Търси

Плевенската филхармония открива новия си творчески сезон с мотото 'Обичам българската музика'

22.08.2016 г.
907
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Плевенската филхармония открива новия си творчески сезон под мотото "Обичам българската музика", съобщиха от музикалния институт.

Първият концерт на 10 септември е посветен на 75-годишнината от рождението на изтъкнатия български композитор и педагог проф. Михаил Пеков. Ще бъде представен концерта му за две цигулки и струнен оркестър, написан през 1981 година. Програмата привлича с още български творби - "Лятна сюита /"Зидарска"/ за цигулка и струнен оркестър от Стефан Драгостинов - посветена на големия български композитор Марин Големинов, и "Три тихи симфонии за пиано и струнен оркестър" от Георги Арнаудов.

За солисти са поканени обичани от публиката млади цигулари, носители на отличия от международни конкурси. Яна Зеленогорска е израснала и се е формирала като инструменталист в Плевен, а Санжар Сапаев е роден в Узбекистан, но има поредица от концерти в Плевен.
Предходната му изява с Плевенската филхармония премина в София и в Плевен с голям успех под диригентството на Йордан Камджалов, тъй като цигуларят е лауреат на неговата фондация. 

Плевенските симфоници ще бъдат ръководени на 10 септември от своя главен диригент - Деян Павлов. Откриването на сезона е предвидено в съботен ден, за да е удобно на меломаните и от други градове да посетят събитието. Началото е от 19.00 ч. в зала "Катя Попова". 
Коментари 2
  • Дойчинов
    24.08.2016 г. 10:43
    Интерпретация на творчеството е нужна, както казва маестро Камджалов
  • Божинов
    23.08.2016 г. 16:42
    Творчество му е майката

Коментари:

Спонсори на Портал 12