Търси

Проф.Дамян Попхристов: Богомилите, връзката с Учителя, смисъла на живота и прераждането в тайното Евангелие на Йоан (ВИДЕО)

22.08.2017 г.
5573
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
През 1167 г. в Сан Феликс дьо Караман се провежда първия Богомило-катарски събор, който е председателстван от българския висш посветен богомил - Никита. Започват да го наричат папа Никита. Това носи своите последствия (вижте по-долу във видеото). През тази година по инициатива на Български център "Просветление" се проведе първия по рода си за нашето съвремие - Международен духовен форум, отново в Сан Феликс дьо Караман.

По време на форума, една дама, която е професор в Френската академия на науките, стана и каза:

„Вие, българите, сте благословени, че имате такава Библия и нашите крале са благословени, че са имали честта да полагат клетва върху едно богомилско евангелие.”

Имаше и други изказвания, но най-вълнуващото беше на Дейвид Лоримър. Може да сте го срещали, той често е тук и тази година беше... Той говореше за тази връзка – богомили, катари, Учителя. Той я направи преди д-р Светла Балтова да обясни какво представлява учението на Учителя и паневритмията. Най-вълнуващото нещо в неговото изказване беше това, че направи тази връзка - той, англичанина. Безспорно беше за нас нещо много удовлетворително, но в един момент той си прекъсна собствената реч и каза: „Сега умолявам цялата зала да се изправи на крака за едноминутно мълчание за нашите велики предци – богомилите и катарите!” Цялата зала беше в сълзи... Едната минута станаха пет... На никой не му се сядаше...

... Единоначалие, един Бог... всички сме Божии чеда, всички ние произхождаме от едно място, имаме Божествена същност и като такива имаме право на директен контакт с нашия Създател. Нашата Божествена същност – душата, е арестувана в едно материално тяло, което трябва да се освободи чрез пречистване и специални ритуали. Какви обаче? Музикални. Музиката като израз на Божествения ритъм, на 7/8-ми специално, на вибрациите на висшата вселена – това е нещото, което пречиства. И вместо да колиме животни и да проливаме кръв – можем да пеем.

Следващия момент – прочутата тема за кармата и прераждането. Ранните християни вярват в нея. Откъде го знаем? От тайното евангелие на Йоан – същият този Йоан Богослов, който пише познатото ви евангелие. В неговата тайна книга той записва диалозите, които е водил с Исус Христос тет-а-тет. Там черно на бяло се говори за това, че смисълът на живота се изразява в нещо много просто. След като на нас, хората, ни е дадена свободна воля и нашия Създател е благословил това – смисълът на живота е в решението да бъде волята Божия или да не бъде волята Божия. Толкоз. Когато човек прави този избор и тръгне по пътя да бъде волята Божия, това е прекия път към връщане към Божественото съзнание и единение с Него. Но на нас ни е дадена и свободна воля да избираме и можем да изберем да не бъде волята Божия. И тогава почваме да се мъчим и да вървим през разни трудности и препятствия и понеже сме слаби ученици и не си знаем уроците, да се връщаме отново и отново, и отново тука на земята. Това го казва Исус Христос на Йоан Богослов.

Учителя казва кратко и ясно: “Изгонването на богомилите докара турското робство”


Затова ви казах в началото и ще продължавам да го казвам, докато дишам – Богомилското учение е нашето най-голямо духовно богатство, след което то се възражда в учението на Учителя. Това е истината за нашето учение. Слава Богу, това нещо се казва и в Сан Феликс дьо Караман. Французите трудно приеха това, което ви разказвам сега, защото не им се искаше... някак си... малка България да им е дала нещо, което те сега се усещат, че е нещо много велико и голямо и се опитват да го изкарат типично френско. Слава Богу, всичко приключи много миролюбиво, особено след Дейвид Лоримър, когато изправи цялата зала на крака за едноминутното мълчание и след това д-р Светла Балтова им обясни какво всъщност представлява това учение с неговата паневритмия и какво представлява паневритмията. Проф. Живко Желев пък ги „утрепа” с това, че всичко онова, което е науката, най-модерната квантова и т.н., е почерпена от там, от Богомилското учение.

Финалът на този форум, което за нас беше най-голямата радост: първо – всичко завърши миролюбиво; второ - успяхме да пренесем това послание, че в далечна Франция се е занесъл един импулс, богомилски, който се е развил в катаризма, който е носел едно всемирно послание и е прозвучало там от устата на Папа Никита за духовното обединение на Европа и че това е наше, българско дело, и ние имаме принос към световата духовна култура на Европа, както се оказва и по-нататък.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:
(по-долу и отговорите на въпроси по време на лекцията)

 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Свързани публикации

Дамян Попхристов | © 2016 снимка: Портал12
11.04.2016 г.
12140
8

Дамян Попхристов: Посланието на богомилите е за всемирна Любов и ненасилие! (ПЪЛНА ВИДЕО ЛЕКЦИЯ+СНИМКИ)

Каква е мисията на българите? Какво е заложено в генетичната ни памет? Какво е посланието на богомилите? Кой всъщност се преражда в Преподобна Стойна?....

​Отговори на тези въпроси вижте в лекцията на проф.Дамян Попхристов - "Богомилското учение - Езотерично Християнство", дадена във втория ден на Международния форум "Българският дух в Европа през вековете"
Виж повече
Христо Нанев | © Портал12
11.05.2016 г.
5954
1

Христо Нанев: Духовната връзка между българските феномени не е случайна (ВИДЕО)

Христо Нанев говори за богомилите през погледа на големите български феномени Слава Севрюкова, Дядо Влайчо, Преподобна Стойна, а също така направи някои аналогии между богомилството и учението на бялото братство.
Виж повече
паметник на кан Алцек
09.06.2016 г.
4925
2

Проф.Дамян Попхристов: Паметникът на кан Алцек символизира духовния ни контакт с Челе ди Булгерия

Местното население посрещна гостите от България с плакати на кирилица "Добре дошли", както и с многобройни български знамена. На събитието присъстваха и видни представители на българския бизнес, които са помогнали във финансирането на бронзовия паметник на кан Алцек.
Виж повече
Дамян Попхристов
16.06.2016 г.
6531

Проф. Дамян Попхристов: Паметникът на Кан Алцек е сбъдната мечта! (ПЪТЕПИС)

Една мечта на толкова много хора – италианци и българи -  намери своята реализация благодарение на българското родолюбие – триметровата бронзова статуята на кан Алцек се изправя сред площада на Челе ди Булгерия, за да увековечи българския дух
Виж повече
кладенци -Хърватия - Босна - древност, археология и античност
28.07.2016 г.
2106
2

Сакрално място за ритуали на посвещение, видяха българи в пътуващ семинар до Босна (ПЪТЕПИС)

Древният култов комплекс е обграден от богомилски стечки с познатите, но и с много нови образи…най-неочакваният е огромен пречупен кръст…
Виж повече
проф.Дамян Попхристов | © 2016 Portal12
16.11.2016 г.
15154
4

Проф.Дамян Попхристов: Боян Мага и учениците му са тук и работят сред нас (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви интервю на Таня Борисова с проф. Дамян Попхристов по темата за това кой е Боян Мага, наследството на богомилите и връзката със Свети Иван Рилски...Велико Търново, 13.11.2016
Виж повече
Дамян Попхристов | © 2016 Portal12
28.11.2016 г.
8729
5

Дамян Попхристов: Време е да се обединим, за да оцелеем. 2017 е ключова преходна година! (ВИДЕО)

Представяме ви много интересно и важно видео за духовното обединение, за наследството на трако-атлантите, за уникалното откритие от миналия месец на остров Сардиния в Италия, където има мегалитни комплекси, елементи, от които са еднакви с тези на енергийния център Белинташ в Родопите
Виж повече
Белинташ
24.02.2017 г.
31247

Геомагнитен пробив в йоносферата над България стимулира древни енергийни центрове (СНИМКИ)

Продължаващият вече няколко дни изключителен природен феномен със свръх-повишената слънчева активност, конкретно върху нашата страна, е свързан с активирането на енергийни клетки, разположени в древни геостационарни обсерватории на територията на България.
Виж повече
Елеазар Хараш  © 2017 Портал12
18.03.2017 г.
5656
2

Елеазар Хараш: Запалете Любовта в себе си, както го направиха Богомилите (ВИДЕО)

Богомилството искаше да създаде духовност, мястото от където започва Разцвета! Не религия! Не ритуали! Не свещи! ...Някои казват: Библията е боговдъхновена. Няма такова нещо! Ти трябва да си боговдъхновен! Библията я остави на почивка. Ти ако си боговдъхновен и Бог те води, ами ти си Книгата, ти си живата Книга!
Виж повече
Богомислкият дух, мистичният дух работи сега в Света
21.03.2017 г.
3462

Елеазар Хараш: Богомислкият дух, мистичният дух работи сега в Света! (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Ние не сме Богоподобни, ние сме Древноподобни, ние не сме образ и подобие, ние сме древен лик на Абсолюта. И какво е мярката-древен лик значи там нямаш….там мярката за древния лик на човека – нещо общо с образ и подобие, те са ограничени. Древен лик означава да има велика Пълнота, Безмълвие и нещо, което не може да се опише понеже там Бог прибавя и Безмълвие, не мълчание
Виж повече
алхимия
01.06.2017 г.
6745
1

Ги Дьо Вилньов за връзката между енергията на Бога, желязото, кръвта, пирамидите и България (ВИДЕО)

Пирамидата е машина за създаване на енергия, но тя е и машина за пътуване във времето. Сега разбирате защо всички пирамиди, които се намират на цялата ни планета, не само в Египет има множество такива пирамиди (във Франция има около 60) всички са скрити под хълмове, например в Преслав има една много хубава пирамида
Виж повече
Дамян Попхристов: Българският дух е жив и вън от България
17.07.2017 г.
3408

Дамян Попхристов: Българският дух е жив и вън от България (Интервю)

В последните два месеца Фондация “Български Център Просветление – Дамян Попхристов” активно поде инициатива за обединение на духовните общности и вън от пределите на нашата страна. Какви са изводите и темите, които се отварят след  интензивните пътувания зад граница, разговаряме с Дамян Попхристов
Виж повече
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12