Проф.Дамян Попхристов: Основа на будителството е Любовта към другите

01.11.2020 г.
3392
Добавена от: Таня Борисова
1 коментара
Днес честваме един от истински духовните ни празници – Денят на народните будители. Може би не е случаен фактът, че празникът е точно в деня, когато честваме Светите безсребърници Св.Св. Козма и Дамян.

Самата дума „безсребърници“ те кара да се замислиш за смисъла на делата ти. Какво точно включва и думата „будител“ – не е ли точно безсребърност, безкористност, жертвоготовност в името на другите, отдаденост на един идеал, на една цел, на една кауза. Така съвсем естествено е да почитаме своите революционери, писатели и хора на изкуството, духовни водачи, лекарите и лечителите (особено в днешната реалност).

Но сега нека се замислим и за онези „скрити“ будители, без които нашето лично пробуждане би било невъзможно – безкористната любов на нашите родители, които първи ни насочват към ценностите на живота ни, към нашите учители, които пробуждат желанието и търсенето на смисъла на съществуването ни, към всички онези хора, които с думи и най-вече с дела пробуждат и подклаждат духовното в нас, всички тези хора, с които съвсем не случайно ни среща животът.

Той – Животът е динамичен – в един момент иска революционери и визионери, патриотизъм и родолюбие, в друг воинско безстрашие и героизъм, в друг милосърдие и състрадание, в друг отдаденост на другите и безкористен лекарски дълг, в друг завещаване на богатство в името на добродетелна кауза, в друг…., в друг…и така може да продължим.
 

Но онова, което остава в основата, в същината на добротворството и будителството си остава Любовта към другите. Получаваме я безкористно и нека бъдем достойни за този Дар като станем и ние Нейни проводници и продължители.

автор: проф: Дамян Попхристов

Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Коментари: 1
  • Светослав
    01.11.2020 г., 13:08 ч.
    2     0

    Прекрасно, както винаги!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12