Потвърдиха съществуването на гравитационни вълни, което е доказателство за изкривяване на времето (ВИДЕО)

12.02.2016 г.
4767
Добавена от: Портал12
6 коментара
Учени доказаха съществуването на гравитационни вълни, което е доказателство за изкривяване на времето и пространството. Съществуването им е предсказано от Айнщайн още преди близо 100 години, но досега конвенционалната наука нямаше нужната апаратура, за да докаже описаното в рамките на Общата теория на относителността.

На специална конференция, организирана от LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) бе обявено, че откритието е станало възможно благодарение на сигнал, засечен при сливането на две черни дупки на 14 септември 2015 г. от два идентичи детектора на LIGO, разположени в Ливингстън, Луйзиана и в Ханфорд, Вашингтон (САЩ).


Всяка от черните дупки има маса приблизително 30 пъти по-голяма от тази на Слънцето, а са с диаметър едва 100 км. всяка. През последната една пета от секундата на сливането, черните дупки са отделили в космоса 50 пъти повече енергия под формата на гравитационни вълни отколкото цялата Вселена е излъчвала към този момент в светлина, радио вълни, рентгенови лъчи и гама лъчи взети заедно.

"Смятам, че Айнщайн щеше да е много щастлив", заяви Габриела Гонзалес от Louisiana State University, която е говорител на LIGO. Великият физик за първи път обявява своята Обща теория на относителността през 1915 г., която е общоприетият в съвременната физика възглед за характера на гравитацията. Теорията обединява специалната теория на относителността с нютоновия закон за всеобщото привличане и описва гравитацията като геометрично свойство на време-пространството.

"За първи път Вселената ни говори чрез гравитационни вълни. Досега бяхме глухи", заяви Дейвид Райце, изпълнителен директор на LIGO. Според експерти откритието е едно от най-важните научни постижения, сравними с откриването на структурата на ДНК. Мнението беше потвърдено и от Стивън Хокинг, който е експерт по черните дупки. Пред BBC News той заяви, че новината е историческа.

Вече доказаната теория на Айнщайн би могла да се отъждестви с кръговете във водата, образувани след хвърляне на камъче, или с мрежа, в която е поставена тежест, като мрежата е модел на пространство-времето.
Свързани публикации

18.12.2015 г.
20007

Учени обявиха първи доказателства за изкривяване на време-пространството

Изследователите са регистрирали усукване на тъкънта на пространството и времето, чрез данни анализирани на база рентгенови лъчи идващи от диск с отломки на звезда, завихрена около черната дупка H1743-322
Коментари: 6
 • Симеон Николов
  15.02.2016 г., 12:46 ч.
  1     0

  В двете обсерватории - във Вашингтон и Луйзиана е наблюдаван ефект на разтягане или свиване, заради което можем да сме мноого горди и по-малко мързеливи

 • Стоян
  15.02.2016 г., 10:56 ч.
  3     0

  Експериментът е уникален и чакан от много години. Известно е, че Айнщайн предскава съществуването (всъщност има такива хипотези преди Айнщайн) на гравитационни вълни, но така и не доживява, за да види резултата от теорията си. Интересно е как са детектирани вълните. Както знаем, при взаимодействието на два достатъчно масивни астрофизични обекта, се оформят или създават гравитационни вълни, които карат останалите обекти в околното пространство-време да се разтягат и свиват. Това става и със Земята при всеки един такъв просцес на масивни обекти.

 • Vortex Иванов
  13.02.2016 г., 21:50 ч.
  3     0

  ами това е нещо, което повечето хора не ги "грее" в ежедневието, не ги засяга пряко. Хората ги вълнува "дали се храня правилно, дали се познавам, търся себе си, търся..." все неща свързани със Себе си - Аз

 • Tanya Borisova
  13.02.2016 г., 17:48 ч.
  2     0

  Явно хората не осъзнавате какво всъщност е откритието,най-важното от много време насам!Жалко..

 • Живко
  12.02.2016 г., 17:09 ч.
  2     0

  Bravo...setiha se

 • Пламен Петков
  12.02.2016 г., 10:22 ч.
  6     0

  Както всички гении от близкото минало, Айнщайн ще бъде признат от "големите" учени посмъртно... Все пак събитието е крачка напред...

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12