Търси

Радостилница ЕлРада: Къщата на село е отдушник на напрежението от града и ни свързва с природата!

08.09.2016 г.
3008
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Христина и Николай са приятели от деца. Те разказаха за Портал12 как като малки са помагали на родителите си да засаждат овощни дръвчета в една градина и в последствие наследяват тази градина. Наричат стопанството Радостилница “ЕлРада”, а то се намира в родопското село Ветрен дол. В района около селото се отглеждат смокини, маслини, хинап, нар.

Навремето родителите на Хриси и Ники са влагали много от свободното си време и неимоверен труд, за да се грижат за овощната градина. Днес вече порасналите деца са намерили нов, по-щадящ начин за полагане на грижи, който им позволява да пестят време, което после влагат, за да се развиват и в други области. Николай има особена връзка със земята и земеделието му се отдава. За него Христина казва: “Той отглежда всякакви растения, включително и екзотични. Има лека ръка, всичко му се хваща”.

Новите методи за по-лесно и по-успешно земеделие
В Радостилница “ЕлРада” не се оре. А окосената трева, която е расла между дръвчетата, не се изнася встрани от градината, както се е правело преди години, а се разпределя около стволовете като мулч.

Мулчирането запазва влажността - когато е валяло или си полял, мулчът помага да не се изпари водата. И така вместо 3 поливания, ти правиш 1, защото оставяш мулча отгоре. Същевременно той потиска развитието на плевелите, спрямо лунния календар преди да са се развили семена, а след време започва да гние и да храни растенията.
- обяснява Николай.


Стопаните на овошките берат билки и правят биодинамични разтвори, с които подхранват, подсилват и защитават растенията. “Николай доста се е задълбочил с календара на Мария Тун, защото просто спестява време.” - разказва Христина и допълва:

Всичко е много определено, много е конкретно в природата. Ако следваме циклите й, всичко се нарежда абсолютно ритмично, последователно, без хаос къде какво да правим. Така много по-добре се грижим за земята.


Защо има все повече млади хора на село?
Христина разказва, че откакто са започнали да се интересуват от работа със земя на село, срещат и научават за все повече млади хора със същите интереси. Според нея това се получава, защото мястото, където живееш, и връзката със земята оказват много важно влияние.
Оказва се, че по-голямата част от времето, което преживяваме, е на работното място, което си избираме. Ако то е във връзка с природата, с чистия въздух, водата, слънцето - това ни прави по-здрави, по-жизнени, по-щастливи.

Николай и Христина например са си избрали неопределено и по-неангажиращо работно място и много често пътуват. Николай е завършил живопис и се занимава с изработка на интересни дървени предмети, включително диджериду, големи купи за плодове, бамбукови солнички.
По думите на Николай, хората разбират, че имат възможност да са мобилни и да не стоят само в града или само на село.

Къщата на село е отдушник на напрежението, натрупано в града, и предоставя чудесни възможности за връзка с природата. “Някои хора в града стигат до отчаяние и депресии. Връзката с природата ни връща обратно в нейното русло. - казва Николай и допълва:
Много хора осъзнаха това и се върнаха от Запада на село. Сега виждат колко енергия им дава това за други идеи. Когато човек е в хармония с природата, тонусът на организма така се повдига и се прочиства, че той може много идеи да генерира и трансформира.
 
Коментари 4
 • Анна Поляна
  08.10.2016 г. 17:19
  Едно време този така наречен Запад ставаше поне за 2 неща - да си разшириш кръгозора и да спечелиш пари. А сега май вече и за това не става... Най-добре си е у нас, на село. :N
 • Кристин
  09.09.2016 г. 14:45
  Много се радвам на такива хора и тяхната смелост. Честно да ви кажа аз търся моята искрица смелост за тази крачка. Досега смятах, че ако намеря сродна душа ще се получи, но вече мисля, че именно тази крачка би довела сродната душа. Така, че май ме запалихте хора :):N
 • Дидо
  09.09.2016 г. 11:19
  хората отиват на село защото виждат, че няма смисъл в града. Дори и чисто материално няма смисъл вече. Отдавна разбрахме, че да правиш кариера за хиляди пари предимно е долна, поробена и нечестна работа. Дали ще плащаш квартири по 400 - 600 лева на месец и няма да ти стигат масовите заплати, които се плащат или ще изплащаш къща на село - е по-добре второто. По -добре материално беден на село, но духовно богат, отколкото беден в града и в двата смисъла! А някои си купуват и парцели в Орландовци, да са сигурни, че ще бъдат погребани.. мани мани... Към село и аз вече гледам! Там и гробовете са по-евтини... хехехе...;):P
 • Весела
  08.09.2016 г. 23:44
  Краят е много символичен - от Запада към село. Всички тръгнахме към запада, а сега запада се разпада, корпорациите тъпчат дребното и семейно фермрество, което беше сериозна част не само от икономиката, но и от идеологията за западна цивилизация... време е да се върнем на село..

Коментари:

Спонсори на Портал 12