Търси

Раждат се Новите Българи и деца на България, които ни предават уроци по Родолюбие

18.06.2016 г.
2422
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Благотворителен концерт под надслов „Да спасим Рожен“, за подпомагане на Националната Астрономична Обсерватория в Рожен, организира Доротея Николаева, ученичка в 10 клас на ПГСАГ „Васил Левски“ Варна и нейни приятели. Събитието се проведе преди дни в Летния театър във Варна,  на който танцови и музикални състави и школи, известни български артисти безвъзмездно подкрепиха каузата да я има Обсерваторията (НАО) на Рожен.

“Отидете и вижте „Рожен“! Няма друго такова уникално небе!“ – каза във възторг Доротея, пред репортер на Портал 12.

„Ние обичаме Астрономията и вярваме, че изследването на Космоса може да доведе до ценни открития на науката, които коренно да променят живота на хората.“ – казва организаторката на концерта Доротея Николаева.

Астрономията е една от науките с най-голяма практическа полза за Човечеството, макар това да проличава след години. Благодарение на нея са създадени сателитите, телевизията, съвременната навигация и комуникации. Тя има връзка и с най-важното, оцеляването на Човечеството.

За съвременното изследване на Вселената помагат и Космическите очи на България - Националната Астрономична Обсерватория към Института по Астрономия на БАН, която е най-големия и единствен по рода си наблюдателен център в региона на ЮИ Европа в местността Рожен, в Родопа планина, в близост до Смолян.

Националната астрономическа обсерватория (НАО) "Рожен" е най-голямата в Югозиточна Европа. НА Обсерватория „Рожен“ е открита през 1981 година. Тя е най-голямата еднократна инвестиция на Българската държава в наука, обясняват учените. Открита е по случай 1300 годишнината от създаването на Българската Държава.

Обсерваторията е оборудвана с три професионални телескопа за нощни наблюдения и уред за наблюдение на Слънцето, компютърна и лекционна зала, леглова и столова база, всичко необходимо за провеждането на Национални и Международни школи.

Рожен

Най-големият и сложен инструмент в Обсерваторията е Ричи - Кретиен – Куде – двуметров телескоп. В Обсерваторията има и други телескопи, един от които е телескопа Шмидт, за който младежите от Варна набират финансови средства.

„Важно предимство на НАО „Рожен“ е, че на тези географски дължини има малък брой големи телескопи. От „Рожен“ се наблюдават и изследват различни космически тела.

За да работят телескопите, имат нужда от техническа поддръжка и осигуряване на консумативи. За ремонт е и легловата база на „Рожен“, българските учени там работят почти безвъзмездно. Обсерваторията се нуждае от сериозна финансова подкрепа, иначе може да бъде затворена – споделят Доротея и групата младежи доброволци, любители на Астрономията от кръжоците по Астрономия към Обсерваторията в град Варна.Между тренировките по карате, изпитите и матурите в училище, любителските посещения в кръжока по Астрономия, уроци по рисуване, пеене, пияно, лингвистика, Доротея заедно със свои приятели организира Благотворителен Концерт за Националната Астрономична Обсерватория на Рожен.

Тя и нейните приятели се обединяват в Младежко Сдружение „Успешно Бъдеще“ (МСУБ), за да съберат финансови средства, с които да помогнат на НАО „Рожен“. Възнамеряват да работят и в името на други български каузи.

Призовават всички млади хора да се включват в благотворителни инициативи, свързани с наука и култура, да останат в България и да живеят и работят за България.

Раждат се Новите Българи, новите деца на България, които ни предават уроци по Родолюбие и Патриотизъм!

Автор: Ивалина Денева, Портал12

Свързани публикации

Национална астрономическа обсерватория (НАО) Рожен
18.04.2016 г.
1371
1

Националната астрономическа обсерватория Рожен отбелязва 35-та си годишнина

Днес от 18.00 ч. в Големия салон на Българската академия на науките (ул.15 ноември 1) проф. Илиан Илиев ще направи презентация "Под небето на Родопите", посветена на историята и достиженията на обсерваторията
Виж повече
Космос
14.06.2016 г.
1497

Националната астрономическа обсерватория Рожен организира Ден на отворените врати

Денят на отворените врати се провежда на Петдесетница, когато е и празникът на параклиса „Света Троица“, намиращ се непосредствено до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп
Виж повече
Коментари 1
  • Виолета Тонева
    20.06.2016 г. 13:35
    :):C

Коментари:

Спонсори на Портал 12