Олга Звонцова: Йога помага на хората да осъзнаят и почувстват, че са духовни същества (ИНТЕРВЮ)

09.02.2016 г.
4142
Добавена от: Портал12
4 коментара
Портал12 разговаряме с Олга Звонцова, старши преподавател по Йога Айенгар. Тя практикува йога от 1996 година, а преподава Йога Айенгар от 2003 г. насам. От 2005 г. ежегодно се обучава в института по Йога Айенгар (RIMYI) в гр.Пуна, Индия. Провежда семинари и обучава преподаватели по йога в Русия, Индия, Италия, Гърция и България.

Олга Звонцова - йога


Нека обясним накратко, за незапознатите какво е Айенгар Йога и какво я отличава  от останалите практики в йога?

Йога Айенгар – това е класическа ХАТХА- ЙОГА, която е създадена въз основа на древните текстове- Йога - Сутрите Патанджали.

Б.К.С.Айенгар е световно известен Йога- Учител, истински Гуру, който е един от първите, пренесъл йога от Индия в Европа, а след това и в САЩ през 50-те години на миналия век. Оттогава милиони хора се занимават с йога по метода на Айенгар. Той е автор на няколко книги, една от които се смята за „Библия на йога“. Преведена  е на много езици, включително и на български. Това е „Светлина върху йога“.

Различното при Айенгар е изключителната точност при положението на тялото (асани), продължителността на стоене в една поза (асана) и прецизната последователност на действията.
Йога Айенгар е много практична и се основава на това- всеки човек да може сам да почувства своето тяло, своето дишане, мислите си. Концентрирайки вниманието си  върху това, което е тук и сега, практикуващият повишава  своята осъзнатост за хармонично развитие на тялото, ума и духа.

   Какво можем да постигнем чрез практикуването на Айенгар Йога в развитието на нашето физическо и духовно тяло?

На ниво физическо тяло се преодолява инертността, летаргията и мързела. Човек може да се освободи от болката и да разшири възможностите си за движение, да придобие сила, ловкост и издържливост или да получи просто общоукрепващ ефект. Това зависи от целите, които всеки човек поставя сам пред себе си. Но най-важното е, че практикуването на йога влияе на емоциите и съзнанието на човека. Подобрява се сънят, паметта, увеличават се съобразителността и активността, като в същото време човек се освобождава от стреса и придобива спокойствие и способност да взема правилни решения.

Що се отнася до Духовното тяло - това е много фина работа. Мога да ви кажа, че йога помага на хората да осъзнаят и почувстват, че са духовни същества и, че са нещо повече от едно физическо тяло.

Йога допринася за хармонията и връзката с духа. Това ли е пътят на себепознание и отключване на закърнените възможности и способности у човек, които той е загубил в хода на своята съвременна еволюция?

Да, съгласна съм с това, че йога дава хармония и връзка с душата. Да, именно това е пътят към самопознанието, а също така това е самодисциплина. У човека, който се занимава с йога правилно според учението на Патанджали, в един момент неизбежно се  проявяват свръх способности, които се наричат Сиддхи. Това е знак, че практикуващият  върви  в правилната посока. И безусловно възможностите  на всички нива се увеличават, тъй като границите на съзнанието се разширяват.Но това все още не  е краят на пътя. Достигането на свръх способности не е крайната цел на йога.

А кое е крайната цел? Това ще разберете на занятията!

 Несъмнен е ефектът от практикуването на йога от деца. Вие като учител разкажете ни повече за положителното влияние на Айенгар Йога върху детската психика и физика.

Детската физика и психика са много нежни и откликват на занятията много ярко. Йога помага на детето да расте здраво, силно, уравновесено и да се справя с трудностите на своята възраст. Децата, които се занимават с йога, боледуват по-малко и по-добре се учат в училище.
Според метода на Айенгар деца, по-малки от 6-7 години, не се обучават в йога и деца до 16 години не се обучават в пранаяма, защото тялото и умът на детето трябва да бъдат готови за йога. Това съвпада с възрастта, когато детето е готово да тръгне на училище. За 6-7 годишните деца  йога започва като игра и те се учат на йога като играят с голямо желание и огромен ентусиазъм.

Аз, като учител по йога, мога да кажа, че е по-важно родителите да се занимават с йога, отколкото децата. Не трябва децата насила да се занимават с йога и да изискваме от тях непременно да правят упражненията точно и правилно. Най-важното е занятията да им харесват. Ако родителите се занимават с йога, то и с децата всичко ще бъде наред.
 
Как е по добре да се практикува Йога – да се посещават групови или индивидуални занимания?

Това зависи от човека и от целите, които си е поставил.Индивидуалните занимания му позволяват да придобие по-голяма точност и постигане на целта. Например- да стане по-силен и здрав или да изучи по- дълбоките аспекти на йога, да реши проблема със здравето си, да се избави от болката и стреса, или да започне да спи нощем.

Груповите занятия са по-добри за хора, които нямат особени проблеми със здравето. Занятието в група активизира и кара хората да преодолеят своите ограничения, като мързел, страх, да повярват в себе си и да направят нещо повече и по-добре, отколкото обикновено.

Според вас, свидетели ли сме на един нов възход и обръщане към духа за сметка на материалното? Казват, че вече порталът е отключен и съзнанието на хората започва да се пробужда. Така ли е според вас?

Затруднявам се да отговоря на този въпрос.
Ако смятаме, че практикуването на йога е портал, то в този смисъл порталът е открит. Практикуването на йога сега е свободно за всички- всеки може да се занимава.
И, наистина много хора сега се занимават с йога. Много реклами, видео клипове, списания, статии, интернет – йога е навсякъде. И това е доказателство, че съзнанието на хората се събужда много бързо.

Но заедно с това произтича и обратният процес. Колкото повече се разпространява йога, толкова повече се намалява дълбочината на знанията и разбирането на самата йога. И често, зад модерната дума йога, можете да намерите съвършено различна информация, даже противопожна на йога.

Ето защо аз не бих нарекла това нов възход и обръщане към духа. Твърде рано е за това. Необходима е ежедневна практика, истинска самодисциплина, дълбоко изучаване и приемане на всички принципи в йога. Тогава тя ще помогне да се преодолеят ограниченията на материалната природа и да се проникне в дълбините на духовността. Сигурна съм в това.

Проведохте занимания във Велико Търново повече от седмица. Вашите впечатления от проведените практики и хората с които се срещнахте?

Да, през януари 2016-та аз проведох 9-дневен семинар във Велико Търново. „Зимен лагер“, както го наричат моите български приятели. Занятията бяха достатъчно интензивни и задълбочени, и на мен ми беше много интересно и приятно да работя с такива забележителни ученици.
Хората, които срещах, са много доброжелателни, внимателни, деликатни, гостоприемни. Винаги се усмихват. Практикуването на йога им е много интересно.Те са жизнени, любопитни, пълни с ентусиазъм и готови да посрещнат всякакво предизвикателсто. За мен беше огромно удоволствие да се срещна и да се сприятеля с такива хора.

Ще бъда щастлива да ги видя всички отново на нашия „пролетен лагер“ в град Сливен във времето от 9-13 март. 
 
Свързани събития

Свързани публикации

18.01.2016 г.
13804

Конвенционалната медицина официално призна ползите от медитацията, йогата и молитвата

Важното е в днешния забързан живот да намираме сила да оставаме по-често сами със Себе си, да медитираме, да извършваме вътрешни молитви към нас, към ближните и към Космоса.... и да не отлагаме прилагането на важните за здравето ни физически практики
15.01.2016 г.
29223

Вижте силните енергийни дни за 2016 според Ведите

Дните Екадаши имат предимно духовна насоченост. По време на пост, енергиите в тялото се балансират. Ведите твърдят, че човек, който се въздържа от вода, храна, интимни отношения и сън в дните Екадаши, се пречиства от миналите си грехове
Коментари: 4
 • Мария до г-н Иванов
  10.02.2016 г., 23:16 ч.
  0     0

  Г-н Иванов, мисля и вие от написаното не знаете много неща за йогата и едва ли я практикувате. Нека се изказваме по теми, по които няма да говорим празни приказки, а ще помагаме на хората. Олга е прекрасен преподавател и методът е уникален! Много е хубаво да се популяризира и насочват хората към правилните хора, които да им преподават и добрите йога практики. Олга говори и по вашето изказване: "Необходима е ежедневна практика, истинска самодисциплина, дълбоко изучаване и приемане на всички принципи в йога. Тогава тя ще помогне да се преодолеят ограниченията на материалната природа и да се проникне в дълбините на духовността." Браво и поклон за силните думи! Йога наистина не е спорт и не трябва да се възприема като такъв. Йога е практика за физическо и духовно извисяване, които вървят ръка за ръка

 • Тео
  10.02.2016 г., 16:13 ч.
  0     0

  Голям късмет, че Олга дойде в България тя е невероятен преподавател, всеки който се е докоснал до нея знае това, и спомага за развитието на методиката на Айенгар. Надявам се все по-вече хора да се докосват и да вникнат какво всъщност е йога на практика. Ако имате възможност да се докоснете до Айенгар практика не я пропускайте заслужава си!

 • Vortex Иванов
  10.02.2016 г., 10:09 ч.
  1     0

  Ленче нищо не си видяла, а и малко хора са виждали що е то йога. Йога в съвременния свят е просто един стречинг, една гимнастика. Истинската йога е много сериозна, с много труд практика, опити и грешки.... Истинската йога ако не знаеш как, колко да практикуваш и къде да спреш, може да те увреди доста добре и дългосрочно... Но нека бъдем позитивни - съвременната гимнастика под формата на йога доста по-добре развива физически и психически човека, отколкото гледането на новини и ходенето по молове...

 • Ленче
  09.02.2016 г., 20:19 ч.
  0     1

  Благодаря, малко по-ясно видях що е туй йога

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12