Търси

Проф.Дамян Попхристов: Паметникът на кан Алцек символизира духовния ни контакт с Челе ди Булгерия

09.06.2016 г.
4942
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Кан Алцек е основателят на град Челе ди Булгерия в Италия. През VII-и век, той кръщава и планината там - Булгерия, в чието подножие се намира градът, в който на 7-и Юни бе открит негов паметник.

По повод откриването на паметника на Кан Алцек, Портал12 потърси проф.Дамян Попхристов, чиято фондация "Български център Просветление" е един от партньорите в тази инициатива.

"Празникът по откриването на паметника беше едно изключително мило и топло тържество, на което присъстваще целия град и от околностите. Местните хора казаха, че такова мероприятие отдавна не се е случвало в региона. Ние от фондация Български център Просветление, сложихме една шепа българска пръст, която положих в основата на паметника. Това беше посрещнато с овации и ръкопляскания", сподели пред Портал12 проф.Дамян Попхристов.

"Тази шепа пръст символизира този духовен контакт, който ние правим с Челе ди Булгария. На външен вид тази пръст прилича на тяхната, но нашата е по-особенна, защото е заредена с Любовта ни към тях. ", заяви по време на церемонията по откриването на паметника, проф.Попхристов.

Местното население посрещна гостите от България с плакати на кирилица "Добре дошли", както и с многобройни български знамена. На събитието присъстваха и видни представители на българския бизнес, които са помогнали във финансирането на бронзовия паметник на кан Алцек.

 
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Свързани публикации

замъкът Агилар, Южна Франция, едно от емблематичните места, изградени от Катарите
13.12.2015 г.
24842
6

Проф.Попхристов: Пророчество на катарите предрича църква на Любовта (ВИДЕО)

Професор Попхристов обясни детайли за пророчеството на катарите и връзката му със зареждането на нашата планета с женска енергия на любовта и промяната на магнитната решетка на Земята
Виж повече
наследници на богомилите - Велики Преслав - кръгла църква
07.04.2016 г.
4511
4

Наследници на алцековите българи се завръщат у нас след повече от 1000 години

Днес привечер на летище София се очаква да пристигнат участниците в международния форум ‘Българският Дух в Европа през вековете’, които са от град Челе ди Булгерия в Италия и са преки наследници на алцековите българи.
 
Виж повече
лекция на Дамян Попхристов - Община Велики Преслав 2016
11.04.2016 г.
4179
2

Дамян Попхристов: Нашата цел е изграждането на духовни мостове! (ВИДЕО)

"Нашата цел е изграждането на духовни мостове между хората и народите!" Това заяви проф.Дамян Попхристов по време на откриването на семинарната част от втория ден на Международната конференция "Българският дух в Европа през вековете", която се проведе в сградата на Община Велики Преслав.
 
Виж повече
Дамян Попхристов | © 2016 снимка: Портал12
11.04.2016 г.
12147
8

Дамян Попхристов: Посланието на богомилите е за всемирна Любов и ненасилие! (ПЪЛНА ВИДЕО ЛЕКЦИЯ+СНИМКИ)

Каква е мисията на българите? Какво е заложено в генетичната ни памет? Какво е посланието на богомилите? Кой всъщност се преражда в Преподобна Стойна?....

​Отговори на тези въпроси вижте в лекцията на проф.Дамян Попхристов - "Богомилското учение - Езотерично Християнство", дадена във втория ден на Международния форум "Българският дух в Европа през вековете"
Виж повече
Италия © 2016 снимка: Портал12
18.05.2016 г.
4138
8

Пътуващ семинар разкрива връзката между Богомилите и Ренесанса (ПЪТЕПИС)

Този път фокусът на посещенията бе върху „Богомилите и Ренесанса“. "Проследяваме пътя им от Венеция, където патриарх Стефан, един от първите посветени от Боян Мага в Богомилското Учение, основава първия извън България богомилски център и потегляме на юг.", споделя пред Портал 12, проф. Дамян Попхристов
Виж повече
Коментари 2
  • ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО !
    11.10.2019 г. 14:29
    Благодаря от все сърце на италианския народ и родолюбивите българи за това, което са направили. Сега е време да бъде издигнат паметник в България на хакан -(хан на хановете) Кубрат, какъвто все още в Дунавска България няма, за срам на нейните ръководители, както и монументална тридесет метрова статуя на кан Аспарух-(белият конник) по име Атилкесе-(малкият Атила) пред централният вход на НДК за ужас на руските ни "братя". Grazie al popolo italiano, grazie al sindaco di Celle di Bulgheria, grazie alle autorita' locali e a tutte le istituzioni italiane legate a questo buon affare. Un grande abbraccio dal popolo bulgaro e massimo rispetto.
  • инж. Борислав Максимов
    28.06.2016 г. 15:38
    Насълзиха ми се очите ..Благородно е вашето дело ,искрени пожелания за здраве и успех в духовното дело на проф. Дамян Попхристов

Коментари:

Спонсори на Портал 12