Търси

Първият контакт "Кожа до кожа" между майката и бебето е от изключителна важност

05.01.2016 г.
2099
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Въвеждането на първия контакт между майката и бебето и ранното засукване, двата процеса които имат много голяма връзка помежду си, намаляват броя на изоставените деца. Това заяви по време на пресконференция в БТА Елена Кръстева, психолог и председател на сдружение „Естествено“, предаде репортер на Портал 12.

В Тайланд например през 90-те години от 33 изоставени бебета на 10 000 раждания тази бройка спада на едно на 10 000 раждания. Всичко това се случва заради привързаността, която се създава между бебето и майката, хормоналния баланс, който усеща майката след раждането, всички неща, които природата е заложила, за да може да се грижим за бебето, каза още Елена Кръстева. Тя разкри какво точно представлява първият контакт между майката и бебето и какви са ползите от него.

Първият контакт като определение включва поставянето на голото тяло на бебето върху голото тяло на майката непосредствено след раждането, т.е. бебето по никакъв начин не се отделя от майката, то съвсем леко може да бъде подсушено и двамата да бъдат завити. Контактът се нарича още „Кожа до кожа“. Много изследвания подкрепят именно този контакт „Кожа до кожа“, а не на повитото бебенце, което се дава на майката. Ползите от първия контакт са безспорни.

Изледванията показват, че контактът стабилизира физическите и жизнените показатели на бебето, като регулиране на температурата на тялото, даже много по-добре в сравнение с лампите, регулират се сърдечният ритъм и дишането. Бебетата, които се намират до майките непосредствено след раждането, имат по-високи нива на кръвна захар, което ги предпазва от хипогликемия, имат по-добър имунитет и плачат по-малко. Освен физиологични ползи, първият контакт има и ползи за психическото здраве на новороденото. Бебетата, които са установили първи контакт с майките си веднага след раждането, имат по-ниски нива на кортизол в кръвта, което означава, че те имат по-ниски нива на стрес.

Знае се също, че първият контакт има много добър ефект върху старта на кърменето. Майките, които са установили първи контакт с бебетата си, кърмят по-успешно и по-продължително. Те се чувстват инстинктивно по-добре при установяването на контакт „Кожа до кожа“.

Елена Кръстева е категорична, че първият контакт има положителен ефект не само върху бебето и майката, а и върху цялото им семейство, както и в по-глобален план върху цялото общество.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12