Търси

Откъде идва вечната тревожност на човешкият мозък? (ВИДЕО)

20.04.2017 г.
2394
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Тимен Тимен - "Защо е толкова скъпоценен човешкият мозък", част от лекция, държана в Пловдив, Април 2017

"Човешкият мозък е последният мозък в еволюцията. Това обяснява и защо е създадено понятието за Бога, но всъщност какво означава това? Щом си последният мозък в еволюцията, над тебе няма мозък, който да те потиска. Над тебе няма обаче и мозък, който да ти придава форма и да ти придава сигурност. Оттук идва вечната тревожност на човешкият мозък, вечното безпокойство, което ражда стресовете и болестите, обаче то ражда и творчеството, и вдъхновението.

Това, че човешкият мозък е последен в еволюцията значи, че той е най-скъпоценното нещо и даже понятието за Бог и идеята за Бог е създадена в желанието си, макар и безкрайно далече, да получим един мозък, който ще може да ни похлупва. Който ще може да ни дава сигурност, както детето има нужда от сигурност от родителя. Разбирате ли? Ето, това е направило в нас възможно познанието и духът на свободата, защото човешкият мозък е последен в еволюцията. Аз вярвам в Бог, но винаги съм си казвал, че Бог трябва да се появи накрая в нашето търсене, накрая на изследването, за да не ни ограничава, защото ние сме свободни.

Знаете ли защо Хамлет от един датски принц се превърна в пиеса? Първата реакция на всеки принц е като убият баща му да отмъсти и ако той беше веднага отмъстил нямаше да има пиеса „Хамлет“, нямаше да бъде изобщо известен. Той щеше да бъде един обикновен датски принц, който не се е колебаел. А какво е колебанието? При компютрите машината изчислява от 1 до 0, от 0 до 1, т.е. машината може ли изведнъж да се откаже от 1 и от 0 и да започне да се колебае?

Това е човешкият феномен! Той е роден от колебанието между „да“ и „не“. Колебанието ражда въпросително. Въпросителното ражда тревожност. А от друга страна въпросителното ражда този дух на свобода, който е създал и самите компютри.

 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12