Търси

Откритите на Антарктида останки от динозаври могат да решат някои от големите мистерии на Земята

06.05.2016 г.
1573
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
При експедиция в Антарктида група изследователи от няколко държави откриха повече от един тон вкаменелости и останки от динозаври, съобщава ABC News. Откритите на Антарктида останки от динозаври могат да решат големите мистерии на Земята

Съгласно оценките на специалистите възрастта на някои от находките е на около 71 млн. години. Сред намерените древни артефакти са включително вкаменелости от рептилий. „Намерени са останки на такива видове като плезиозаври и мезозаври – морски влечуги, известни от филмите за Юрския период“, разказа доктор Стив Солсбъри от Университета в щата Куинсленд. Учените са се натъкнали и на вкаменелости от птици, които са обитавали Земята в края на Меловия период. 

Преди милиони години Антарктида е била част от суперконтинента Гондвана, който всъщност е бил топъл и изобилстващ на живот. Благодарение на континенталния дрейф, Антарктида се измества се измества на юг към сегашният полюс и сега там са погребани под лед и сняг безброй останки и вкаменелости от този праисторически период.

динозаври на Антарктида

Експедицията, която се финансира от Националната научна фондация е използвала ледоразбивач и хеликоптери, за да достигне до иначе недостъпни места като островът Джеймс Пок и други острови в близост до него, някои от малкото места в Антарктида, където носещите скали могат да бъдат лесно достъпни за изследване. 

"99% от Антарктида е покрита с постоянен лед. Търсим вкаменелости на праисторически животни, които са живели в Антарктика в самия край на ерата на динозаврите, за да можем да научим повече за тяхното разрушителното измиране" заяви Матю Ламана, палеонтолог и помощник-куратор в Музея Карнеги.

Геолозите се надяват да получат информация за периодът от около 66 млн. години назад и дали на Земята се е разиграла кардинална промяна в хабитата, която няма нищо общо с последователната еволюция, налагана от конвенционалните науки през последните години. Те търсят и доказателства за удар от астероид, като най-вероятна причина за глобалното измиране на динозаврите.

Свързани публикации

НЛО 2016
11.01.2016 г.
5441
1

Норвежки учени заснеха НЛО в Антарктида (ВИДЕО)

През 2013 г., доказателства за извънземни активности бяха открити в Антарктика, благодарение на Google Earth. На придобилите в начуните среди широка известност снимки можеха ясно да се видят два големи входа към някаква база или друг обект, погребан в леда
Виж повече
Северен полюс - планета Земя - влияние на Луната
14.04.2016 г.
4800
1

Учени отчетоха драматично преместване на Северния полюс към Великобритания

Индийският субконтинент и Каспийско море, например, губят огромни количества вода, което избутва оста на изток. Учените са използвали данни от сателита GRACE, за да разберат каква е взаимовръзката между разпределението на водна маса и ориентацията на земната ос между 2002 и 2015 година
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12