Приспиването в душевен комфорт - опасен символ, предхождащ идването на Ариман

09.12.2016 г.
8979
Добавена от: Портал12
12 коментара
Принципно има основно три вида човешки индивиди в нашето съвремие. Едните, които се движат, работят, хранят се, правят някакви неща и т.н., но през цялото време спят и животът им минава като в някакъв сън. Вторият вид са тези, които чрез различни стимули са преминали бариерата на голямото дневно сънуване, разбрали са, че искат да се спасят от него и са поели по път към личностно и може би... духовно израстване. Тук обаче ги очаква зловещ капан. Съблазняващо и приятно изглеждаща клопка, която да ги успи отново и то още по-силно.

Те попадат в илюзорен свят на съзерцание, гледат изгреви и залези, опитват се да се откъснат фактически от този свят, недомогвайки се до вътрешното чувство, че всъщност Земята е най-големият дар за преобразяване, метаморфози, трудности, изпитания и предизвикателства, които могат да ни осветлят истинският път обратно към божественото.

Ето какво споделя по тази тема създателят на антропософската наука Рудолф Щайнер:

" Луцифер има пръст в цялата съвременна теология, в неестественото, церемониално и маниерно изкуство. Ариман има пръст в онези бездуховни и повърхностни естествени науки, които изобщо не могат да се доберат до проявленията на Духа в природния свят; Ариман насърчава механичните и бездуховни елементи в човешкото поведение. Традиционният духовен живот малко или много е съхранил нещо от луциферическите Ангелои и те са устремени към една важна цел: да предпазят човека от действия! Да не позволят на човека някакви действия! Те искат да го ограничат в рамките на вътрешния душевен живот. Обаче човекът стана личност. И въпреки това, тези Ангелски Същества непрекъснато се противопоставят и внушават на човека: ти не трябва да се впускаш в никакви действия! Ти не трябва да стигаш до откровенията на своята воля!

Да, те искат да принизят човека до едно мистично вътрешно спокойствие, да го приспят в един душевен комфорт. Те го тласкат към мистиката, към фалшивата теософия. Те го тласкат към пълна пасивност и шепнат: Ти не трябва да действуваш, а да съзерцаваш! Те го превръщат в един мечтател, който предпочита ден и нощ да се занимава с великите загадки на света, но не и да пренесе във външния свят огнените езици на своя Дух. Те биха искали да видят как официалната наука израства от външното и повърхностно наблюдение.

Те с удоволствие наблюдават как възниква една наука като тази на отец Сели, който беше отличен астрофизик, защото наред с микроскопа и телескопа притежаваше нещо, което е просто несъвместимо с техниката: онова, което му беше дадено от луциферическите Същества под формата на свръхчовешка мъдрост."
 
Свързани публикации

28.05.2016 г.
67836

Елеазар Хараш: Бог е по-дълбок от реалността! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви пълното видео интервю на Портал12 с писателя, езотерик и духовен напътственик - Елеазар Хараш. Основна тема в разговора е творчеството и посланията на белгийския писател, драматург и мистик - Морис Метерлинк.
02.07.2016 г.
17443

12 мисли на Рудолф Щайнер за духовния свят между смъртта и новото раждане

В най-важната част на пътя между смъртта и поредното си ново раждане човек притежава едно много по-могъщо съзнание от това, което има тук по време на своя физически земен живот. Между смъртта и новото раждане ние притежаваме едно космическо съзнание.

Коментари: 12
 • реалист до № 11 от българин
  03.10.2019 г., 17:16 ч.
  0     0

  Доколкото знам Рудолф Щайнер /а също и Петър Дънов/ са били християнини и са знаели, че Бог е само един /тоест няма зъл Бог Ариман или който и да е друг Бог или Богове/ - но Щайнер /а също и Петър Дънов/ мисля са ползвали името Ариман само като метафора на голямо зло....

 • българин
  24.09.2019 г., 02:15 ч.
  0     0

  Аз не разбрах Рудолф Щайнер приема ли Ариман за зъл Бог - като в зороастризма?

 • Жанет
  06.09.2017 г., 23:19 ч.
  0     0

  Целта на материалното тяло е постоянно усъвършенстване на личното пространство в тясна и непосредствена близост с природата. А водещ в този процес е духът, който чрез мъдростта и опитностите на душата в медитация свързва дух, душа и тяло в едно. Механизмите за това са нашите мисли и чувства. Човекът е съвършена система, когато използва всичките си дадености. Благодаря за времето и вниманието ви, момичета!

 • Жанет
  06.09.2017 г., 23:16 ч.
  0     0

  Китайците имат една поговорка "Преди да започнем да спорим, нека да уточним понятията". Чета диалога между двете момичета в чата, да статията предизвиква размисли и всеки споделя от своята камбанария, преживявания и опитности. И за всеки от нас нашата истина е най-истинска, защото си е наша, преживяна и платена със страдания. С ясното осъзнаване, че и това, което ще кажа тук също е частна истина и въпреки че много рядко се намесвам в чужд диалог, тук ще си го позволя, защото и двете момичета, според мен, държат двете половини на цялата истина. Да, не може без медитация, без размисъл, съзерцание, без спиране на външната дейност, за да увеличим вътрешната скорост на мисълта. Но тук ключът е в мярката. И аз познавам хора с напълно атрофирали от медитация тела и не считам, че са станали по-будни или осъзнати от това. И от друга страна познавам работохолици, които заспиват като трупове след 15-16 часа работа или труд - както искате го наречете. И двете страни са еднакво далеч от истината, според мен. Не може без медитация, но не става и без действие. Човек е Творец, създаден по Божи образ и подобие! Ако спреш напълно да действаш, спираш да твориш. Ако не беше нужно да творим в този материален свят, нямаше да се родим в материално тяло.

 • Мина
  04.09.2017 г., 11:21 ч.
  0     0

  Тази статия ... хм, като че ли не им стига на хората липсата на какъвто и да е душевен комфорт... та сега и да не се стараят да го търсят! Ами, ако не влезеш "в малката стаичка" там, в себе си как ще действаш в света? Ако нямаш вътрешен заряд, откъде ще дойдат силите, идеите, възможността да действаш правилно и разбарането за нещата? От външния, видимия свят ли?

 • Деси
  11.12.2016 г., 00:39 ч.
  2     0

  Осъзнаването е период, който цял живот ще развиваме. Ако някой си мисли, че само с медитация ще постигне осъзнаване още в двадесетата си годишнина... И действието и съзерцанието са ключови за осъзнаването. В момента, в който можем да погледнем и да съчувстваме в дадена ситуация от всичките и непроявени вариации, които са възможни, тогава можем да нарече това осъзнаване. Нещо подобно като да предвидиш всички възможни комбинации в шаха. Успех.

 • Алия Ошова
  10.12.2016 г., 11:30 ч.
  1     0

  Рудолф Щайнер е далеч от духовното просветление и на светлинни години от Петър Дънов - Дънов е истинскят буден духовен учител. Рудолф Щайнер е само един интелектуалец, човек на ума, но не и на духовността! - http://aliya.blog.bg/drugi/2011/01/07/duhovna-vryzka-uchitel-i-uchenici.663495

 • Айлинор
  09.12.2016 г., 19:34 ч.
  0     4

  Бих искала да отбележа според мен една неточност в заглавието. Там би следвало да бъде „Луцифер“, а не „Ариман“. Ако се позадълбочите в статията и познавате поне малко словото на Щайнер, веднага бихте го забелязали.  

 • Nikname
  09.12.2016 г., 15:34 ч.
  1     0

  Не разрах, кой е третият вид?  

 • Алия Ошова
  09.12.2016 г., 14:34 ч.
  0     0

  Зорница Найденова, не знам кого познавате, но определено не познавате процеса на духовното израстване, а още по-малко познавате медитацията! Медитацията е процес на осъзнаване, а осъзнаването е единствената будност.  

  Осъзнаването не е възможно, ако търчиш след желанията и страховете на ума си, а само когато опознаеш себе си!

 • Зорница Найденова
  09.12.2016 г., 09:02 ч.
  9     1

  Алия Ошо, извинявайте, но аз лично познавам такива млади хора, отричащи съвременната "матрица", неспособни да общуват вече с "който и да е", защото толкова "дзен" са станали и толкова съзерцават и медитират, че са се самозабравили, че живеят в общество, сред души, и че трябва за да промениш света към по-добро да се действа, да се общува, да има обмен на енергии! Живеят си в панелката, медитират си, иначе са веган, ама не смеят да хванат гората, щото ще им избяга комфорта нещо... Нищо лично, но може би Вие не познавате такива хора и затова не разбирате статията към кой тип хора е отправена

 • Алия Ошо
  09.12.2016 г., 08:51 ч.
  2     4

  Що за глупост! Няма и не може да има душевен комфорт в  

   

   

   

   

  Сънуването! Истинското духовно усъвършенстване се нарича Осъзнаване - както на вътрешния мир, така и на външния! Да се спреш от непрекъснато действие, от търчане насам натам и да останеш в наблюдение и не означава да спиш, ада си буден и осъзнат. Нарича се медитация! Тя е огънят, който пречиства душата и ума ти!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай