Търси

Официално: музиката е универсалният език на човечеството

17.03.2016 г.
1500
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Музиката е толкова мощно комуникационно средство за човечеството, че дори изпратихме Златната плоча на Вояджър в космоса. Все още не знаем дали извънземни цивилизации ще я прослушат и тя ще им въздейства, но днес можем да кажем, че музиката би могла да има един и същ ефект върху хора от различни култури и затова тя е „универсалният език на човечеството“.

Пигмейско племе участва в експеримента
В търсене на доказателства към тази теория учени се отправят на пътешествие в дълбините на тропическите гори в централна Африка. Там те свирят определени музикални композиции на 40 представители от едно изолирано пигмейско племе в Конго – мбензеле, за да изследват техните емоционални и психологически реакции. Резултатите са сравнени с реакциите на 40 граждани от Монреал към същите мелодии и учените открили, че музиката предизвиква подобни чувства у хората от двете групи.

Музиката, използвана в експеримента, включва както западни мелодии, така и музика от племето мбензеле. Западната музика включва широк обхват от емоции и се състои предимно от инструментали – класически композиции и музика към известни филми като „Междузвездни войни“ и „Психо“. Племенната музика се състои от весели полифонични вокални творби, изпълнявани от пигмеите по време на церемонии, за да успокоят гнева, да освободят душевната болка от нечия смърт, или да привлекат късмет преди лов. Към участниците в изследването са прикрепени биосензори, за да измерят физиологичните им реакции, като пот, дишане, сърдечен ритъм.

Музиката поражда сходни усещания у различните слушатели
Музикалните предпочитания на участниците в двете групи са различни, но слушателите показват подобни субективни (емоционални) и обективни (физически) реакции към музиката, била тя успокояваща или вълнуваща. Изследователите смятат, че това явление има общо с факта, че някои аспекти от музиката са универсални и могат да комуникират основни човешки чувства, независимо от културния и етническия произход на слушателя. Това се дължи най-вероятно на някои аспекти на музиката като темпо (или ритъм), тоналност и тембър, като тази теория предстои да бъде изследвана.

Сред участниците в проучването има различна степен на емоционални реакции. Канадските участници са усетили много по-голямо разнообразие от емоции – включително позитивни и негативни – когато са слушали западните музикални композиции, в сравнение с пигмеите, когато са слушали двата вида музика. Според изследователите това се дължи на различните роли, които изпълнява музиката в различните култури. При пигмеите музиката се използва главно, за да елиминира негативните емоции и да провокира позитивни.
 

Свързани публикации

музика - деца - възпитание - усещания - психология - душевност
11.03.2017 г.
20875
9

Класическата музика възпитава у децата имунитет срещу чалгата и грозното в живота

За децата между 4 и 12 годишна възраст е важно да учат поне един класически музикален инструмент - пиано, цигулка или др., за да може да развият вътрешен усет към сложни музикални композиции
Виж повече
турне Дунавско братство - Теодосий Спасов
11.03.2016 г.
2224
4

Теодосий Спасов: Моята молитва е Тишината!

Велико Търново стана част от турнето „Дунавско братство“  като мулти инструменталисти от световна класа споделиха вдъхновяващото си творчество. Част от екипа на Портал 12 имаше щастието да бъде сред публиката.
Виж повече
Коментари 3
 • Сашко
  20.03.2016 г. 09:36
  Има резон - както усмивката от непознат в подходящ момент те докосва дълбоко и това го чувства всеки, така и музиката докосва по един и същи начин.
 • Vortex Иванов
  17.03.2016 г. 20:14
  А имаше и преди едно парче ретро електронно на Westbam: Music is the key :V
 • Анна Поляна
  17.03.2016 г. 13:05
  Music makes the people come together - май имаше една такава фраза от песен ;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12