Търси

Проф.Дамян Попхристов: Основа на будителството е Любовта към другите

Още по темата ...
Орион с Конска Глава

Ще има ли Пробуждане след всички призиви за Промяна? Каква е връзката между 2000, 2012 и 2024г.?

Виж повече

Проф.Дамян Попхристов: Богомилите и Новото време - ЛЕКЦИЯ (20.06.2021)

Виж повече
01.11.2021 г.
4731
1
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес честваме един от истински духовните ни празници – Денят на народните будители. Може би не е случаен фактът, че празникът е точно в деня, когато честваме Светите безсребърници Св.Св. Козма и Дамян.

Самата дума „безсребърници“ те кара да се замислиш за смисъла на делата ти. Какво точно включва и думата „будител“ – не е ли точно безсребърност, безкористност, жертвоготовност в името на другите, отдаденост на един идеал, на една цел, на една кауза. Така съвсем естествено е да почитаме своите революционери, писатели и хора на изкуството, духовни водачи, лекарите и лечителите (особено в днешната реалност).

Но сега нека се замислим и за онези „скрити“ будители, без които нашето лично пробуждане би било невъзможно – безкористната любов на нашите родители, които първи ни насочват към ценностите на живота ни, към нашите учители, които пробуждат желанието и търсенето на смисъла на съществуването ни, към всички онези хора, които с думи и най-вече с дела пробуждат и подклаждат духовното в нас, всички тези хора, с които съвсем не случайно ни среща животът.

Той – Животът е динамичен – в един момент иска революционери и визионери, патриотизъм и родолюбие, в друг воинско безстрашие и героизъм, в друг милосърдие и състрадание, в друг отдаденост на другите и безкористен лекарски дълг, в друг завещаване на богатство в името на добродетелна кауза, в друг…., в друг…и така може да продължим.
 

Но онова, което остава в основата, в същината на добротворството и будителството си остава Любовта към другите. Получаваме я безкористно и нека бъдем достойни за този Дар като станем и ние Нейни проводници и продължители.

автор: проф: Дамян Попхристов

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Коментари 1
  • Светослав
    01.11.2020 г. 13:08
    Прекрасно, както винаги!

Коментари:

Спонсори на Портал 12