Търси

От днес започват летните археологически разкопки на Перперикон

20.06.2016 г.
1692
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
От днес започват летните археологически разкопки на Перперикон, ръководени от проф. Николай Овчаров. Настоящата археологическа и проучвателна кампания е седемнадесета по ред. В нея е заложено окончателното завършване на Акропола - северните части, северната порта. Ще бъде разчистена и крепостната стена от Север, обясни Овчаров.

Той допълни, че екипът му ще работи и по южното подградие, където миналата година бе открита цистерна за вода. По думите на Николай Овчаров, тя е само част от голяма структура, която се развива от юг. Целта ни е да приключим Акропола, за да може община Кърджали да кандидатства по задаващите се европейски програми.

Археологът припомни, че финансирането на разкопките за 2016г. е в размер на 220 хил.лв. от държавния бюджет, като при необходимост дейностите могат да бъдат дофинансирани в рамките на 20-30 хил.лв. от община Кърджали. Разкопките на Перперикон ще продължат до септември включително. Екипът започва работа със 70 човека, като се очаква те да достигнат 85, посочи още Николай Овчаров.

Свързани публикации

Перперикон
09.06.2016 г.
1296

На 20-и Юни започва фестивала Перперикон

Във всеки един ден от фестивала ще бъде изиграно по едно представление, като входът е безплатен. Сред заглавията са "Приказки за далечни земи" на театър "СТ Арца" - Италия, "Живот без сън" на "Сълза и смях", авторският спектакъл на Александър Илиев "Монмартър". 
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12