Търси

Ралица Димитрова: Трябва да има повече разбиране за първия контакт, кърменето и кенгуру грижата

07.01.2016 г.
1866
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Разговаряме с Ралица Димитрова от сдружение „Родилница“ за все по-голямата нужда от разбиране от страна на цялото ни общество за това колко са важни първият контакт „Кожа до кожа“ между майката и бебето непосредствено след раждането, кърменето и кенгуру грижата.

Ралица Димитрова Сдружение Родилница

Само в България ли се прилага практиката на разделяне на майката и бебето след раждането в болниците?
Не само в България, основно в страните от бившия соцблок. Но тук в България в момента проблемът все още стои. Навсякъде е започнала работа по него. Тук все още никой не разбира нуждата от първия контакт „Кожа до кожа“. Единствено в частните болници успява да се случи понякога този първи контакт и той е по желание на майката, все още никой не предлага тази възможност, която е много важна. Поне ние нямаме такива отзиви, да сме чули медицински лица да препоръчват първия контакт между майката и бебето, да казват важно е и да насърчават майките как да го осъществят. Това важи и за първото кърмене.

В тази връзка може ли да се каже, че проблемът е финансов, свързан с липса на кадри или е по-скоро начин на мислене?
Комплексно е сигурно. От всичко има по малко. Определено обаче има липса на кадри. Това е едно от решенията, които даваме. Трябва да се увеличи броят на акушерките, защото в момента в общи линии една акушерка отговаря за осем-десет бебета, което не е реално. Обикновено грижата трябва да е един за един. Може би за нашите условия не е възможно, но при всяко положение за осем-десет бебета трябва да отговарят поне две акушерки.

Можем ли да кажем, че въпреки условията при добра организация могат да се случват нещата, така че бебето да бъде оставено на гърдите на майка си в първите минути от раждането си?
Може, разбира се. За първи контакт в началото не е необходимо допълнително медицинско лице, нужно е желание бебето да бъде сложено върху майка си, нищо друго.

Тук е мястото да споменем и за кенгуру грижата, която е приета в Латинска Америка от много години насам, там държавите са също бедни, но я прилагат. Може ли и у нас да се прилага тази практика на кенгуру грижа?
Тези страни са започнали да я прилагат именно защото са бедни, те така са я открили. Въпросът е, че тук все още няма разбиране за това. Имаше няколко болници, които по програма на УНИЦЕФ се опитаха да кандидатстват да станат „Приятели на бебето“, в която влиза именно и кенгуру грижата. Няма за момента нито една болница, която да е сертифицирана.

Сдружение „Родилница“ в коалиция с други организации стартира преди повече от месец кампания за неразделяне на бебетата от майките непосредствено след раждането. Кампанията бе представена на пресконеференция в БТА, където бяха показани и резултати от анкета, направена на над 5000 жени, родили в България. Тъжната статистика сочи, че само една седма от бебетата на тези 5000 жени са имали щастието да не бъдат разделяни от майките си непосредствено след раждането.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12