Търси

Отец Валентин Георгиев: Днес много хора си лепят етикети, че са християни (ИНТЕРВЮ)

23.06.2016 г.
1964
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Представяме ви първата част от интервю на Ана-Мария Кръстева (БНР, програма Христо Ботев) със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска Епархия, по темата за духовната слепота и пътищата за преодоляванията й.

Дали духовната слепота е по-опасна от физическата?
Безспорно духовната слепота е много по-опасна от физическата, тъй като духовната слепота ни отделя от Бога, при което ние сме обречени на духовна смърт.

Да, но голяма част от тези хора, които я притежават, не знаят, че има тази опастност...?
Ами да то затова е слепота и те така си живеят в заблуда. Те си мислят, че виждат, а в същото време са духовно слепи.

Кое може да бъде наречено духовна слепота?
Духовната слепота това е да не виждаме Бога. Защото ние Бог в Евангелието го виждаме като светлина, Който ни отваря очите, Който ни просвещава, Който ни се представя такъв, който може да бъде видян. И когато ние не Го виждаме, тогава определено сме духовно слепи. То е вид духовно привидение ако може така да кажем. Защото и дяволът може да ни се представи като светъл ангел и ние да си мислим, че виждаме Бога. Така че трябва да се научим да различаваме духовете, истинското Богопознание от лъжливото.

А кой трябва да ни научи на това?
Ами със сигурност най-големия учител, който трябва да ни заведе при Бога да го видим това е църквата. На църквата мисята и е да просвещава хората, да отваря духовните очи на хората чрез своята проповед, чрез своята мисионерска дейност, чрез целия си неин живот. Ако тя не го прави това нещо, значи има сериозен проблем.

Има ли такъв?
За съжаление има такъв. Има какво да се иска от църквата още доста в тая насока. Защото в църквата повечето се набляга на ритуали, на външни неща и хората обикновено виждат външните неща и нещата стигат до там. Но работа на църквата е да насочи хората към сърцето, където ние се срещаме и виждаме Бога.

А защо се получава този проблем, предполагам и вие сте го наблюдавал – тече света литургия, хората влизат, излизат, палят свещички, поговарят един между друг и всъщност те май въобще не знаят какво се случва?
Ами за съжаление е така. И това може би е един добър пример за духовна слепота. Когато в най-буквалния смисъл Христос е до нас, Той е пред нас, Той е на светата трапеза. Ние не го осъзнаваме това, ние не отиваме да се приобщим с него и така оставаме духовно слепи. Причината е защото често пъти самата литургия си служи чисто формално, чисто външно. С неразбираемия език нещата стават още по-сложни. Хората не разбират това, което свещеникът чете като молитви, което създава една много сериозна бариера и така хората не могат да разберат, че основното в литургията е нейният общностен характер. А и така всеки почва да се моли за себе си, за свои нужди, и никой не разбира и не съпреживява молитвите на литургията. И както казахте повечето хора влизат палят свещи, излизат си и за съжаление се превръща в един религиозен ритуал. Нищо повече. И няма как по този начин хората да се излекуват от тази духовна слепота.

Отец Валентин, 90% от тези, за които говорим, те смятат, че са християни. Дори могаг да Ви дадат насоки какво трябва да правите?
Е да, така е. Но Господ Исус Христос казва, че не всеки, който ми вика „ Господи, Господи“, ще влезе в царството Божие. Днес много хора си лепят етикети, че са християни, че са много православни християни нали, но това само по себе си нищо не значи. Защото Християнството, това е начин на живот... в търсене на Бога, в среща с Бога и много хора се заблуждават като си мислят, че Християнството се свежда само до външни ритуали – да тодем в храма да запалим свещичка, или примерно да заучим колко дена трябва да постим, как трябва да се изповядаме и въобще превръщаме Християнството в една религия, която си мислим, че едва ли не Бог има нужда от нашите предписания и тяхното изпълнение. Но това не е така. И такива християни са външни, формални, номинални. Дори те да изпълняват всички правила, които църквата предписва. Ако не се вникне в тези правила.... значи Бог не се крие зад правилата. Бог в правила не може да го намерим. Бог го намираме в Любовта. Така, че много хора живеят в духовна слепота.

БНР Христо Ботев
Автор: Ана-Мария Кръстева
 

Свързани публикации

Теодосий Теодосиев
19.01.2016 г.
6271
17

Теодосий Теодосиев: Светът има крещяща необходимост от нова християнизация

Религията, също както в науката, има една еволюция – нови теории, които отхвърлят старите. Нови идеи, които отхвърлят старите идеи.Бог е любов и любовта ще спаси света – това е най-голямото откритие в историята на човечеството. Няма богоизбрани народи , има богоизбрани хора.
Виж повече
Антон Дончев © 2016 снимка : Портал12
13.04.2016 г.
7937
4

Акад.Антон Дончев: Живеем в паралелни времена под знака на Армагедон! (ВИДЕО)

Какво става с нашия Свят днес? Как се променя усещането ни за Вярата в безсмъртието на човешката Душа? В какво време живеем? Какви са предизвикателствата пред българите днес?
Виж повече
Велики петък - 2016
29.04.2016 г.
1531

Отец Силвестър Янакиев: Велики Петък е...Покланяме се, Христе, на Твоите страдания!

Господ наш Иисус Христос, бидейки безгрешен, не е бил подчинен на смъртта, защото смъртта влиза в света чрез греха. Той умира, претърпявайки смърт за нас, и Самия Себе си принасяйки в жертва на Отца за нас. Защото пред Него, пред Отца, ние сме съгрешили и трябва Той да приеме откуп за нас и по този начин да се освободим от осъждението.
Виж повече
-
03.07.2016 г.
1769
1

Отец Валентин Георгиев: Любовта е тази, която обръща хората и ги води в правия път (ИНТЕРВЮ)

В крайна сметка църквата е общност. Трябва всички заедно да си помагат, да се разбират и да живеят общ живот. В една църква, ако не се познаваме и не си помагаме, каква църква сме?
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12