Търси

Рибата е символ на Вярата и второто раждане на Душата

06.12.2019 г.
10758
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Рибата е древен символ, който минава през редица епохи и учения, за да стигне до днес. Какво символизира тя, какво е нейното значение през вековете ще разгледаме в този материал, за да вникнем езотерично в символа на Никулден.

Още в Древен Египет главната митологична функция на рибата е функцията на демиург – създател и пазител на всичко съществуващо. В Индия и Китай рибата символизира възкресението на живота, второто раждане на душата. 

В Фън Шуй, рибата е считана за символ на богатство и изобилие. Символът на рибата е асоцииран с енергията на водата. Мистериозното, непознатото, носителя на живот- всичко това  са асоциации със силата на водния елемент. 

Рибата е раннохристиянски символ – един от първите символи. Рибата е дискретният християнски знак за разпознаване . 
Гръцката дума за риба ἰχθύς (ИХТИС) е акроним, който съдържа кратко християнско верую:
IΗΣΟΎΣ (Иисус – „Иисус“)
ΧΡΙΣΤΌΣ (Христос – „Помазаникът“)
ΘΕΟΎ (Теу – „Божий“)
ΥΙΌΣ (Йиос – „Син“)
ΣΩΤΉΡ (Сотир – „Спасител“/"Изкупител“)

Така стигаме и до това какво носи като послание рибата. Тя е именно символа на вярата в ранното християнство. 

Рибата символизира идването на епохата на Христос, с неговото въплъщение на Земята. Ерата на Рибите ще остане като ера на Християнството. Като последен знак на зодиака, Рибите са сума, резюме на всички предишни знаци и опита, натрупан от тях. Те са времето на универсалната любов, състрадание, саможертва, алтруизъм, интуиция и дълбока духовност.

Рибите знаят истините за Вселената, но не могат да кажат защо ги знаят. За тях истина е това, което се съдържа в човешкото сърце, а не в ума. Не случайно ранните християни използвали двете риби като таен символ за своята вяра.

Сега Земята вече се връща назад в съзвездието Водолей и завърта колелото на Ерата на Водолея, в която се намираме. Тя постепенно ще разруши старите установени норми - в семейните и обществените отношения и ще донесе свободното изживяване на човешкия Дух, устремен към Божественото. 

Завършваме с думи на Учителя Петър Дънов:

Желая на всинца ви да бъдете като рибите, да цъфнете като цветята и Господ да ви благослови всички. Когато Господ ни говори чрез светлината – да се учим от нея. Когато Господ ни говори чрез вятъра – да се учим от вятъра. Когато ни говори чрез въздуха – да се учим чрез въздуха. Да се учим от растенията, които произвеждат своите цветове. Да се учим от реките, които текат. Да се учим от ония книги, които са писани – от всичко да се учим. Чрез всичко Господ ни говори и тогава трябва да мълчим. Като се научим, тогава ще ни се отворят устата, ще говорим тъй както Господ ни е научил.


В снимката е използдвана картина на художника: Кеазим Исинов - Keazim Issinov

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12