Търси

При силен интерес премина Фестивалът на античното наследство Орел на Дунава

13.06.2016 г.
967
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
При силен интерес премина 12-тото издание на Фестивалът на античното наследство Орел на Дунава, който се проведе край античното селище Нове, близо до Свищов.

Посетителите видяха възстановка на гладиаторски борби и варварски битки, а също имаха възможността да дегустират ястия, приготвени по древноримски рецепти.

Пшеницата е била основният въглехидрат на хората от античността, а системата за съхранение на грудковите растения в земята ги е спасявала от глад през зимата. Това бе отбелязано по време на кулинарното състезание, състояло се в рамките на фестивала, в което участваха групи за възстановки от Италия, Румъния и България. 

Първото място за автентично приготвена храна беше спечелено от групата за възстановки "Примо Италико Романо" от Рим. Ястията са приготвени по запазените рецепти на Марк Гавий Апиций, придворен готвач на император Тиберий. 

Според запазените сведения хората от древния Рим ползвали вино, мед и сини сливи за овкусяване на ястията, а солта са добивали от соковете на ферментирала морска риба, отбелязаха организаторите на конкурса. 

В състава на журито участваха народният представител Евгени Стоев, кметът на Свищов Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет в Свищов д-р Кристиян Кирилов, както и председателят на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов. 

Фестивалът показа пресъздаване на епичната битка между войските на император Домециан и даките, която се е състояла по поречието на Дунав в началото на Първи век, разказа доц. Стоян Проданов от Съвета по туризъм в Свищов. 

По думите му, войната между Римската империя и варварските племена край Дунав е продължила и по времето на управлението на император Траян и тази битка ще бъде пресъздадена в следващото издание на фестивала. 

Реенакторите, включващи се в подобни форуми, са хора, които искат да популяризират историята и миналото, разказа Ясен Божилов от групата "Легио Примо" /групата пресъздава живота на преторианците - тогавашните охранители на императорите/. Той посочи, че групите за възстановки са част и от така наречената екпериментална археология, която показва на практика откритите от археолозите нови артефакти.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12