Търси

Постът следва да е акт на осмислен и духовен процес, водещ до смирение на душата

16.11.2018 г.
9468
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Постът е акт на дълбоко осмислен и духовен процес, който надхвърля далеч простото ограничаване на храни. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата.
Коледните пости не само, че дават възможност човек да прочисти тялото си, но спомагат той да забрави лошите мисли, да прости на враговете си и на самия себе си. Той трябва да остави всичко лошо зад гърба си и да започне на чисто. Ако има някакви морални дългове към околните, постът е време за тяхното тихо и смирено разплащане.

Учителят Петър Дънов съветва да заменим забранените храни с възвишени мисли и да почерпим енергия от тях. Така ние освен на физическо ниво, ще се почистим и духовно.
Молитвата по време поста е много важна част от него, защото именно когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.
 
За какво ни подготвя Коледният пост?
Учителят казва в своите беседи:
 “Някои постят, за да си изкупят греховете. С пост грехове не се прощават, нито изкупват; постът е само за усилване”.  
Тук се открива и отговорът на въпроса.Коледните пости дават възможност на душата за вътрешно израстване, обновление и развитие по спирала на Вселената, тъй като Рождество Христово е преди всичко космическо събитие. Роденият младенец в Коледната нощ носи топлина, светлина и живот за света. Събитието има и своя мистичен смисъл, зaщoтo Иcyc, ĸaтo пpинцип нa бoжecтвeнa oбич и cвeтлинa, тpябвa дa ce poди във вcяĸa чoвeшĸa дyшa и да поеме пътя към човекоставането в неговия дълбок смисъл, последвано от Възнесението на духовно устремената човешка душа.

Ето защо e изĸлючитeлнo вaжно хората дa ocъзнaят цялaтa знaчимocт нa Рождество и дa гo изживeят дълбоко и пълноценно. А зaтoвa e нyжнo пpeдвapитeлнo дa зaпoчнaт пpoдължитeлнaтa пoдгoтoвĸa зa пpaзниĸa, която дава Коледният пост!
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12