Търси

Поредният пример за възраждане: Балетът Спящата красавица оживя в читалището на село Марян!

26.08.2016 г.
1416
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Балетът “Спящата красавица” оживя в читалището на село Марян. За 6-та поредна година през месец август Балетна Академия Марян се проведе в читалищата на село Марян и село Руховци в красивия Еленски балкан.  В академията взеха участие 35 деца от София, Варна, Бургас, Велико Тъново, Пловдив, Елена, Димитровград, Русе , както и участници от Италия и САЩ.

Детски смях, тренировки под звуците на класическата музика огласиха прашните селски улици, които потънаха в спомените от миналото.

Примабалерината Диляна Никифорова, която е една от най-ярките звезди на съвременния балет е приела за своя мисия да обучава младите таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет.

Пред Портал12 тя заяви:

За мен е много важно, че както Академията, така и събитията се провеждат тук в Еленския балкан, където са моите корени. Красивата природа, досега с миналото, отваря сетивата на нашите ученици и ги откъсва напълно от тяхното ежедневие. Това определено им дава възможност да се потопят в балета и неговата магия. Не с по-малко значение е това, че местните хора, ни чакат всяка година и ние ги потапяме поне за миг в една друга реалност, която прави отруденото ежедневие, по-лесно.

Диляна Никифорова


Академията завърши с два спектакъла на балета „Спящата Красавица“ по музика на П.Чайковски и хореография по М.Петипа с постановъчен екип на Балетна Академия Марян в село Марян и в град Елена. Спектакълът включи съвместни изпълнения на децата, участвали в академията и тези на професионалните балетни артисти-гости на академията.След събитието , Диляна Никифорова благодари на всички, които подкрепиха академията и сподели с нас, че искрено се надява и други творци да последват примера и да виждаме все повече артисти да обръщат поглед към българските села и корените ни, за да предават импулса и на следващото поколение.

Никола Никифоров

Снимки спектакъл: Илия Иванов
Снимки Диляна Никифорова:Иван Аврамов
 

Свързани публикации

Диляна Никифорова
19.01.2016 г.
3493
4

Примабалерината Диляна Никифорова: На сцената или в живота няма малки или големи роли!

През последните години се наблюдава една обща тенденция на засилващ се интерес във всички сфери на изкуството. Разговаряме с примабалерината Диляна Никифорова, която е не само една от най-ярките звезди на съвременния балет, но и е човек приел изкуството за своя мисия в живота.
 
 
 
 
 
 
Виж повече
обновена църква
15.05.2016 г.
1269
1

Вътрешният усет да работиш и даряваш за България е въпрос на ценностно разбиране

Днес са малко хората, които правят това в същия мащаб и със същото вътрешно усещане, че щом си получил много, трябва и много да дадеш не на близките си, не на познатите си, но и на родина си, която те е закърмила и очаква и твоя дан в пътя на развитието
Виж повече
Коментари 1
  • Елвира Симеон
    31.08.2016 г. 20:50
    :N:L Балет на село! Каква красота, каква инициатива, достойна за пример! Истинска жена! :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12