Търси

Отглеждането на собствената храна е първата доза независимост от заобикалящия ни матричен свят

16.03.2018 г.
13508
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Търсенето на здраве и щастие води убедително пред всичките ни останали човешки нужди. Съответно и предлагането е огромно. В повечето случаи все методи и средства, които струват повече пари и по-малко усилия. Последните обичайно не водят до трайни резултати или предлагат смущаващата зависимост „за вечни времена“.

Съществува обаче, чудесен, неизчерпаем източник на здраве и щастие, който незаслужено е загърбен от модерното време. Това е постоянният досег с Природата. Възможностите са многобройни, но може би онази най-очевидна, оставена ни от предците е градинарството. Земеделието е онзи главен тласък довел до появата на цивилизацията. Отвъд икономическите механизми за това развитие, отглеждането на растения с времето се е превърнало в специфичен детайл от живота на нашия вид. Човекът се развил и адаптирал за уседнал живот в едно с растенията, които култивирал, заедно с почвата, водата и въздухът, които му помагали. Дори вечното Слънце не грее еднакво по цялата Земя.

Днес епохата на магазините ни дава възможността да живеем далеч от изконната си среда. Това разбира се (имайки предвид адаптацията, която споменах), води до дълга поредица от проблеми, която се опитваме да решим с други средства като посещение при психолози, гълтане на всевъзможни таблетки, следване на разнообразни гурута, обещаващи най-търсените стоки.
Много по-просто, евтино и сигурно би било да се поровим в земята. Хората обработващи почвата, обичайно са по-витални от населяващите офиси и автомобили, живеещи високо над земята. Скоро този факт намери съвсем просто обяснение от науката.
Задълбочено проучване на група американски учени установи благотворното въздействие на бактерия Mycobacterium vaccae, намираща се в почвата, върху радостта, щастието и съпротивителните сили на организма (очевидно съществува връзка между трите). Тъй като отдавна съществува основателна теория предполагаща, че рязкото покачване на случаите на астма и алергии през миналия век се дължи на новия стил на живот в една твърде стерилна среда, учените дълго търсиха доказателства за това. Възползвайки се от тази „хигиена хипотеза“ в една още по-изненадваща посока, последните проучвания показват, че лечението със споменатата бактерия може да бъде в състояние сериозно да облекчи депресията.
Резултати са толкова добри, че научно списание озаглави статията си по темата „Мръсотията ли е новия Прозак?“ Как да се възползваме от полезния организъм населяващ околния свят? Просто като спрем да се гнусим. Като се постараем да бъдем по-дълго навън. Скептиците, които не са склонни да вярват на дългогодишния опит би трябвало да се предадат пред научните доказателства, които напоследък все по-често съвпадат с изведените от традицията правила.
Изброяването на всички съществени ползи върху здравето ни би се превърнало в огромен доклад, но нека посочим някой от най-очебийните. Други бактерии, носители на хитовия витамин В 12 също се намират в почвата и простото вдишване докато се грижите за растенията ще ви осигури достатъчно от него. Слънцето от своя страна ще ви помогне да си произведете достатъчно витамин D (другият пазарен хит) за месеци напред. Физическите усилия са главен фактор във „Формулата на здравето“. Разнообразните дейности натоварват по различен начин мускулатурата ви, а КПД е несравнимо по-голям спрямо упражненията във фитнес салона.
Отглеждането на храна е магия. Може да се започне дори със съвсем малко. В най-лошият случай поставете на балкона няколко саксии, които да напълните с магданоз, целина, лук, чесън, кресон, мащерка, босилек и риган. Малкото билково царство ще погълне вниманието Ви, не защото се нуждае от непрекъснати грижи, а защото ще привлича любопитството Ви със своя растеж, също както го прави малко дете. Купете или наемете малко парче земя. Вземете една единствена книга за пермакултурно стопанство и разучете простите принципи. Разполагащите с време могат да открият собствените си възможности да отглеждат храна. Тогава ще почувствате първата доза независимост от заобикалящия ни матричен свят. Ще достигнете до нови познания за вкуса на храната, а удовлетворението няма да има равно на нищо друго. Повярвайте вкусването на домат израсъл под лъчите на ласкавото слънце, благодарение на постоянните Ви грижи, струва повече от изработените банкноти в офиса, а празникът на първата хапка, още там в градината, надминава усещането и за най-доброто гурме приготвено от някой друг.
Ако наистина нямате време (но без оправдания), то тогава все пак посадете само дървета и храсти, които ще можете да наглеждате веднъж-два пъти месечно, но винаги когато се освободите ще имате свой природен санаториум, в който ще постигате здраве и просперитет, чрез сливане със земята, чрез простичка симбиоза – даване на живот и приемане на животворни енергии…
Растенията са най-пряката ни свръзка със земята. По един или друг начин те представляват дело на съюза между елементите изграждащи света, каквито сме и ние самите. Досегът с нашите зелени приятели ни приближава още повече до основните принципи изграждащи Вселената или поне до тези отнасящи се до нашата позната планета. Всичко в природата е подчинено на съвършената хармония и допълване между отделните видове. Тя е сътворила множество механизми, за да може всеки един организъм да оцелее в заобикалящата го среда. За нас тя е създала растенията.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12