Търси

Ошо Раджниш: Семето дори не познава цветето, което ще разцъфти от него

Още по темата ...
Константин Златев

Проф.Константин Златев: Чистотата трябва да излиза от ученика като Светлина

Виж повече
Хазрат Инайят Хан

Хазрат Инайят Хан: Истината е моята религия

Виж повече
Омраам

Омраам: Аз съм син на Слънцето! Слънцето, с което се идентифицира Христос, не е това, което виждаме в небето

Виж повече
08.07.2024 г.
904
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Семето не може да знае какво ще се случи, семето дори не познава цветето, което ще разцъфти от него. То не може дори да повярва, че има потенциала да се превърне в прекрасно цвете.

Пътят е дълъг и винаги е по-безопасно да не го предприемаш, защото нищо по него не е сигурно и предвидимо и хиляди са опасностите, много са капаните ако тръгнеш - а семето е на сигурно място в твърдата и затворена ядка. В един момент обаче то се опитва, прави усилие. В един миг, изоставя твърдата обвивка, която го защитава, и започва да се движи. Това е началото на борбата - с почвата, с камъните и скалите...

Семето е било много твърдо, а стебълцето му ще е много, много деликатно и опасностите ще са многобройни. За него обаче опасността не е от значение, защото то следва един незнаен и неописуем импулс и именно така то е можело да оцелее и да се възпроизведе и преобрази през толкова хилядолетия.

В един момент стръкчето се устремява към Неизвестното, към Слънцето, към Източника на светлина, без да знае къде отива и защо. Неговото предизвикателство и страдание е голямо, но семето е било завладяно от видение и сега то израства. Същият е и пътят на човека. Той е изпълнен с трудности и ще е нужна много смелост.

Когато се изправим пред много трудна ситуация, имаме избор - или да негодуваме и да потърсим кого да обвиним за страданията си, или да посрещнем предизвикателството и да израснем. Цветето ни показва пътя, докато неговият силен импулс към Новото го води от мрака към светлината. Безсмислено е да се борим с предизвикателствата на живота или да се опитваме да ги избягваме и отричаме. Те съществуват и ако семето иска да стане цвете, трябва да мине през тях.

Бъди достатъчно смел да израснеш в цветето, което ти е писано да бъдеш.

Препоръчани книги:

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12