Търси

Проф.Дамян Попхристов: Боян Мага и учениците му са тук и работят сред нас (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

16.11.2016 г.
15169
4
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви интервю на Таня Борисова с проф. Дамян Попхристов по темата за това кой е Боян Мага, наследството на богомилите и връзката със Свети Иван Рилски...Велико Търново, 13.11.2016

Здравейте проф.Попхристов. Царски син ли е Боян Мага и има ли исторически доказателства за това, освен множеството легенди?
Да, царски син е Боян Мага, от втория брак..третия, най-малкия син след Иван и Петър. Оказва се, че имат и една сестра - Теодора. Историческите доказателства са всъщност от Луи Прант. Това е посланикът на Отон I-и в Константинопол, който казва за Боян Мага, че ..."тука в Константинопол се намира най-малкия син на Цар Симеон", и за него започва да говори, като за човек, който има магически способности - превръщал се е на вълк или каквото друго същество желае... А от един анонимен летописец от това време се казва, че Боян Мага е бил най-известният и най-харизматичният човек в цели 3 империи. Има писменни доказателства, че Боян Мага е син на Цар Симеон и се намира в Константинопол в Магнаурската школа.

Цар Симеон дава името Виниамин на своя син, изведен още в първата книга на Библията като име на вълк. Знаем символиката на вълкът в духовните измерения. Означава ли това, че неговият баща от самото начало е знаел и е предначертал пътя на своя син, давайки му такова име?
Много е възможно, защото Цар Симеон е един от много малкото наистина образовани и интелигентни владетели на онова време. Сравняват го с Карл Велики и за Карл Велики казват, че Цар Симеон го превъзхожда с това, че поне е създал една литературна школа. Т.е. е бил грамотен, докато Карл Велики е бил неграмотен. Освен това се знае, че Цар Симеон е учил в Магнаурската школа при Николай Мистик, където после изпраща и сина си Боян мага. Николай Мистик, то и името му подсказва, той е бил нещо като..., да го кажа малко по-жаргонно, шефа на Магнаурската школа по онова време. И това е място, където не може да отиде всеки да учи, т.е. той трябва да е от царско потекло или от висшата аристокрация, приближена до царския род. Това, че Симеон е учил в Магнаурската школа до голяма степен обяснява, че най-вероятно той е получил същото това магическо познание, тъй като Магнаура означава "Голяма зала" - буквално, но става въпрос за голямото познание...Магнаурската школа на времето е било мястото, където е било съсредоточено езотеричното познание от Изтока, от Египет, от Сирия и Вавилон...и се преподават магическите науки, както тогава са ги наричали. Става въпрос не за някакви шарлатани, които правят евтини магии, а за получаване на свещенното познание, което Пазителите от Изтока са съхранявали в продължение на векове и продължават да го правят, за да не бъде езотеричното, истинското познание, профанирано, използвано за вредни цели и т.н.

Вълкът е доста почитано животно и сред българите по онова време...?
Като символ вълкът е много древен символ. В алхимията е много популярен като Lupus Metalorum. Това значи "вълкът на металите". Защото "изяжда" златото в смисъла на "пречиства" го..., и вълкът в този смисъл е символ на пречистващата мъдрост. Силата, която превръща злото в добро. Точно това е нещото, което е владеел самият Боян Мага. 

От всичко това можем ли да твърдим, че Цар Симеон тайно е отредил четвъртият от синовете си за да помага на българите - главният колобър...и означва ли това, че всичко е следвало един план към завърщането от там, където сме тръгнали, а именно Древното познание? 
Точно така. Трудно е да се каже това със сигурност, но по мое скромно мнение, 90% е възможно, по простата причина, че тримата братя (говоря за Иван, Петър и Боян), оформят един духовен триумвират, който е сътруднчел на Царя още когато те са само негови синове, принцове така да ги наречем...Иван (Св.Иван Рилски) е човекът, който се отдава на вътрешното усъвършенстване, на молитви и постничество, и създава система за вътрешно усъвършенстване и прозрение, която след това пренася в Рилския манастир. Св.Иван Рилски не е "селянчето от село Скрино"!!!. 

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО ИНТЕРВЮ:

Дамян Попхристов - интервю

В началото Симеон е искал най-малкият син - Боян, да бъде наследникът на короната, но самия Боян е отказал това и битува една популярна фраза, че "Аз не съм точно от този Свят". Т.е. той се посвещава на духовното. Това очевидно Симеон е знаел и го е изпратил в Магнаура при неговия учител - Николай Мистик.

По това, което следва личи, че тримата братя са работил много синхронно по това да се създаде един духовен триумвират, който да пази България.

Нека да разтълкуваме думата Колобър?...
Висш посветен. Това са висшите посветени на българите. Това е нещо като титлата на най-висшия жрец, хората посветени в магическите науки. 

Да се спрем на ключовият момент с пребиваването на Боян Мага в Магнаура. Важно ли е това за създаване на Богомилското учение?
Много е важно, защото там Боян Мага получава цялото езотерично магическо познание, което се е преподавало и е било съхранявано там, като един голям духовен център. Когато Боян Мага започва разпространяването на богомилското учение, това не е нещо, което се появява от никъде, а то си има своите корена от онова, което в България има своите традиции през Орфизма.., с вярванията за това, че човек е безсмъртен и душата му - вечна. 

Ранното християнство, което е пуснало корени в България, тъй като от тук преминават някои от Апостолите и техните ученици, говоря за Апостол Павел, Апостол Ерм, Свети Андрей, който върви по брега на Черно Море, Йоан Богослов...тук битува една форма на ранното християнство, която Боян Мага, с това което създава като богомислко учение - възражда.

Във вашата книга "За богомилите от уста на ухо", вие описвате връзката на Боян Мага с двама сирийци, с които той често пътува на Изток и един ден се завръща преобразен. Известно е, че древна Сирия няма нищо общо с това, с което днес я свързваме. Какво е важното тук?
Важното е, че в Сирия по онова време, се е намирал един огромен езотеричен център, който е отговарял така да се каже.. за духовността на цяла Европа. Вярно е, че това което е бил Сирия тогава няма нищо общо с това, което е в момента. В Сирия са се намирали едни от най-видните Пазители на истината и Светлината. Тези хора са били в сянка, но това са хората, които са пазили истинското Познание. Точно с тях контактува Боян Мага и там получава своето посвещение....С един изумруден пръстен, който се появява на ръката му...за този пръстен знаем от самия Николай Мистик, който го е забелязал след едно от пътуванията на Боян Мага, след като изчезва от Магнаурската школа и се завръща, Николай Мистик вижда пръстена на ръката на Боян Мага, и много добре е разбрал какво се е случило.

 
Според вас това просвещение с какво е свързано?
С това, че Боян Мага получава енергийно кръщение в тайнствата на магическите науки. Това е познанието и практическото владеене на енергиите и тяхната трансмутация, т.е. възможността за преубразуване на енергиите.

След своето просвещение, Винеамин приема името Боян Мага. Нека да го разтълкуваме, защото това е много съществено и свързано с историята....?
Приема името Боян или по-точно Ба-ян, където двете срички имат много конкретно значение: Ян е мъжката енергия, Ба е небесната. Тази комбинация отразява същността на Висшия посветен. А "Мага" го получава като титла, за това че е получил духовно-енергийно посвещение, защото "маг" означава мъдрец. Така че Баян Мага означава "Боян Мъдрецът" и изразява степента, до която той е стигнал в усвояването на тези езотерични и магически науки.

В предварителният ни разговор, вие казахте, че има едно объркване по отношение на името Боян Мага...нека да внесем яснота и тук...
Съществуват трима Боян Маг-овци. Това е факта, който внася объркване кой кой е и датите започват да се разминават, защото в традицията на тези древни посветени от Изтока, предполагат посвещаваният да приеме името на своя учител. Затова известно е на науката, че съществуват 7 Зороастр-овци, и така има 3-ма Боян Маг-овци. Един от тях със сигурност е този, който в Русия е действал, затова Боян Мага съществува в руския фолклор, и не само, защото в словото за Игоровия полк е наречен "славеят", защото е бил прекрасен поет и е отразен там като такъв. Но това точно не е Боян Мага - синът на Симеон, а посветен негов ученик. Трима са такива. 

Освен с променено име, Боян Мага е истински променен и това забелязва неговият учител Николай Мистик, след завърщането му, и започва истински да се страхува от своя ученик. Нека да споделя един цитат от вашата книга: "Симеон има двама сина - единият се нарича Боян, а другият, който живее и управлява българите - Петър. Боян обаче чак до там бил изучил магията, че от човек веднага става вълк, и на какъвто и друг звяр поискаш. Виниамин Боян бе силен в магия, вълшебство и тайно очарование. " За какво ни говори всичко това г-н Попхристов?
Това е цитатът от Луй Прант, за който споменахме в началото. Това означава, че Боян Мага е стигнал до най-висшата степен от мъдреците на Изтока, усвоявайки тази магическа наука. тя означава възможност за трансмутация на материята и трансмутация на енергиите. Това е нещо, което Боян е владеел до съвършенство.Това след това богомилите също са го владеели. Това се случва с Василий Врач, когато отива на кладата и Анна Комнина описва когато го хвърлили "нечестивеца" в кладата, как от него останала само една струйка дим и се разнесло благовоние, вместо мирис на изгоряла плът, и "нечестивцът изчезна яко дим".

Изгледайте видеото до край за да научите още за Поп Богомил, посветеният богомил Свети Иван Рилски и сред нас ли е сега Боян Мага?...

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО: 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Свързани публикации

замъкът Агилар, Южна Франция, едно от емблематичните места, изградени от Катарите
13.12.2015 г.
24837
6

Проф.Попхристов: Пророчество на катарите предрича църква на Любовта (ВИДЕО)

Професор Попхристов обясни детайли за пророчеството на катарите и връзката му със зареждането на нашата планета с женска енергия на любовта и промяната на магнитната решетка на Земята
Виж повече
лекция на Дамян Попхристов - Община Велики Преслав 2016
11.04.2016 г.
4177
2

Дамян Попхристов: Нашата цел е изграждането на духовни мостове! (ВИДЕО)

"Нашата цел е изграждането на духовни мостове между хората и народите!" Това заяви проф.Дамян Попхристов по време на откриването на семинарната част от втория ден на Международната конференция "Българският дух в Европа през вековете", която се проведе в сградата на Община Велики Преслав.
 
Виж повече
Дамян Попхристов | © 2016 снимка: Портал12
11.04.2016 г.
12144
8

Дамян Попхристов: Посланието на богомилите е за всемирна Любов и ненасилие! (ПЪЛНА ВИДЕО ЛЕКЦИЯ+СНИМКИ)

Каква е мисията на българите? Какво е заложено в генетичната ни памет? Какво е посланието на богомилите? Кой всъщност се преражда в Преподобна Стойна?....

​Отговори на тези въпроси вижте в лекцията на проф.Дамян Попхристов - "Богомилското учение - Езотерично Християнство", дадена във втория ден на Международния форум "Българският дух в Европа през вековете"
Виж повече
паметник на кан Алцек
09.06.2016 г.
4936
2

Проф.Дамян Попхристов: Паметникът на кан Алцек символизира духовния ни контакт с Челе ди Булгерия

Местното население посрещна гостите от България с плакати на кирилица "Добре дошли", както и с многобройни български знамена. На събитието присъстваха и видни представители на българския бизнес, които са помогнали във финансирането на бронзовия паметник на кан Алцек.
Виж повече
Дамян Попхристов
16.06.2016 г.
6542

Проф. Дамян Попхристов: Паметникът на Кан Алцек е сбъдната мечта! (ПЪТЕПИС)

Една мечта на толкова много хора – италианци и българи -  намери своята реализация благодарение на българското родолюбие – триметровата бронзова статуята на кан Алцек се изправя сред площада на Челе ди Булгерия, за да увековечи българския дух
Виж повече
Коментари 4
 • Историк
  25.11.2016 г. 16:28
  Мнението, че Свети Иван Рилски е царски син отдавна битува в научно-популярните четива. В сериозната историография обаче, тази хипотеза не намира място, главно защото не се потвърждава от наличните извори за живота и делото на Свети Иван Рилски! Хипотезата, че Свети Иван Рилски има царски произход е отхвърлена още през 40-те години на ХХ в. от големия български учен с международно признание акад. Иван Дуйчев, който посвещава цяла монография за живота и делото на Рилския светец. Това изследване и до ден днешен има фундаментално значение относно ролята и мястото на светеца в българската история. Друга съществена грешка е да се смята, че Рилският светец е посветен богомил. Това също не се потвърждава от изворовата база, да не говорим пък, че богомилството е ерес, която отхвърля принципите на монашеството и отшелничеството, които са така характерни за Православието. Тези принципи възприема и Свети Иван Рилски, както се вижда от Завета, който оставя на своите ученици и последователи през Х в. Светецът поставя началото на манастир, който впоследствие се утвърждава като значимо духовно и културно-просветно средище на българския народ. Манастир, почитан в целия православен свят. Все дела и последици, в които надали може да се намери и частица от богомилската разрушителна стихия!
 • Простотия
  17.11.2016 г. 00:15
  Простотия
 • Алия Ошова
  16.11.2016 г. 16:15
  Дали е бил царски син Боян мага не е толкова важно, по-важното е, че е бил духовно просветлен човек, мистик. Мистицизмът се корени в Древнобългарската духовност, първата човешка духовност на почитание на Богинята Майка Ма. Думата Маг / Магаз означава именно това - Земна душа / човек (Га Аз) на Ма Богинята. Магът е бил земният представител на Богинята майка. Освен Ма дедите ни са я наричали и Ба със значение бабата, прамайката създателка на света. Оттук и значението на името Боян е Небесната светлина (Ян) на Ба Богинята Създателка. Боян е било силно разпространено Древнобългарско духовно име - има сведения, че оригиналното име на Лао Дзъ е именно Боян, а също и Богар, Божи човек. Богомислтвото е директно продължение на Древнобългарската духовност, която заедно с българския език е разнесена по цялото земно кълбо в древността от Дедите ни, първите човеци. - https://www.kaldata.com/forums/blogs/blog/1328-aliya-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/
 • Тео
  15.11.2016 г. 21:49
  1. Разликата в годините между двамата не е била голяма. Патриарх Николай е роден през 852г. , бил е цариградски патриарх първо от 901 до 907г., а после от 912г. до смъртта си през 925г. Златарски отнася раждането на цар Симеон около 865-866г. като го свързва с мира с Византия и покръстването. Починал е през 927г. По-конкретни аргументи, че разликата между двамата е малка дава самият патриапх в своето 27-мо писмо до царя: "А когато ние сме прекарали младините си и особено когато сме достигнали до 60-та си година, към която ти вече или или се приближаваш, или се намираш недалеч, какво трябва да мислим? Понеже до 70г. рядко някой от хората доживява, повечето от хората умират около тази година." Когато Симеон е станал цар, Николай Мистик е бил на около 41г. 2. В писмата между двамата никъде не се споменава и дори не се намеква някога да са били ученик и учител. Николай Мистик се държи като духовен пастир, към християнски владетел. Писмо № 6 изпратено от патриарха до царя дори оставя впечатлението, че те двамата са се срещнали за първи път през 913г. (в смисъл да знаят кой кой е, а не хипотетичната възможност двама души след като са пребивавали в един град да са се разминали случайно по улицата): "миналата година, когато ние се срещнахме лично един с друг..."

Коментари:

Спонсори на Портал 12