Търси

Първи ноември - Световен ден на веганството и Ден на народните будители

01.11.2015 г.
1232
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На Първи ноември - Световният ден на веганството и Ден на народните будители бях ТАМ , за да видя филма "Живей и ги остави да живеят" . Има ли връзка между два толкова различни на пръв поглед по своето естество празника? Веднага бих казала не..., какво да е общото? Но след прожекцията съм убедена , че връзка има. Какво е общото?  Хора, будещи към ново съзнание, следващи силните си убеждения за това как хората да станат по-мислещи, с по-широк кръгозор и по-отговорни.  И двете групи разпространяват знание и будят заспали умове.

Както каза поканеният лектор Христо Христов, веган от много години, преминал през всичките метаморози, от крайни агитации и раздаване на листовки всеки ден в студенските столове, участие в протести, до пълното осъзнаване на идеята за Веганството, а именно: "Веганството, не е само храната, сложена на масата на гостите, за да се запознаят с нея, Веганството е начин на мислене! "

Веганството е равенство на чисто съзнание, отношение към заобикалящия ни свят, мисъл и много работа за неговата промяна.  Какво е да си веган, да спасяваш животните, но да хапваш банани от плантацията, на която вместо животни експлоатират хора? Какво е да си веган , а в соевото мляко да сложиш био какао, пропито с потта на робите в него. Какво е да си веган,а да си купуваш доматите, салатата и краставицата от големия хипермаркет, напоени с пестицидиди, които са отровили плодородната земя и които са обрани от бедни хора, едва свързващи двата края?

Когато направите избор да бъдете вегани, първо започнете с веганството на вашето съзнание и вътрешно усещане за света. Осъзнайте вашата роля в избора да бъдете вегани и че това не е просто нова система на хранене, а цялостен нов начин на живот.  Вие не само започвате да се хранете единствено с растителна храна, но и цялостно променяте отношението си към това как тя достига до вас - без насилие, без отрова, отгледана от вас или фермери, които имат същото отговорно отношение към земята и храната и вие ги избирате именно затова.

Както Учителят Петър Дънов е казал по отношение на вегитарианството и веганството, в това число:
"Човек трябва да стане вегетарианец във физическо, в умствено и в духовно отношение. Някой може да е вегетарианец във физическо отношение, обаче в мисълта и в обноските си да не е. И по чувства, и по мисли трябва да се върви паралелно с вегетарианството. Ако има дори една разрушителна мисъл или едно разрушително желание, това е месоядство. Необходима е една нова философия на вегетарианство. Вегетарианството има резултат, но това все още не е онзи резултат, който трябва."

Месарят във филма, на който животът е бил месо, а сега преживял своя катарзис и има Вегански ресторант, беше пределно ясен: "За мен не е важно просто да не се храня с месо. За мен е важно от къде идва храната, която аз предлагам на моите посетители. Знам всеки един фермер , от който купувам и съобразявам моето меню с техните възможности и цикли на производство. Да, струва ми повече работа и отделено време за доставки, но това няма значение! Важно е с какво храня хората и как аз помагам на целия процес, храна без насилие!"
 
Продължавам да следя Прожекциите на групата "Филмови вечери с дискусия" през целия месец ноември, всяка неделя в бар ТАМ във Велико Търново. Едни млади хора, едно прекрасно място, където хората могат да общуват непринудено, по теми различни от битовите истории в мола или местния бар! Будители има, те са около нас, а от всеки от нас зависи, дали истински сме готови да отворим съзнанието си за новия път!


 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12