Търси

Планински спасители качиха на Мусала младо обездвижено момче, за да види залеза (СНИМКИ)

10.03.2016 г.
8059
8
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Планински спасители от ПСС качиха на Мусала младо обездвижено момче, за да види залеза на слънцето. По този начин те сбъдват една мечта!

Ето и показателната история за груповите усилия, довели до това добро дело:
"На 8-и Март успешно бе реализирана идеята на едно младо момче да види залеза от връх Мусала, въпреки инвалидната количка, с която му се налага да се придвижва. Влади е обездвижен след инцидент преди 15 години, но не спира да живее активно и да дава пример за силата на човешкия дух. Планинска Спасителна Служба с радост се включи, за да помогне логистично и технически.

мисия Рила - Мусала

Точно в 8:00 бяхме строени пред долна станция на кабинка, където ни чакаше екипа на Бороспорт. След малка организация, за която по-късно щяхме да разберем, че е била недостатъчна в 8:15 пътувахме нагоре. В продължение на няколко минути се редуваха слънце, мъгла и облаци, за да може в 8:45 да пристигнем на горна станция, където да се любуваме на страхотно време и неописуеми гледки към Боровец, Искър и Мусала.

Там бяхме посрещнати от Пепи Терзийски, който за отрицателно време успя да вкара ред в нашите редици и да поемем нагоре към целта. За мое щастие аз бях разпределен в служебната машина на ПСС и се повозих до заслон Ледено езеро, за разлика от останалите 16 човека от групата, които също се возиха, но хванати за едно въже вързано за нея. Някъде около 10:40, след няколко затъвания на машината и безупречно управление от страна на Константин (Коце), пристигнахме максималната височина, до която успяхме да се качим с машината, а именно 200метра под заслон Ледено езеро.  Последва бързо разтоварване, последни инструкции от Пепи Терзийски и голямото приключение във физически смисъл. За около един час успяхме да направим първите осигуровки и да придвижим Влади до заслона.

Влади Мусала

В 13:00 след 10 минутна почивка и проверка на състоянието на Влади, поехме нагоре. Тук имаше няколко основни фигури. Захари Недялков, който беше главния двигател на акиа-та, даващ страшно ценни съвети, раздаващ се физически до последно и готов да пожертва всичко в името на каузата. Милен Братанов, който отговаряше за сигурността на всички ни, Ангел Григорчев и Иван Димитров – отговарящи за стабилността на носилката и положението на Влади в нея, както и още около 10 спомагателни двигатели в лицето на ПСС отговарящи за цялостното логистично придвижване.
След серия от доста страшни повдигания на носилката над оголени камъни, почти 90 градусов наклон в края на трасето и редувания на въжета в 15:00 се озовахме на върха. Прекарахме 15 емоционални минути, през които нямаше човек, на когото да не виждаме усмивка на лицето през сълзи от щастие в очите.

В 15:20 поехме обратния път. За наше щастие успяхме за един час да бъдем отново при заслона. Последва финално проверяване на състоянието на Влади, след което най-приятната част за повечето от участниците. Имахме удоволствието да покараме ски по пресен, неотъпкан сняг в продължение на няколко стотин метра, от където отново се натоварихме на машината на ПСС.

мусала Влади инвалид

За наша голяма изненада домакините ни от  Бороспорт бяха оставили няколко кабини за нас и дежурни на лифта, така че успяхме да си спестим едно дълго прибиране. Вярно щеше да е много красиво, но и на прага на нашите сили.

В 18:00 успяхме да слезем на долна станция на лифта, където бяхме посрещнати от екипа на Бороспорт и спортния директор. Обща снимка с всички и един незабравим ден от историята на нашия живот.

Благодарности на абсолютно всички, които застанаха зад идеята и помогнаха за нейната реализация- Бороспорт, НП Рила, ПСС, Захари Недялков, метеоролозите от връх Мусала и всички анонимни доброволци с големи сърца.

Свързани публикации

Научни открития 2015 | снимка: Shuuterstock
30.12.2015 г.
4607

12 забележителни научни открития през 2015, върху които трябва да се замислим

Представяме ви 12 забележителни научни открития през 2015-а година, върху всяко от които е добре да се замислим за хода на еволюцията, за научните открития и за мясотото на човека във Вселената
Виж повече
Тиоти Алън - фотограф | © снимка: Портал12
26.01.2016 г.
1778
2

Тимоти Алън: Хората в планините на България живеят доста скромно, но имат невероятно свободен живот (ИНТЕРВЮ)

С красивите си фотографии от Родопите, от мъжкото хоро в Калофер, от портретите на възрастни и мъдри българи, той вдъхновява хиляди хора. Световноизвестният фотограф е запечатал с камерата си кадри на истинските места и хора в различни краища по света
Виж повече
Орфей - Орфически мистерии - лекция | снимка: Shutterstock
16.02.2016 г.
1893
3

Дискусия за Орфей и сребърната нишка на българската мъдрост ще се проведе днес в София

Понякога, в тишината на вътрешно умиротворение, чуваме сякаш забравен глас от дълбините на нашето сърце – свещена музика, звучаща от Арфата на Орфей
Виж повече
Коментари 8
 • Александър
  10.05.2016 г. 17:04
  Браво на момчетата, наскоро гледах как по подобен начин беше качен на върха на света, на самият Еверест мъж с два ампутирани под колената и с протези на двата крака.:N:N:N:):):):):)
 • Светла
  07.05.2016 г. 23:26
  Героизъм,не толкова като постижение,а като човечност!Тук мярка няма,тя е в душите и сърцата!Все още има надежда за тази държава!!:V:N
 • Христо Златанов
  12.03.2016 г. 20:46
  Браво!Много вълнуващо и неповторимо за всички,най вече за момчето
 • Аз
  11.03.2016 г. 23:26
  ...Поклон, скали, води! Поклон, ели гигантски! Вам, бездни, висоти! Вам, гледки великански!... Поклон на хората от ПСС, и пожелания, по-често да теглят шейните нагоре към върховете!
 • Искра Ковачева
  11.03.2016 г. 16:17
  Четях, чувствах,радвах се заедно с вас мъжки момчета! Бог с вами!

Коментари:

Спонсори на Портал 12