиев, тел. 0885583289
- Банков превод: Пощенска банка, Константин Стамболиев, Юробанк И Еф Джи BIC: BPBIBGSF – IBAN BG56BPBI79401035806401.
Основание: За Вода


 
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12