Търси

Работата върху Устоят и Неизменността към своя Висок Идеал е основна задача в Пътя на ученика

Още по темата ...
Омраам

Омраам: Един истински Учител никога не налага на учениците си своята воля

Виж повече
Омраам

Омраам: Важното не е това, което става във външния свят, а това, което чувстваш отвътре

Виж повече
Истината е вътре в нас

Брат Михаил - Омраам: Истинският Учител не е продавач на илюзии!

Виж повече
14.11.2023 г.
3592
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В Древен Египет са считали, че най-великата победа на Посветения е да може да каже един ден: „Аз съм устойчив и неизменен, Син на Устоя и Неизменността, заченат и роден в Обителта на Устоя и Неизменността“. Камъкът във формата на куб, върху който древните египтяни изобразявали своите фараони и Богове, е бил един от символите на Устоя и Неизменността, защото, чрез своите шест еднакви квадратни стени, кубът е точно онова триизмерно геометрично тяло, което дава най-здравата и устойчива физическа основа.

„Аз съм устойчив и неизменен, Син на Устоя и Неизменността, заченат и роден в Обителта на Устоя и Неизменността“.

Това са точните думи, които може да произнася онзи, който е постигнал Устоя и Неизменността на Сатурн. Обикновено на Сатурн се приписва черният цвят, защото се счита, че Сатурн е злотворна планета - обаче не е точно така. Сатурн е планетата на Устоя и Неизменността.

В какво се заключават Устоят и Неизменността? Да бъдем непоклатими пред Злото - а за да бъдем непоклатими пред Злото, трябва да умеем да му се изплъзваме, издигайки се чак до сферите, където то вече няма власт. Ще кажете:
„Нима съществуват такива сфери?“ Да, съществуват - както вътре във вас, така и във Вселената. Само че вие още не сте осъзнали това, тъй като нямате този навик да се самонаблюдавате.

В Кабала се казва, че Змията може да се изкачи до някои Сефироти, но никога не може да достигне до сферата, образувана от трите Сефироти Кетер, Хокма и Бина. А тъй като сме създадени по образа на Вселената, в нас също съществува област, където Злото повече не намира благоприятни условия за съществуване. Във възвишените сфери и измерения на нашето същество и на Вселената царува такава Светлина, такава интензивност на трептенията, че всичко, което не е в хармония с тази Чистота, с тази Светлина, се разпада и разрушава. Злото няма никакво право да съществува в тези възвишени сфери - то бива прогонвано и изхвърляно от там. Злото може да съществува само в нисшите сфери, където се шири, носи опустошение и прави хората нещастни, тъй като в нисшите слоеве на материята за него са налице всички благоприятни условия. Следователно, в зависимост от сферата, в която се намирате, злото или ще може, или няма да може да ви достигне. Ето на какво ни учи Посвещението. И именно това, само че по един друг начин, е искал да изрази също и Христос, когато ни е казал да съградим къщата си върху канара. (Лука 6:47-49) Канарата е символ на онази вътрешна област, която индуската философия нарича каузален, или още причинен план, и която е разположена отвъд астралния и менталния план, т.е. отвъд обикновените мисли и чувства.

24-те Старци от Откровението, за които говори Йоан („И около Престола имаше 24 престола, и на престолите видях, че седяха 24 Старци, облечени в бели дрехи.“) (Откровение на Йоан 4:4) , са застанали върху Канарите, които нищо не може да разклати.

Устоят и Неизменността са Същността на самия Бог. Бог по Своята Същност е Неизменен - Неизменен в Своята Любов, в Своята Мъдрост и в Своята Сила и Мощ.

Ако искате да се доближите до Устоя и Неизменността на 24-те Старци, никога не се отказвайте от своя Висок Идеал. Веднъж решили да вървите в Пътя на Светлината, каквото и да се случи, винаги следвайте тази посока. Във всяко друго отношение можете да се променяте, но никога не изоставяйте тази Божествена посока, никога не се отказвайте от нея!

Бог, по Своята Същност, е Неизменен - Той е Абсолютната и Вечна Любов, Абсолютната и Вечна Мъдрост; Неговите проявления, Неговите форми са неизброими, но Неговата Същност е една и неизменна.
За ученика, който е намерил Пътя на Истината и Доброто, е от съществена, изключителна важност да работи върху това качество: Устой и Неизменност.

И разберете добре: Устоят и Неизменността не означават неподвижност. Ако срещнете истински Учител, никога няма да Го видите застинал неподвижно, като някой идол, който чака да му целуват ръцете или нозете. Тъкмо обратното - Той постоянно е в движение, и даже повече от другите, за да навести онези, които имат нужда от Него, за да ги учи, ръководи и наставлява, да ги изцелява. Устойчив и неизменен остава Той вътрешно, в Своите убеждения - и никой не може да Го съблазни с богатство или почести.

Да бъдеш устойчив означава да бъдеш верен на своите решения и обещания и да продължаваш, независимо от всичко, да следваш своя Път. А това е трудно - по-трудно, отколкото да бъдеш просто мил, любезен, услужлив, учтив, щедър, смел. Когато са в добро разположение на духа, хората дават дума, поемат обещания, но само след няколко дни, вече в друго душевно състояние, дори не си спомнят какво са обещали.

И така, постарайте се да възлюбите Устоя и Неизменността. Старайте се да бъдете все по-верни и предани на своя Идеал, никога не го предавайте, под никакъв предлог, при никакви обстоятелства - иначе ще изгубите доверието на всички Велики Духове, които ви наблюдават. Ще престанат да ви ценят, ще престанат да ви уважават и ще ви лишат от своята подкрепа. И веднъж оставени сами на себе си, само на своите собствени ресурси, няма да можете да постигнете много. Може да обичате промяната, не ви е забранено да сменяте видовете дейности - обаче не бива да променяте посоката, не бива да се отказвате от своя Висок Идеал. Може да сме „за“ външното разнообразие, но трябва да поддържаме вътрешното Единство.

Учителя Омраам - Михаил Иванов, из беседа държана през 1978-а година

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12