Търси

Петър Димков: Вътрешната чистота е най-важна за човек

04.10.2017 г.
6839
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В историята на нашия народ започнала от незапомнени времена съществува една духовна приемственост. Всяко събитие, личност е имало своя езотеричен смисъл, което винаги е усещано от онези, които са постигнали “единението си с цялостния космичен Човек”. На този ден - 4 октомври 1981 г. ни напуска големият народен лечител Петър Димков, който остави светла пътека за народа ни. Тя продължава да стои пред нас и всеки тръгнал по нея ще разбере, че здравето е вътрешно състояние на Духа и че Вярата е основата на нашето здраве. Петър Димков бе истински народен лечител - безсребърник, който не се изявяваше като проводник на здраве, а учеше как всеки човек може да бъде сам лечител на себе си следвайки природните закони на Земята и духовни закони на Вселената.

В своята книга “Слънчевият човек” - спомени за Петър Димков, Невяна Керемедчиева пише:

“Всяко човешко добро дело има своите основи и бъдещо съществуване и че тук и сега - чрез човека се концентрират силни и чисти сътворяващи енергии. Как би се описал животът на Петър Димков - Постоянно сътворяване на здраве на човека и лична отговорна мисия за бъдещето на народа ни.”

Предлагаме ви разговор с народния лечител Петър Димков за ценностите в живота
 
Въпрос: Човек разполага ли с критерии да разпознава кое е справедливо, кое не?
Петър Димков: А защо има сърце. Човешкото сърце е тъй чувствително към неправдата, че тази чувствителност можем да определим към най-важното човешко качество. Всяка несправедлива постъпка събужда у човека съзнание за това. Друг въпрос е, че той не всякога иска да зачете това съзнание. Чувството за справедливост – това е чувството за живот и присъствие на тази земя. Трябва да вярваме в него.

Подразбирате, че добродетелите разхубавяват човека?
Одухотворяват го. Едно лице е красиво не само по себе си, а като отражение на душата. Народът казва: „Изписано му е на лицето.” Това е много мъдро.

Очевидно Вие давате преднина на духовната красота пред физическата?!
Красотата е винаги духовна. Произлиза от духа.

Коя добродетел цените най-високо?
Благородството и самопожертвователността. Те са свързани. Който е готов да се раздава за щастието на другите, той е благороден. И обратно – благородният е готов винаги да се раздава за другите! Това е добродетелта, която „съответства” на човека и на обществото, условие за хармония между тях.

А кой порок презирате най-вече?
Алчността, защото противоречи на онова, което обединява хората и ги събира в общество. Алчността „изяжда” човека най-напред, и то тъкмо когато той си въобразява, че е успял да „изяде” в лакомията си другите. Такава е изобщо „философията” на пороците – злото, което причиняват на околните, е зло преди всичко за опорочения.

Коя страст е най-много за окайване?
Скъперничеството! Скъперникът е човек без нищо човешко.

Коя човешка слабост сте склонен да извините?
Поначало всички. С това не казвам, че признавам слабостите и че освобождавам човека от дълга да се бори с тях. Защото тази борба изразява и и страмежа към усъвършенстване. Но все пак – коя слабост извинявам най-вече? Доверчивостта. Не доверието, което предполага приятелство, а доверчивостта. Често последствията от нея са жалки.

P Dimkov1

Коя черта на българина Ви допада особено?
Добротата му, доброто сърце на българина.

А коя черта у българина не харесвате?
Шмекерлъка.
  
Коя човешка гримаса Ви харесва най-много?
Усмивката.

А изразът на тъга?
Ако изразява промисъл или красота, както това бива най-често – тогава да. Не е присъщо на човека да бъде тъжен. Животът е радост сам по себе си.

А кой жест?
На ръката, която подава.

А онази, която поема?
Ако изразява благодарност.

Кое природно явление Ви впечатлява най-силно?
Бурята. Тя е като великденско чистене в природата. Всичко освежава. Връхлетява и отминава. Има над какво да размисли човек.

Коя местност в България харесвате най-много и смятате за най-красива?
Местността Папазгьол в Гоцеделчевско. Чудесен кът. Рай.

P Dimkov 2

Кое е любимото ви цвете?
Розата. Царицата на цветята.

А коя билка?
Лайката. Защото помага във всекидневните грижи. Има и по-лечебни от нея, и с по-чудодейни действия, а лайката е винаги под ръка. Скромна билка.

Кой е любимият Ви плод?
Черешата. Тя пречиства кръвта, подмладява. Ябълката – тя е плод-градина. Не случайно присъства в Библията.

Ако започнете живота си отново, какво бихте променили в него?
Бих се стремил да бъда повече полезен на хората, защото само това дава смисъл на всеки живот.

Какви са условията на дълголетието според Вас?
Възможност за всекидневен равномерен труд. Неуморен, но не и преуморителен! Всеки ден. Съзнание за полезност и нужност на този труд. Светли и човечни мисли и помисли. Лошата мисъл състарява и убива.
 
Петър Димков има своеобразно разбиране за живота в напреднала възраст. „Искам да живея, докато съм полезен и мога да се трудя…Никой не е остарял, преди да е загубил интереса си към живота и отзивчивостта на сърцето си”, заявява категорично народният лечител.

 
12 мисли на Петър Димков за дълголетен и осъзнат живот:
 
1.Не яж месо;
2.Пий много мляко;
3.След обяд и вечеря почивай от 10 до 25 минути;
4.Спи до 10 часа в денонощието;
5.Дръж прозореца отворен, когато времето позволява това;
6.Не пуши;
7.Не употребявай алкохол и възбудителни средства;
8.Избягвай леността. Да не се работи, това е първата крачка към гроба;
9.Пази морала;
10.Пази се особено да не се ядосваш.
11.Бездействието уморява повече и от най-тежкия труд.
12.Най-важна за човек е вътрешната чистота. Вътрешната чистота, това най-първо е мисълта. Мисълта е основа на всичко и най-велика сила.
 
Използвани материали от „Лечителят Димков”, Николай Антонов, издателство „Христо Г. Данов”, Пловдив 1987 г. и Петър Димков, „Българска народна медицина”, издателство на БАН, том 1;
Снимки: petardimkov.com;

Свързани публикации

Петър Димков
20.12.2015 г.
2163

129 години от рождението на лечителя и будителя Петър Димков

Освен лечител, написал хиляди рецепти за здраве и помогнал на много българи
напълно безплатно да се преборят със заболяванията си, той е първият, който разработва ирисовата диагностика у нас. Петър Димков твърди, че неговият духовен водач е Лев Толстой. Димков е последовател на Беинса Дуно
Виж повече
Петър Димков
21.03.2017 г.
1236
1

Концерт ще отбележи 130 годишнината от рождението на будителят-лечител Петър Димков (ПОКАНА)

Лектор по време на събитието ще бъде д-р Петър Димков - внук на лечителя, а в концерта ще вземат участие Джорджия Николова, хор Дъга, солисти от представителния духов оркестър на военно-въздушните сили - Пловдив, както и мъжкия камерен ансамбъл Vox Orphikus.
Виж повече
Коментари 2
  • Elmira Dimitrova
    05.10.2017 г. 22:58
    ""Алчността „изяжда” човека най-напред, и то тъкмо когато той си въобразява, че е успял да „изяде” в лакомията си другите. Такава е изобщо „философията” на пороците – злото, което причиняват на околните, е зло преди всичко за опорочения."""
  • Христина Въчева
    04.10.2017 г. 22:34
    Велика личност!

Коментари:

Спонсори на Портал 12