По какво се различава ученикът по пътя на духовното? (ВИДЕО)

01.08.2020 г.
8378
Добавена от: Борислав Борисов
Който е въвлечен в света, не е ученик. Ученикът ражда хармония в себе си, а не я търси от другите.

Ученикът знае, че любовта към Истината го освобождава от борбата за оцеляване. Т.е. той не спада към това съзнание, което се бори за оцеляване. Учителя казва: "Един човек, който се бори за оцеляване, не може да ми бъде ученик".

Ученикът никога не допуска лошите мисли и чувства на хората в себе си. Ученик е този, който е надминал ума и сърцето си. Казано по друг начин - заживял е в душата си и в своя дух, тъй като умът е сянка на духа, сърцето е сянка на душата.

Ученикът всякога съхранява Любовта, защото знае, че само чрез нея възприема Бога правилно.

В смирението на ученика е скрит силен огън. Ученикът живее в потока на Бога. Той е сключил свещен съюз с Тишината.

Ученикът всякога избягва злословия и многословия. Ученикът много бди над думите, вършителите на кармата. Ученикът има в себе си светещо мълчание- н епросто онова мълчание на рибата, а светещо мълчание.

За ученика не съществуват никакви събития, никакъв свят - съществува само неговият подход. Ученикът е владетел на себе си и затова обстоятелствата не го владеят.

Учникът осъзнава, че Любовта е него е действие на Бога. Ученикът познава Свещеното Слово и Свещеното Слово го познава.

из лекция на Елеазар Хараш, октомври 2011г.

Изгледайте видеото: ПОТЪНКОСТИ В ДУХОВНОТО УЧЕНИЕ:
 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...

Спонсори на Портал12