Търси

Планината може да ни трансформира ако подходим към нея с Чистота

05.08.2019 г.
8270
2
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Рила не е дестинация, не е атракция, не е Паневритмия, не е екскурзия.

Рила и 7-те Рилски езера са свещено място, енергиен център.., който зарежда не само България, но е свързан с енергийната решетка на цялата Планета. Това задължава всеки един от нас да изключително отговорен в действията, думите и дори мислите си спрямо Нея.
Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов) казва за Рила:
Съвременните хора търсят удоволствия, разнообразие по кина, по театри... Планината дава на човека, а не взима от него. Тя го учи на безкористие. Един закон има в Природата, закон на единство, една мярка — единицата, една причина — Първопричината. Рила e врата към Агарта на нещата. В закона на единството е и законът на множеството. В единицата мярка се включват всички останали мерки. В Първата Причина се крият всички причини.
Именно поради тази Първа Причина, подходът към планината и Рила трябва да е много чист, защото Планината обича чистотата и само в нея може да я чуем и разберем. Планината може да ни трансформира, само ако подходим към нея именно с вътрешна и външна чистота.

Последните години за съжаление показват, че подхождаме към нея точно обратното. Цапаме я с нашите нисши страсти и мисли, подхождаме с нея като с поредното забавление или като средство, което може стремглаво да ни изстреля по пътя към Духовността, без да се съобразяваме с нейните неписани правила и тайнства. Лягаме безцеремонно в нейните обятия, нагазваме в нейните покои без нужната чистота, както физическа, така и на ума и на сърцето.
Всяка изминала година, сякаш вместо с по-голямо смирение и дълбочина, ние я натоварваме все повече с нашите дребни човешки страсти - битови, патриотични, полу-духовни и т.н.
Рила се задъхва, опитва се да трансформира и преработва цялото наше невежество и егоизъм. Но въпросът е - докога?

Докога и светлите същества обитаващи тази свещенна планина ще са там, за да работят и да ни помагат? Сигналите, че нещо не е наред, са повече от ясни и стават все по-силни.
Най-видим в момента е сигналът при заблатяването на Първото от седемте Рилски езера Долното езеро - Махарзи . Именно това езеро, отговаря в нашия организъм на т.нар. 1-ва чакра. То излъчва енергия, която дава сили не само на българите, но и на всеки човек на планетата, да изтърпи изпитанията, несгодите и страданията. То е информационна банка на Земята и съдържа цялата информация на човечеството от неговото зараждане до сега. Макар от няколко години шепа доброволци от Бялото братство да почистват (механично) езерото, процесът сякаш е необратим и причините за него съвсем не се свеждат само до обозримата видима част на екологичния проблем.
Хора, идващи в Рила от години, казват, че вибрациите на планината сякаш се променят и резонират с тези на хората, които я посещават. Спрямо техните мисли, Планината отвръща със съответната енергия, която разпръсква.

Време е да поспрем, да запазим тишина и да си зададем вътрешно въпросите:
 •  Как отиваме в Рила - тихо и скромно или удобно и разточително?
 •  Какво направихме, за да заслужим нейните обятия?
 •  Какво търсим когато дойдем тук и какво искаме да оставим?
 •  Как работим по време на престоя си, за благото на планината и съществата в нея?
Време е Рила отново да стане място, в което да идваме тихо, скромно и за малко. Защото независимо дали го осъзнаваме или не, Рила е място в което е позволено на пребиваваме, само ако сме постигнали вътрешната и външна чистота. Другото е невежество, егоизъм и човешки желания…
Накрая завършваме с мисли на Учителя, който с пример е показвал как се пребивава и работи в Рила и ни е оставил своя завет в Словото:
 • Ходенето на планината е поклонение, свещенодействие.
 • Ние сме дошли тук в планината на 2230 метра, за да се освободим малко от своите обикновени мисли, както и от тия на останалите хора. В ниските места, където живеят много хора и животни, въздухът е пълен с обикновени, нисши мисли, от които трябва да се освободим, за да възприемем чистите Божествени мисли.
 • Сега вие сте дошли на планината да научите нещо. Тук вие сте на училище. Училището е само за ония, които мислят правилно, а които не мислят право, да си вървят. Селището на учениците тук е Школа.
 • Тук, на планината, се изучава свещената наука на всички времена. Тук ние се учим да не се боим от резките промени на времето, от бурите и стихиите, а да ги обикнем.
 • Трябва да знаете всички, че тук, на планината, ви предстои важна задача. Тук имаме да свършим важна работа. Тези, които са ви довели тук, са ви дали задачи.
 • Духовната атмосфера на планината е чиста и там човек по-лесно се свързва с възвишените същества. Ученикът трябва да влиза в нейния свещен храм и да я обикне. Тук, на планината, в човека се влива повече жизнена енергия – прана.
 • Планината е място за повдигане на мисълта, за размишление, за проява на любовта, за молитва. Тези места са за онези, които мислят за Бога. Онези от вас, които сте напреднали, молете се непрестанно.
 • Отивайте на Молитвения връх и се учете да се молите за най-важното през деня – да вършите Волята Божия. Като се изкачвате на върховете и където ходите, ще се молите.
 
Какво е Чистотата?
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 2
 • УХУ
  13.08.2019 г. 10:56
  :(Рила планина, входа към Агарта е само за подготвените ! Вишите същества които обитават там няма да допуснат неподготвените, защото не е дошло тяхното време. Мнозина са званите, малцина са призваните. Така стоят нещата за Хималаите, Рила и сърцето на Стара Планина.Учението което ни дава нашия Учител се събира само в една дума- ЧИСТОТА- !!!
 • Геро
  06.08.2019 г. 23:18
  Преди 30 години, когато ходех на 7-те езера ми настръхваха космите по ръцете. Осещаше се присъствие. За съжаление , отдавна съществата ги няма там. https://www.outdoors.org/skills-leadership/leave-no-trace - прекрасна програма , от която можем да се поучим.

Коментари:

Спонсори на Портал 12