Търси

Олга Звонцова: Йога помага на хората да осъзнаят и почувстват, че са духовни същества (ИНТЕРВЮ)

09.02.2016 г.
2866
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Портал12 разговаряме с Олга Звонцова, старши преподавател по Йога Айенгар. Тя практикува йога от 1996 година, а преподава Йога Айенгар от 2003 г. насам. От 2005 г. ежегодно се обучава в института по Йога Айенгар (RIMYI) в гр.Пуна, Индия. Провежда семинари и обучава преподаватели по йога в Русия, Индия, Италия, Гърция и България.

Олга Звонцова - йога


Нека обясним накратко, за незапознатите какво е Айенгар Йога и какво я отличава  от останалите практики в йога?

Йога Айенгар – това е класическа ХАТХА- ЙОГА, която е създадена въз основа на древните текстове- Йога - Сутрите Патанджали.

Б.К.С.Айенгар е световно известен Йога- Учител, истински Гуру, който е един от първите, пренесъл йога от Индия в Европа, а след това и в САЩ през 50-те години на миналия век. Оттогава милиони хора се занимават с йога по метода на Айенгар. Той е автор на няколко книги, една от които се смята за „Библия на йога“. Преведена  е на много езици, включително и на български. Това е „Светлина върху йога“.

Различното при Айенгар е изключителната точност при положението на тялото (асани), продължителността на стоене в една поза (асана) и прецизната последователност на действията.
Йога Айенгар е много практична и се основава на това- всеки човек да може сам да почувства своето тяло, своето дишане, мислите си. Концентрирайки вниманието си  върху това, което е тук и сега, практикуващият повишава  своята осъзнатост за хармонично развитие на тялото, ума и духа.

   Какво можем да постигнем чрез практикуването на Айенгар Йога в развитието на нашето физическо и духовно тяло?

На ниво физическо тяло се преодолява инертността, летаргията и мързела. Човек може да се освободи от болката и да разшири възможностите си за движение, да придобие сила, ловкост и издържливост или да получи просто общоукрепващ ефект. Това зависи от целите, които всеки човек поставя сам пред себе си. Но най-важното е, че практикуването на йога влияе на емоциите и съзнанието на човека. Подобрява се сънят, паметта, увеличават се съобразителността и активността, като в същото време човек се освобождава от стреса и придобива спокойствие и способност да взема правилни решения.

Що се отнася до Духовното тяло - това е много фина работа. Мога да ви кажа, че йога помага на хората да осъзнаят и почувстват, че са духовни същества и, че са нещо повече от едно физическо тяло.

Йога допринася за хармонията и връзката с духа. Това ли е пътят на себепознание и отключване на закърнените възможности и способности у човек, които той е загубил в хода на своята съвременна еволюция?

Да, съгласна съм с това, че йога дава хармония и връзка с душата. Да, именно това е пътят към самопознанието, а също така това е самодисциплина. У човека, който се занимава с йога правилно според учението на Патанджали, в един момент неизбежно се  проявяват свръх способности, които се наричат Сиддхи. Това е знак, че практикуващият  върви  в правилната посока. И безусловно възможностите  на всички нива се увеличават, тъй като границите на съзнанието се разширяват.Но това все още не  е краят на пътя. Достигането на свръх способности не е крайната цел на йога.

А кое е крайната цел? Това ще разберете на занятията!

 Несъмнен е ефектът от практикуването на йога от деца. Вие като учител разкажете ни повече за положителното влияние на Айенгар Йога върху детската психика и физика.

Детската физика и психика са много нежни и откликват на занятията много ярко. Йога помага на детето да расте здраво, силно, уравновесено и да се справя с трудностите на своята възраст. Децата, които се занимават с йога, боледуват по-малко и по-добре се учат в училище.
Според метода на Айенгар деца, по-малки от 6-7 години, не се обучават в йога и деца до 16 години не се обучават в пранаяма, защото тялото и умът на детето трябва да бъдат готови за йога. Това съвпада с възрастта, когато детето е готово да тръгне на училище. За 6-7 годишните деца  йога започва като игра и те се учат на йога като играят с голямо желание и огромен ентусиазъм.

Аз, като учител по йога, мога да кажа, че е по-важно родителите да се занимават с йога, отколкото децата. Не трябва децата насила да се занимават с йога и да изискваме от тях непременно да правят упражненията точно и правилно. Най-важното е занятията да им харесват. Ако родителите се занимават с йога, то и с децата всичко ще бъде наред.
 
Как е по добре да се практикува Йога – да се посещават групови или индивидуални занимания?

Това зависи от човека и от целите, които си е поставил.Индивидуалните занимания му позволяват да придобие по-голяма точност и постигане на целта. Например- да стане по-силен и здрав или да изучи по- дълбоките аспекти на йога, да реши проблема със здравето си, да се избави от болката и стреса, или да започне да спи нощем.

Груповите занятия са по-добри за хора, които нямат особени проблеми със здравето. Занятието в група активизира и кара хората да преодолеят своите ограничения, като мързел, страх, да повярват в себе си и да направят нещо повече и по-добре, отколкото обикновено.

Според вас, свидетели ли сме на един нов възход и обръщане към духа за сметка на материалното? Казват, че вече порталът е отключен и съзнанието на хората започва да се пробужда. Така ли е според вас?

Затруднявам се да отговоря на този въпрос.
Ако смятаме, че практикуването на йога е портал, то в този смисъл порталът е открит. Практикуването на йога сега е свободно за всички- всеки може да се занимава.
И, наистина много хора сега се занимават с йога. Много реклами, видео клипове, списания, статии, интернет – йога е навсякъде. И това е доказателство, че съзнанието на хората се събужда много бързо.

Но заедно с това произтича и обратният процес. Колкото повече се разпространява йога, толкова повече се намалява дълбочината на знанията и разбирането на самата йога. И често, зад модерната дума йога, можете да намерите съвършено различна информация, даже противопожна на йога.

Ето защо аз не бих нарекла това нов възход и обръщане към духа. Твърде рано е за това. Необходима е ежедневна практика, истинска самодисциплина, дълбоко изучаване и приемане на всички принципи в йога. Тогава тя ще помогне да се преодолеят ограниченията на материалната природа и да се проникне в дълбините на духовността. Сигурна съм в това.

Проведохте занимания във Велико Търново повече от седмица. Вашите впечатления от проведените практики и хората с които се срещнахте?

Да, през януари 2016-та аз проведох 9-дневен семинар във Велико Търново. „Зимен лагер“, както го наричат моите български приятели. Занятията бяха достатъчно интензивни и задълбочени, и на мен ми беше много интересно и приятно да работя с такива забележителни ученици.
Хората, които срещах, са много доброжелателни, внимателни, деликатни, гостоприемни. Винаги се усмихват. Практикуването на йога им е много интересно.Те са жизнени, любопитни, пълни с ентусиазъм и готови да посрещнат всякакво предизвикателсто. За мен беше огромно удоволствие да се срещна и да се сприятеля с такива хора.

Ще бъда щастлива да ги видя всички отново на нашия „пролетен лагер“ в град Сливен във времето от 9-13 март. 
 

Свързани публикации

Дните Екадаши -йога медитация
15.01.2016 г.
13627
1

Вижте силните енергийни дни за 2016 според Ведите

Дните Екадаши имат предимно духовна насоченост. По време на пост, енергиите в тялото се балансират. Ведите твърдят, че човек, който се въздържа от вода, храна, интимни отношения и сън в дните Екадаши, се пречиства от миналите си грехове
Виж повече
Конвенционалната медицина официално призна ползите от медитацията и йогата
18.01.2016 г.
7080
2

Конвенционалната медицина официално призна ползите от медитацията, йогата и молитвата

Важното е в днешния забързан живот да намираме сила да оставаме по-често сами със Себе си, да медитираме, да извършваме вътрешни молитви към нас, към ближните и към Космоса.... и да не отлагаме прилагането на важните за здравето ни физически практики
Виж повече
Коментари 4
 • Мария до г-н Иванов
  10.02.2016 г. 23:16
  Г-н Иванов, мисля и вие от написаното не знаете много неща за йогата и едва ли я практикувате. Нека се изказваме по теми, по които няма да говорим празни приказки, а ще помагаме на хората. Олга е прекрасен преподавател и методът е уникален! Много е хубаво да се популяризира и насочват хората към правилните хора, които да им преподават и добрите йога практики. Олга говори и по вашето изказване: "Необходима е ежедневна практика, истинска самодисциплина, дълбоко изучаване и приемане на всички принципи в йога. Тогава тя ще помогне да се преодолеят ограниченията на материалната природа и да се проникне в дълбините на духовността." Браво и поклон за силните думи! Йога наистина не е спорт и не трябва да се възприема като такъв. Йога е практика за физическо и духовно извисяване, които вървят ръка за ръка :)
 • Тео
  10.02.2016 г. 16:13
  Голям късмет, че Олга дойде в България тя е невероятен преподавател, всеки който се е докоснал до нея знае това, и спомага за развитието на методиката на Айенгар. Надявам се все по-вече хора да се докосват и да вникнат какво всъщност е йога на практика. Ако имате възможност да се докоснете до Айенгар практика не я пропускайте заслужава си!
 • Vortex Иванов
  10.02.2016 г. 10:09
  Ленче нищо не си видяла, а и малко хора са виждали що е то йога. Йога в съвременния свят е просто един стречинг, една гимнастика. Истинската йога е много сериозна, с много труд практика, опити и грешки.... Истинската йога ако не знаеш как, колко да практикуваш и къде да спреш, може да те увреди доста добре и дългосрочно... Но нека бъдем позитивни - съвременната гимнастика под формата на йога доста по-добре развива физически и психически човека, отколкото гледането на новини и ходенето по молове... :) :P
 • Ленче
  09.02.2016 г. 20:19
  Благодаря, малко по-ясно видях що е туй йога :C

Коментари:

Спонсори на Портал 12