Търси

Отговорното фермерство - нова форма на взаимоотношения при обмен на стоки 

2834
6
Чуйте статията - Време за слушане: около 3 мин.
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Читалище „Бъдеще сега в Родопите“ помогна на семейство от село Грудевица, област Смолян, да продаде продукцията си от 1000 кг. картофи. В социалната мрежа от читалището организираха „Солидарна акция: Вкусни родопски картофки. Подай ръка на Родопа планина“ и за броени дни продадоха картофите. На 16 януари в пловдивския клуб „Нещото“ бяха раздадени чувалчетата на всички, които си поръчаха картофи. Организаторите проведоха и родопска вечеринка. 
 
Пред Портал 12 един от организаторите на солидарната акция Божидар Ламбов разказа за идеята за инициативата и обясни какво означава отговорно фермерство. 

 

„Идеята за инициативата се роди съвсем спонтанно. В граничния район, където работим - село Грудевица, на 30 км от границата с Гърция, основните зеленчукови култури, които се отглеждат, са картофи и фасул, тъй като е трудно заради надморската височина. Местните хора основно това отглеждат, но пък тези култури са отгледани в чист райони и са изключително вкусни. Не случайно там е регистриран и смилянския фасул като запазена марка за България. Едно семейство сподели, че са изкарали много добра реколта картофи, около един тон и няма какво да ги правят. Някакви прекупвачи са искали да им ги изкупят на много ниски цени. При такива случаи хората предпочитат да си хранят животните с тези картофи или да ги изхвърлят.  

Така се зароди и солидарната акция „Вкусни родопски картофки. Подай ръка на Родопа планина“. Пуснахме събитие в социалните мрежи и буквално за няколко дни ни потърсиха от различни хранителни кооперативи, фермерски пазари, от цялата страна, от Варна, Пловдив, София. Стана така, че тези 1000 килограма, които семейството беше произвело и даде с идеята да продадем, се изчерпаха много бързо и имаше много желаещи хора, които искаха още картофи. Наложи се да търсим от района други производители, които са изкарали картофи, като условието беше картофите да не са обработвани или торени с никакви химикали. В този район, за щастие, практиката е да си торят с оборска тор и с пепел и затова и са много качествени картофите“, сподели Божидар. 
 
Според него подобни акции могат да помогнат на хората в такива запустели райони, каквито са селата в Южните Родопи, защото, за съжаление, селата там изчезват. Чрез тази акция се стимулират производителите. Така те другата година ще посеят повече картофи, защото има кой да им ги купи и са стимулирани да не използват различни химикали, за да добият добра продукция, каза той. 
 
По думите му идеята на отговорното фермерство е фермерите да имат възможност да продават продукцията си директно на купувача. Така земеделските производители ще бъдат пряко стимулирани да произвеждат. „По този начин се създават дори и приятелски отношения. Чрез тази акция макар и непряко хората се запознават с това семейство производители и така вече знаят за тях и могат да си поръчат отново картофи. Така се изгражда много здрава връзка на основите на доверието между производител и потребител, което в нормалната система на магазини и прекупвачи няма как да стане. Хората все повече търсят такива алтернативни възможности“, категоричен е Божидар Ламбов. 
 
Не е задължително отговорното фермерство да изключва прекупвача, защото с фермерските пазари пак има посредник. Все пак някой трябва да организира нещата, но този някой да не му е цел на всяка цена да печели от това. Идеята е наистина да се базират нещата на споделяне и на търсене на оптималния вариант, а не на печалба на всяка цена, както досега са се развивали нещата, каза организаторът на солидарната акция. 
 
Божидар е на мнение, че отговорното фермерство е споделено фермерство. Хората се сплотяват, кооперират се. Дори в малките градове са започнали така да правят, събират се тези, които искат добра продукция, издирват местни производители, свързват се с тях, гарантират им, че ще им купуват продукцията и се получава взаимна връзка, от която всички са доволни. Това е една нова форма на търговски и въобще на човешки взаимоотношения с обмен на стоки, каза още Божидар Ламбов.
Коментари 6
 • Соланита
  24.02.2016 г. 20:39
  Отговор към Кольо ! Личи си разликата в манталитета веднага ...., но както и да е.., не е темата обсъждане липсата на възпитание у някои ! Та.... Кольо...., когато ти преподаваха в училище, къде беше ?! В Родопите хората от край време практикуват бартера: картофи..., боб..., орехи..., лешници ...., малини..., боровинки...., арония..., круши, ябълки..., гъби и т.н. за лук, зеле......, зърнени продукти.... - неща, които там трудно виреят. Различното в идеята на тези хора е, че са ги пуснали в нета и така е дошла повече комуникация=информация и улеснила нещата значително и за по-деликатните хора. Нещата отдавна се движат по този начин...... - няма да го чуете по ТВ или прочетете в някой вестник, но обмена на реална информация между хората в нета ще Ви го повтаря винаги ! ;)
 • Кольо
  29.01.2016 г. 08:00
  Да попитам. Ние в другите райони ,които сме сели до сега картофи и се вкарват Вашите ,какво да правим ? Още по-евтино да продаваме или повече животни да си храним. Друго да сеем и с какво сме виновни ,че в планината друго не върви ? Хайде да направите акция за продажба на орехи или друго от Добруджа към Родопите примерно.Хайде отговорете-Какво няма там и какво би им трябвало на хорицата? Най-вероятно нямат пари достатъчно. На всички ни е трудно в земеделието. Не ми се виси по пазари и да плащам такси , данъци, счетоводител и касов апарат 80 лв абонамент без да го използваш. Похвала за акцията. Мислете и помагайте без да ощетявате.:N
 • boriska van4eva
  20.01.2016 г. 14:03
  4udesna ideq.nie jiveem v severozapadna balgariq mnalata godina doide firma za izkupuvane na p4elen med,vze probi ne se varnaha predlagaha mnogo niski ceni.v momenta samo nie imame 9 tenekii s parvoka4estven med a ima oste p4elari s po-golemi koli4estva
 • Ели
  20.01.2016 г. 09:40
  Бих си поръчала продукти само да имам информация.Няма достатъчно гласност,а вярвам,че има доста желаещи за БГ БИО зеленчуци,а не внос ГМО та да тровим и децата си. Аз съм ЗА БЪЛГАРСКОТО БИО ПРОИЗВОДСТВО:N
 • Елина
  19.01.2016 г. 22:30
  Браво! Поздравления на Портал12 че тези полезни инициативи стигат като информация и добър пример до широката общественост:D:D:)

Коментари:

Спонсори на Портал 12