Търси

Походът по поклонническия път „Рилският Чудотворец“ стартира на 1 август

26.07.2017 г.
1731
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Предстои за осма поредна година да се състои преходът по поклонническия път „Рилският Чудотворец“ - известен още като Българският път - Камино.По време на него се изминава пеша разстоянието от София до Рилския манастир. Организатори са Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Столична община и храм „Св. София – Премъдрост Божия“.
 
Преходът започва на 1 август в 9:00 часа от столичния храм „Св. София” с литийно шествие, начело с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски. Втората спирка на поклонниците е ротондата „Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. мощите на св. Йоан Рилски са пренесени в Рилския манастир. Преходът завършва на 6 август, когато поклонниците ще вземат участие в св. Литургия за празника Преображение Господне в Рилската света обител. Маршрутът от София до Рилския манастир преминава през три планини – Витоша, Рила и Верила.
 
Нощува се всяка вечер на различно място – х. "Планинарска песен" (Витоша), с. Ярлово, местността Цари Мали град, хижа “Рилски езера” и Рилския манастир. Ръководител на групата, тръгваща от София, както и инициатор на проекта е доц. д-р Павел Павлов, който споделя:
 
“По-важно е участието и това е смисълът на подобни молитвени шествия – да се включват повече хора в различните точки, в който се провежда богослужение. Малцина могат да извървяват целия път или да отделят толкова много време. С увеличаването на самия път като километри, се дава възможност на хора от различни краища на България да стават съпричастни на почитта към св. Йоан Рилски, защото това е най-важното. Основната цел е прославата на св. Йоан Рилски и удължаване празнуването на паметта му, защото имаме негови пазници и през юли и през август и така се опитваме да припомним на българина кой е Рилският Чудотворец и какво е неговото значение за България.”
 
Както през последните две години, към поклонниците, които тръгват от София на 1 август, и този път ще се присъедини групата, която тръгва в края на м. юли от Велико Търново. Великотърновската група ще извърви пеша пътя от Търново до Никопол и от Черепишкия манастир до София. В Никопол ще бъде отслужено бдение по случай празника на св. Пантелеймон, св. Седмочисленици и Успението на св. Климент Охридски. В София групата ще се присъедини към софийските поклонници и заедно с тях ще продължи към Рилския манастир.
 
Тази година за първи път ще има група поклонници, които ще изминат пътя с велосипеди. Те ще тръгнат от Велико Търново за Никопол и ще се движат паралелно с пешеходната поклонническа група. Стремежът на организаторите е велопоходът да се превърне в традиция, защото така хората ще имат още една алтернатива за участие в прехода.
 
Маршрутът от София до Рилския манастир е част от целия път, който през 1469 г. са изминали мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, така както Владислав Граматик го описва в „Разказа за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски“. Маршрутът на мощите, за който дава сведение писателят, е Велико Търново – Никопол – Враца - Искърското дефиле – София - Рилски манастир.
 
Цел на организаторите е през 2019 г., когато предстои честването на 550 г. от пренасянето на мощите на Рилския светец, да бъде изминат целият маршрут от Велико Търново до Рилския манастир.

Информация и подробности относно възможността за включване в поклонническия поход може да намерите на фейсбук страницата създадена за маршрута
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12