Търси

Очите са огледало на вътрешния ни живот. Важни упражнения за здраве

Още по темата ...
Форум  Българският Дух през вековете

Форум Българският Дух през вековете - 2022  ще се проведе с надслов ЗАВѢТА (ПРОГРАМА)

Виж повече
Словото е Сила

Елеазар Хараш: Словото е Сила, която превъзхожда всяка енергия (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ за Божието Огнено Слово)

Виж повече
19.06.2022 г.
8143
3
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
 „Ако очите ви са отслабнали, молете се, докато ви се усилят, съветва Учителя Петър Дънов.

„Произнасяйки съзнателно думите: ”Благодаря ти, Господи, за очите, които си ми дал, да виждам красотата в света. Господи, отвори очите ми!”, човек опитва силата, която се крие в тях“, казвал на учениците си основателят на Бялото братство. 

* вижте Хармонизатор за подобряване на зрението

Очите ни наистина са прозорец към нашата душа. Те са единственият орган в човешкото тяло, в който можем да надзърнем. В очите се пише нашата радост, болка, алчност, завист, лъжа, похот или правдивост, но и здраве.

Според Беинса Дуно една от причините за отслабване на очите се дължи на това, че или сме вложили някаква отрицателна мисъл в ума си, която влияе върху очния нерв, или чрез внушение сме възприели тази слабост на очите от други хора. Каквато й да е причината, работете по обратен ред на внушението, под което сте се намирали, за да се освободите от него, съветва Всемировият Учител.

Той изтъква, че ако човек не вярва на очите си, те постепенно отслабват, а за да бъдат здрави очите ни трябва да бъдат чисти, ясни, а погледът мек, да се храним малко и да дъвчем храната си добре.

Препоръчва още да храним очите си с красиви образи – хубави книги, художествени картини, които остават в съзнанието ни и допринасят за развитието на ума; да владеем очите си, като търсим доброто във всеки човек и там да спираме погледа си, а не да упражняваме зрението си в търсене недостатъците на хората; да се научим от децата или да си припомним, как сме искали като деца всичко да разберем и научим и сме развивали ума си и така сме имали по-силно зрение.

Астролозите, казва Дънов, са дошли до заключение, че между слънчевата система и човешкото око има известна аналогия. Окото на човека може да се раздели на 12 кръга, които представляват 12-те зодиака в движение. Както слънчевите петна са причина за катастрофи и страдания, така и петната в окото на човека са причина за ред болезнени състояния. В окото се явяват петна, мъглявости, които предсказват някаква болест, която може да настъпи след 10 или 20 години. Който разбира науката за окото, той може да се предпази от това заболяване. 

Ако погледът е остър, човек е събрал в себе си повече кинетическа енергия и трябва да търси начин да се освободи от нея. Иначе той ще бъде нервен, възбуден, неразположен, готов да се кара с окръжаващите. «Щом дойде в това положение, човек трябва да внесе в себе си елементи на мекота. Това се постига чрез внасяне в ума, в сърцето живи, светли образи и възвишени чувства. За тази цел четете живота на великите хора. Като четете живота, произведенията им, вие се свързвате с тях и те започват да ви влияят благоприятно. Също така четете Евангелието, да се свържете с Христа, с евангелистите. Христос ще внесе в сърцата ви повече мекота, която ще се отрази добре върху мозъка ви, а оттам и върху целия ви организъм”.

Според Петър Дънов, когато кръгът на зеницата в човешкото око се увеличава, това е лош признак. Това показва, че този човек се товари. Щом почне да се разтоварва, кръгът на зеницата му се намалява, а това е добър признак. Да грешиш, значи да се товариш.  Когато човек е добър, здрав, от него излизат приятни краски. Но щом човек се разболее, щом отпадне духом, съзнанието му потъмнява, светлината му се загубва. 

«Човек има две очи: дясно и ляво. Дясното око има отношение към ума, а лявото – към сърцето. Ако очите на човека са изпъкнали, това показва, че чувствата в него са добре развити. Ако очите са малки, умът е слабо развит. Очите са едно от великите блага, дадени на човека. Те са свързани с душата. Чрез очите човек влиза във връзка с външния свят и се тонира. Чрез тях се регулират енергиите на неговия организъм. Когато очите възприемат правилно външната светлина, мозъкът на човека функционира правилно. Ако очите не са здрави и не възприемат правилно светлината и мозъкът не работи добре. Колкото по-отворени са очите, толкова повече впечатления възприема човек. Правилно е, обаче, човек да възприема толкова впечатления, колкото може да обработи. Светлината се използва двояко: външно и вътрешно.
 

Сутрин преди да отворите очите си, отправете мисълта си към Бога
 
Като знаете значението на възприятията, вие трябва да се пазите от образи и впечатления, които се отразяват вредно върху вашата психика. Не гледайте грозни образи и картини, препоръчва Дънов. Той съветва още да спазваме следното правило: „Като ставате сутрин от сън, не бързайте веднага да отворите очите си. Дръжте ги известно време затворени, докато се успокоите напълно. Не се поддавайте на съня. Щом ги отворите, потърсете един красив образ и там спрете погледа си. Като запалите лампата, гледайте, постепенно да нагодите очите си към светлината. Меката, приятна светлина е полезна за очите. Това се отразява добре на нервната система. Правилно е, преди да отворите очите си, да отправите мисълта си към Бога

Не забравяйте, че освен двете очи на човека има и трето око, от което излиза Божествената светлина и което показва на човека как трябва да гледа. Физическите очи на човека са необходими, но ако третото око не е зад тях, човек нищо не би могъл да предаде на ближния си, на своя брат.

 
Гледайте нагоре към небето
 
Някой казва: „Не обичам да гледам на небето; земята ме интересува.“ И това не е лошо, но като гледаш постоянно към земята, след три-четири години очите ти ще отслабнат. Гледай нагоре, надолу, наляво, надясно, да засилиш очите си. Не мисли, че е глупаво да гледаш нагоре, към небето.

Ако си упражнявате добре очите и ако те са в нормално състояние, много от съвременните препятствия или неразположения на вашия дух ще изчезнат. Много от състоянията се дължат на очите, които не се движат както трябва.
 
Учителя Беинса Дуно ни съветва да правим следните упражнения за подобрение на зрението:
1.  Изходно положение: очите гледат хоризонтално напред
А) движение на очите – наляво – изходно положение – 10 пъти
Б) движение на очите – надясно – изходно положение – 10 пъти
В) движение на очите – надясно– наляво – надясно – 10 пъти
 
2.Изходно положение: главата изправена, очите гледат надолу-централно
А) движение на очите – наляво – изходно положение – 10 пъти
Б) движение на очите – надясно – изходно положение – 10 пъти
В) движение на очите – наляво – надясно – наляво – 10 пъти
3.Изходно положение: главата изправена, очите гледат нагоре-централно
 
А) движение на очите – наляво – изходно положение – 10 пъти
Б) движение на очите – надясно – изходно положение – 10 пъти
В) движение на очите – наляво – надясно – наляво – 10 пъти
 
4. Изходно положение: очите гледат хоризонтално напред
Нагоре-централно   -  хоризонтално-централно – 10 пъти
Надолу-централно   -  хоризонтално-централно – 10 пъти
Нагоре-надолу – 10 пъти
Горе-ляво  - хоризонтално-ляво  - 10 пъти
Долу-ляво  - хоризонтално –ляво  - 10 пъти
Горе-ляво  - долу-ляво  - 10 пъти
Горе-дясно  - хоризонтално-дясно – 10 пъти
Долу-дясно  - хоризонтално –дясно  - 10 пъти
Горе-дясно  - долу-дясно  - 10 пъти
10 дни почивка
10 дни упражнения
 


 
Ако зрението ви е отслабнало, вглеждайте се в жълти цветя
 
За очите, яжте леща, съветва още Учителя. Искате ли да усилите зрението си, излизайте вън след полунощ от 12 до 1 ч., когато небето е звездно, да наблюдавате звездите. А същото излизайте и по време на буря, да наблюдавате светкавиците. Друг метод да се засили зрението ви е да режете лук. Ако очите ви се зачервяват често, всеки ден яжте по 100 гр. сурово жито в продължение на 10 дни. И тук се препоръчва рязането на лук.

Правете упражнения на очите си да отправите повече кръв към тях: Повдигнете очите си нагоре към небето, след това надолу към земята, после надясно и накрая на ляво. Това упражнение ще изпълнявате без да движите главата си, да става само от очите. Изобщо правилото е: когато искаш да видиш нещо, да не въртиш главата си на една или на друга страна, а да движиш очите си. Ако пък очите ви са отслабнали, вглеждайте се в жълти цветя.
 
Очите са свързани с мозъка
- Когато дясното око се развива, то е във връзка с лявото полушарие на мозъка; когато пък лявото око се развива, то е във връзка с дясното полушарие на мозъка.
- Човек мисли не само чрез мозъка си, но и чрез очите. Човешкият Дух, който изучава всичко в пълнота, влиза в самия човек и се изявява чрез очите като мисъл, като път към истината. Очите трябва да бъдат израз на истината.
- Ако духът ти влезе в окото и чрез него вижда разумността и красотата в живота, ти си човек на истината; твоите очи мислят право.
- Окото е връзка между външния и вътрешен свят. То подхранва човешката реч. Когато окото заболее, и речта се засяга. Това се отразява и на мисълта. От това какви предмети гледа окото, зависи развитието на ума. Ако по цели часове гледаш по витрините различни предмети или търсиш с очите си места за удоволствия, нищо не придобиваш. Друг е въпросът, ако търсиш хубави книги, художествени картини. Това оставя в съзнанието ти красиви образи, които допринасят за развитието на ума.
- Тревогите, безпокойствата също стават причина за отслабване на зрението.
- По окото се съди за състоянието на ума, на сърцето и на волята на човека. Сърцето, умът и волята представят три течения в живота. Като погледнете окото на човека, вие можете да познаете кое от тези течения взима надмощие в неговия живот. Красиво око е това, в което има пълна хармония между трите течения. Тази хармония се отразява и върху цялото тяло.
 
Богомилите първи разкрили тайните на зрителната диагностика
 
Навремето Лечителят Петър Димков е лекувал дори нелечими заболявания. Ала най напред той е надниквал в очите на страдалците и е поставял точната диагноза. Първи обаче са разкрили тайни на зрителната диагностика богомилите.

Благодарение на тях знанието е преминало в Европа. Близки на Димков разказвали навремето, че доказателства за знанията на богомилите се съдържали в “Песента на нибелунгите”. Там се споменавало за чудодейния начин на разпознаване на болестите по окото, които европейците били получили именно от катарите т.е. богомилите.

Хора, лекувани някога от Димков разказват още, че той е практикувал ирисова диагностика с една лупа, която увеличавала точно 12 пъти окото. Защо ли 12? Дали не е случайно, че 12-ката се счита за гранично число, отвъд което започва непознатото за нас хората.

В окото Димков е успявал да види и други неща. Не само настоящите, но и миналите заболявания на пациентите си. Най-често по окото се виждали отлагания от приемани медикаменти. Особено ясно личали душевни страдания, неврологични и такива по ендокринната система.
На практика ирисовата диагностика е огледало на цялостното здравословно състояние. Особено безпогрешно по картата на ириса се проектирали още минали, настоящи или бъдещи проблеми с храносмилателната, опорно-двигателната, нервната, кръвоносната  и пикочо-половата системи.
 
Рецептите на Лечителя Димков за здрави очи
 
Всяка вечер плискайте вода със стайна температура върху затворени очите. 12 пъти върху едното, 12 пъти върху другото, след това повторете 13 пъти първото, 13 пъти второто. Общо 25 пъти за всяко око. Това изчиства добре очните дъна.

Димков препоръчвал и следната рцепта:
Сваряват се 300 г вода. Разтварят се в тях чаена лъжичка морска сол, не прекалено пълна. След като изстине, се изсипва по малко от водата по две санитарни чашки за промиване на очите. Гледате във водата по 1 минута с всяко око поотделно. Освен, че поддържа очите, това ги предпазва от развитие на перде. Задължително го правете в две различни чашки за всяко око, за да не ги заразите едно от друго.
 
Дланите имат целебно излъчване
 
Палмингът ( от английската дума palm – длан) е едно от базовите упражнения зa очи на д-р Уилям Бейтс, който посвещава целия си живот на офталмологията, като прави революционни открития в тази област.

Дланите имат целебно излъчване и могат да помагат на уморени или болни очи. Упражнението е изключително ефективно и самият Бейтс казва, че дори само с „палминг" човек може да подобри зрението си.

- Разтрийте дланите
- Поставете пръстите на едната ръка върху пръстите на другата
- Сложете ръце на очите така, че кръстосаните пръсти да бъдат на челото, а очите в центъра на дланите
- Обърнете внимание светлината да не прониква през дланите
- Затворете очи и усетете топлото излъчване от центъра на дланите
- Отпуснете се

Ако правите палминг седнали и пред себе си имате маса, чин или бюро, в никакъв случай не се прегърбвайте, за да подпрете лактите. Изместите леко стола назад, така че когато подпрете лактите си, гръбнакът да остане изправен – особено в областта на шийните прешлени. Само тогава кръвоснабдяването на главата и съответно на очите ще бъде добро и упражнението ще е изпълнено правилно.

Ако правите упражнението легнали по гръб, тогава задължително подложите под лактите възглавници, така че ръцете да не се уморяват и да не стават източник на напрежение.
Това беше физическата страна на изпълнение на палминга.

Да добавим и психическата съставна. Какво „виждате" по време на палминга? Най-често това са най-различни петънца, ивици, чертички и завъртулки... Тези „видения" са резултат от психическото напрежение и реално не съществуват. Човек с нормално зрение по време на палминга „вижда" идеално черно поле. Целта е да постигнете такъв образ – идеален черен цвят. Достигането на „виждане" на идеално черно поле означава, че си постигнал идеално отпускане на психиката.
Може да не успеете от първия път да постигнете абсолютно черен цвят. Това не е причина за униние. Дори степента на чернота, която си постигнал е полезна, а с всеки следващ палминг ще постигате все по-черно и по-черно поле.
 
 „Хранете” очите си със слънце
 

Слънчевата светлина е необходима на очите ви точно толкова, колкото храната и почивката. За да получи необходимите на организма количества от естествена светлина е добре да прекарвате минимум 30 минути на ден на свеж въздух без очила и контактни лещи. Всяко стъкло задържа част от светлинния спектър и намалява полезността на слънчевата светлина.

Да се "хранят" очите и да им се дава почивка е добре в рамките на т. нар. "слънчев цикъл" - редуване на соларизация и палминг.

"Слънчев цикъл"
- Затворете очи и обърнете лицето си към слънцето. Ако не можете да се обърнете към слънцето със затворени очи, без при това да се мръщите или да напрягате лицевите мускули, започнете упражнението леко извърнати, така че очите Ви и лицето Ви да могат да се отпуснат. След това, когато свикнете със светлината, се обръщайте към слънцето все повече и повече.
- Постойте 5 секунди обърнати към слънцето, така че слънчевата светлина да пада върху затворените ви очи.
- Покрийте очите с длани, предпазвайки ги от светлината за 5 секунди, след това свалете ръцете, като очите при това остават затворени.
- Повтаряте 10-20 пъти. Цялото упражнение продължава 3-5 минути.
"Слънчевият цикъл" ще ви помогне да осигурите необходимата на зрителната система светлина, да тренирате мускулите на очите и да намалите чувствителността към слънчевата светлина.
 
 
Мигайте често!
 
Когато мигате, повърхността на очите се почиства и овлажнява.
1. Създайте си навик да мигате на всеки 3-5 секунди. Разбира се, не е необходимо цял ден да практикувате спорта "мигане по часовник", но колкото по-често през своя ден си спомните за необходимостта от мигане, толкова повече Вие се приближавате до създаването на навика за често мигане и толкова по-добре ще виждат Вашите очи.
2. Пърхащо мигане - можете да правите това упражнение всеки път, когато забележите, че се взирате (полагате усилие), за да видите нещо или когато чувствате напрежение и умора в очите. В такъв момент мигайте леко и бързо 10-20 пъти. Не се напрягайте и не заставяйте очите си да се затварят, напротив - отпускайте мускулите на лицето, докато мигате. След това за кратко затворете очи и се отпуснете. Повторете 2-3 пъти. По този начин можете да предпазите очите си от умора и напрежение през целия ден, особено при изкуствено осветление, работа с компютър и т.н.
3. Релакс - клепачът е единствената част от човешкото тяло, която се управлява само от един мускул. Когато човек отпуска този мускул върви отпускане на цялото тяло. Именно затова, при хипноза често се използват думите "Клепачите Ви натежават..." като път за постигане на по-дълбоко отпускане. Ако Ви се отдаде възможност през деня, затворете за кратко очи и се опитайте да отпуснете клепачите максимално. Дори направено за 20-30 секунди това упражнение като по чудо сваля умората, а тялото и очите Ви са готови за подвизи, все едно сега се събуждате.
 
Упражнения за възстановяване на зрението д-р Бейтс


 
Соларизация
Очите са орган, който работи благодарение на светлината. Те не могат без нея. А слънчевата светлина е нещо повече за тях - слънцето дава зрителна мощ и тренира нервите на ретината и зрителния нерв.

-  Откъснете за малко погледа си от компютърните екрани и подарете на очите слънчев лъч.
-  Застанете с едното рамо към слънцето.
- Затворете очи.
- Завъртете главата си така, че слънцето да огрява затворените ви клепачи.
- Помислете си: "Слънцето идва."
- Сега завъртете главата в обратната посока, така че слънцето да огрява тила ви.
- Помислете си: "Слънцето си отива."

Повтаряйте, докато клепачите ви престанат да се присвиват, когато очите са изложени на слънце, а последните започнат да се чувстват комфортно на слънчева светлина - от 3 до 5 минути.
След Соларизацията направете Палминг. По време на палминга мускулите на очите се отпускат, а нервите "се зареждат" от получената слънчева енергия.

Повторете 2-3 пъти през деня. Ще забележите, че зрителната острота се увеличава в периодите след упражнението - при някого за няколко минути, при други - за часове.
 
Акомодация
- Вдигнете пред очите си (на разстояние около 25-30 см от носа ви) химикалка или просто показалеца на едната си ръка.
- Сега си изберете обект, който се намира по-далеч от Вас - в края на помещението или ако сте навън - обект на разстояние 25-30 м.
- След като сте готови с избора на обекти започнете:
- Поглеждате върха на показалеца, премигвате, поглеждате далечния обект - премигвате, пак показалеца - мигване, далечния обект - мигване... И т.н.
Когато мигате, не напрягайте очите, а съвсем леко "пърхайте" с клепачи.
 
Упражнението продължава от 1 до 3 минути, след което е желателно да се направи палминг, палминг с визуализация или писане с нос. Можете да правите упражнението "Акомодация" няколко пъти на ден.
 
© Портал12 - Път към съзнателен живот

изтеглете файла:

ХАРМОНИЗАТОР ЗА ЗРЕНИЕ 50 KB (pdf) ИЗТЕГЛИ ФАЙЛА

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Спонсори на Портал 12